Ministrul Apărării: O nouă brigadă NATO, o nouă escadrilă F-16, blindate şi corvete

Pe lângă brigada mecanizată americană, România va avea şi o brigadă multinaţională care se va sprijini în principal pe forţe româneşti, acesta este proiectul pe care Bucureştiul îl va susţine la Summitul NATO de la Varşovia, a spus ministrul Apărării, Mihnea Motoc, iîntr-un interviu pentru HotNews.ro.

Ministrul Apărării a mai declarat că vor fi iniţiate chiar în acest an programe de achiziţie de transportoare blindate. Armata va mai fi inzestrata cu o nouă escadrilă de avioane F16 şi corvete multfuncţionale.

“În sfera terestră, ceea ce avem în vedere este o prezenţă de nivel brigadă multinaţională, aşezată pe un pilier românesc, pe o contribuţie românească, posibil şi pe o postură de naţiune-cadru, pe care ar exercita-o România, la care s-ar adăuga contribuţii din partea unor aliaţi care deja sunt prezenţi de manieră persistentă la exerciţiile intensificate din ultima vreme. Am în vedere, în primul rând, Statele Unite, dar avem contacte şi cu alţi aliaţi interesaţi şi avem în vedere şi discutăm cu vecinii noştri bulgari, care, de altfel, intră în sfera de integrare a comandamentului multi-naţional de divizie sud-est, găzduit de Bucureşti”, a declarat Motoc.

Brigada multinaţională este diferită de brigada anunţată recent de Armata SUA, care va avea o prezenţă rotaţională în România şi în celelalte cinci state din Flacul Estic al NATO. Prezenţa rotaţionala face ca NATO să nu încalce Actul Fondator NATO-Rusia, care nu permite aliaţilor să aibă trupe staţionate permanent în statele din flanc. Pe de altă parte, spune ministrul Apărării, este vorba despre aplicarea principiului flexibilităţii, o componentă în care s-a investit mult în NATO şi care trebuie aplicată.

Revenind la achiziţii, Armata va demara cumpărarea de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roţi, fie pe şenile, şi de platforme multifuncţionale de transport (camioane cu diverse destinaţii pentru uzul armatei). Prima tranşă de transportoare blindate va sosi în 2016. Armata are un proiect de completare a capacităţilor de comunicaţii şi informatică (achiziţionare de sisteme moderne şi compatibile). Fregatele vor fi modernizate în şantiere navale din România. Prima fregată modernizată ar trebui să fie gata în 2018, iar cea de-a doua în 2020. Ministrul Apărării a mai declarat că studiază achiziţionarea unor corvete multifuncţionale si ca submarinul Delfinul este o capacitate care ar trebui revitalizata.

Ministrul Apărării a declarat ca a demarat discuţii cu “aproape toti producătorii de renume”, încercându-se ca programul de achiziţii să aibă efecte în economia României – “căutăm soluţii cu preluarea, în cea mai mare măsură posibilă şi convenabilă pentru aceşti producători a fabricaţiei, a producţiei – în ţară “. În luna februarie, ministrul Apararii vorbea despre producători din SUA, Turcia si Marea Britanie.

Reacţia Rusiei

Săptămâna trecută, reprezentatul Rusiei la NATO Alexander Gruşko a declarat pentru televiziunea rusă de stat că Moscova pregăteşte un răspuns „asimetric”, „eficient şi nu prea scump” în faţa consolidării rotaţiei trupelor NATO în şase ţări din Flancul Estic. „Nu suntem observatori pasivi. Aplicăm în mod sistematic toate măsurile militare care sunt necesare pentru a compensa această sporire a prezenţei militare total nejustificate”, a spus Gruşko.

Până acum, Armata Rusă a anunţat că va înfiinţa doua noi divizii în districtul militar vestic şi că va reactiva Armata 1 Tancuri, desfiinţată în 1998.

La fel ca şi în ultimii ani, Rusia este preocupată de baza militară de la Deveselu. „Construirea a două baze pe segmentul european al sistemului global antibalistic este în desfăşurare”, a explicat el. „Baza din România a ajuns în faza de pregătire operaţională, iar predarea comenzii către NATO a fost programată pentru luna mai”, a subliniat Gruşko. „Construirea unei instalaţii în Polonia continuă şi ea”, a mai spus el, apreciind că „aceste baze îndeplinesc deja criteriile unei importanţe strategice şi sunt permanente”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.