Liderii G20, despre epidemia de Ebola

Liderii țărilor cele mai bogate de pe planetă au promis sâmbătă, în cadrul summitului G20 din Australia, să facă tot posibilul pentru a „eradica” epidemia de Ebola, care s-a soldat deja cu peste 5.000 de morți în Africa de Vest, transmite AFP.

„Membrii G20 se angajează să facă tot ce va fi necesar pentru a eradica epidemia și a acoperi consecințele sale economice și umanitare pe termen mediu. Vom depune eforturi prin intermediul cooperărilor bilaterale, regionale și multilaterale și în colaborare cu actori neguvernamentali”, se menționează într-un comunicat al G20 publicat la finalul primei sesiuni de dezbateri a summitului care se încheie duminică.

Comunicatul G20 nu precizează însă niciun angajament financiar concret.

Șefii de stat și de guvern fac însă apel la Banca Mondială (BM) și Fondul Monetar Internațional (FMI) să „continue susținerea solidă pentru țările afectate”, încurajând cele două instituții „să exploreze noi mecanisme flexibile pentru a face față pe viitor repercusiunilor economice ale unor crize comparabile”.

BM a profitat de summitul G20 pentru a-și apăra proiectul de creare a unui „fond de urgență” menit să contracareze mai bine viitoarele pandemii și pentru a evita repetarea reacției lente, tardive și fragmentate de după apariția virusului Ebola.

Instituția estimează că propagarea epidemiei actuale ar putea costa peste 32 de miliarde de dolari Africa de Vest până la finalul lui 2015.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel sâmbătă la țările G20 „să intensifice răspunsul internațional” pentru a stopa propagarea Ebola.

ONG-ul Oxfam a apreciat joi că „aproape jumătate” din membrii G20 nu și-au adus contribuția în termeni de participare financiară la lupta împotriva Ebola.

Într-o petiție comună, ONG-uri au făcut apel la țările G20, care reprezintă 85% din bogăția mondială, să-și unească eforturile, în condițiile în care finanțările și resursele de personal și echipamente rămân cu totul insuficiente în teren.

Liderii celor mai importante puteri ale lumii au început, sâmbătă, la Brisbane, reuniunile în cadrul summitului G20, discuţiile pe teme economice riscând să fie eclipsate de divergenţele diplomatice dintre Rusia şi Occident.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.