Minciunile PSD – pericole pentru țară

Crește mereu și preocuparea Parchetelor pentru a pune tălpi comisiei parlamentare care să investigheze posibile fraude la alegerile prezidențiale din 2009. Se aude prin centru și se simte prin declarații și măsuri îngrijorarea Laurei Codruța Kovesi. Deschiderea unei anchete penale de către Parchet nu este decît răspunsul preaplecat al lui Taica Lazăr la dorințele Binomului, mai ales ale Cucoanei. Cum s-o putea, dar valul din Parlament și din presă trebuie contracarat. Tensiunea se acumulează, bîrfele se întețesc, iar adevărul începe să iasă la iveală. Multe au rămas de lămurit. Dar una pare să nu fi preocupat pe nimeni.

Ce a căutat Dan Andronic la această închipuită aniversare a generalului Onțanu, exact în seara alegerilor?
Băiat de casă pe la toți politicienii (mai ales pe la cine plătea bine), la ora respectivă Dan Andronic era mai mult omul lui Traian Băsescu decît al găștii reunite la Oprea pentru supravegherea alegerilor. Și atunci, de ce a fost chemat la o friptură și la o șampanie omul șefului suprem, cînd el, devotat lui Traian Băsescu, ar fi trebuit să se afle pe cîmpul bătăliei electorale?

Răspunsul este cum nu se poate mai simplu. Gruparea Oprea – Kovesi – Coldea – Maior l-a invitat pe Dan Andronic pe post de ciripoi. Adică de martor, un om care să-i descrie lui Traian Băsescu cît de tare s-au străduit promovații acestuia să-l ajute pentru cîștigarea celui de-al doilea mandat. Îndatorați pînă în gît pentru niște promovări greu de justificat (cu excepția unei supuneri pînă la slujire oarbă), ei s-au gîndit să-și probeze zelul printr-un martor credibil (pentru Băsescu), care să-i transmită și să-i confirme strădania și contribuția la succesul electoral.

Nu a știut Traian Băsescu despre această reuniune? Fostul președinte al României minte de stinge! De obicei, dar în special în acest caz. A aflat cu mult timp înainte de tărăboiul stîrnit mai nou de Dan Andronic. Intra în regulile de informare de la SPP și de la STS. Cele două instituții sunt obligate să îi transmită zilnic președintelui date despre prezența, activitatea și poziționările celor mai importante personaje din preajma sa. De ani buni, practica intră în obligațiile instituțiilor de pază și de transmisiuni. Regula este impusă de securitatea și protecția președintelui. Și în România și în alte țări, președintele este informat despre activitatea, contactele și poziționările subordonaților importanți și ale colaboratorilor. Numai așa se realizează o protecție de manual împotriva uneltirilor, a conspirațiilor și chiar a loviturilor de stat sau de palat.

Mai mult, Laura Codruța Kovesi și adjunctul ei, precum și generalul Gabriel Oprea nu puteau ajunge la simulacrul de petrecere decît cu mașinile. Adică însoțiți de cel puțin o gardă și de un șofer, iar aceștia erau obligați să raporteze șefilor deplasările din seara alegerilor. De altfel, raportul zilnic al gărzilor acestora și al șoferilor, existent în arhivele SPP, ar putea confirma și unui ofițer curios și unui jurnalist începător, necum unei comisii parlamentare, unde s-au aflat personajele noastre în celebra seară de alegeri din 6 decembrie 2009. N-ar mai rămîne de cercetat decît rostul prezenței lor la acest mini-comandament informativ și organizatoric, de supraveghere și de intervenție în caz de scandal. Scandal în cazul în care transferul unui număr important de voturi de la Mircea Geoană la Traian Băsescu ar fi fost descoperit.

De ce vrea Augustin Lazăr să blocheze inițiativa parlamentarilor? Pentru că penalul poate tempera și limita pentru o bună bucată de vreme activitatea comisiei. Și mai ales pentru că îi conferă Laurei Codruța Kovesi pretextul să nu fie audiată. Parchetul cercetează povestea și nu poate da relații!

Kovesi nu poate, Maior este în America, Coldea trebuie protejat pentru contribuția la Iohannis. Să dea Onțanu și cu Oprea, că și așa sunt pe copcă și nu-i mai apără nimeni.

Post scriptum:

În campania electorală, PSD nu a suflat o vorbă despre „modelul american“ al impozitului pe gospodărie. Nimeni nu a pomenit de el nici în emisiunile televizate. Impozitul pe gospodărie, anunțat ca o amenințare de Lia Olguța Vasilescu, n-a fost decît un paragraf de 7 rînduri strecurat de Dragnea și Vâlcov în programul de guvernare, măsură despre care, nici la trecerea prin Parlament, nu s-a pomenit nimic. Nici o pregătire, nici o dezbatere, nici un studiu. Doar aiuritorul tărăboi de acum și o minciună gogonată a lui Șerban Nicolae, cum că PSD-ul a considerat impozitul acesta „în bună măsură cunoscut“.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.