Klaus Iohannis şi ofiţeri americani prezenţi la ceremonia de la Păuliş

De ziua Armatei Române au mai avut loc ceremonii la Satu Mare, Arad şi Parcul Carol I din Bucureşti. Nicoleta Luciu mai importantă decât eroii din 1944.


Militari americani alături de Iohannis la Păuliş

25 octombrie este ziua Armatei Române, ziua în care, în 1944, ultimele contingente ale armatei germane au fost împinse în afara graniţelor ţării. În mai multe locuri din ţară, s-au desfăşurat ceremonii legate de acest eveniment. Preşedintele României, Klaus Iohannis a fost prezent duminică dimineaţa la ceremoniile de la Păuliş, unde a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor români din „Detaşamentul Păuliş”, care în

zilele de 11-14 septembrie 1944 au oprit, cu preţul sacrificiului suprem, înaintarea trupelor hortiste-germane înspre defileul Mureşului cu destinaţia Deva. Atunci, 1.800 de români au ţinut piept unui adversar care număra 20.000 de militari.

De menţional că în afalara prşedintelui Klaus Iohannis, la ceremonie au participat şi câţiva ofiţeri ai armatei americane, o delegaţie a MaăN condusă de şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţălea şi primarul municipiului Aradm Gheorghe Falcă. De asemenea, Klaus Iohannis, conform programului anunţat, a depus o coroană de flori şi la Monumentul Ostaşului Român, din Piaţa „Avram Iancu” din municipiul Arad.

La ceremoniile de la Satu Mare a participat ministrul apărării, Mircea Duşa, care cu o zi înainte a alergat alături de militarii voluntari din grupul „Invictus România” în penultima etapă a „Ştafetei veteranilor”.

O ceremonie a avut loc şi în Parcul Carol I din Bucureşti, unde au depus coroane la Monumentul Ostaşului Necunoscut, Marius Obreja, preşedintele Comisiei de apărare de la Senat, şi Rodica Nassar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. De menţionat că la această ceremonie a fost adusă o urnă cu pământ din localitatea Rossoka (Rusia) din regiunea Volgograd (fosta Stalingrad) unde tot duminică a avut loc o ceremonie de inaugurare a cimitirului de onoare românesc, primul care a fost construit pentru militarii români căzuţi în bătălia pentru Stalingrad.

Nicoleta Luciu mai importantă decât eroii din 1944

Ceremonia de la Păuliş – una de tradiţie în fiecare an pe 25 octombrie – a fost ignorată de televiziunile de ştiri, singura care a transmis „live” fiind Digi 24 TV. Celelalte 4 televiziuni de ştiri au avut alte priorităţi. România TV prezenta în momentul în care erau cinstiţi eroii de la Păuliş o ştire cu Nicoleta Luciu, Realitatea TV avea în reluare o emisiune de sâmbătă seara, la Antena 3 se prezenta un laborator „la standarde europene etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.