New York Times, despre sistemul putred din Republica Moldova

La nici două zile dupa ce ambasadorul SUA în Republica Moldova a condamnat corupția și reformele insuficiente din justiție, New York Times publică un articol dedicat jafului de un miliard de euro din sistemul bancar.

Cotidianul american se concentrează asupra cazului suspect al furtului și incendierii unei mașini care transporta documente ale Băncii de Economii din Republica Moldova. Incidentul s-a petrecut în noiembrie 2014, cu puțin timp înainte de alegerile legislative, chiar în intervalul în care avea loc furtul celei mai mari sume de la Banca de Economii. ”Un act disperat în cadrul unei escrocherii bancare atât de mari încât a costat această țară est europeană săracă a nouă parte din PIB”, scrie New York Times despre incendierea mașinii cu pricina.

”Amploarea pierderilor a scos la iveală corupția și forțele tenebroase ale oligarhilor care au impiedicat eforturile europene și americane de a scoate fostele republici sovietice de pe orbita Moscovei. Scandalul a încurajat și învigorat forțele pro-moscovite în lupta decisivă pentru fostele teritorii sovietice”, scrie cotidianul american.

Articolul face trimite la raportul de audit al firmei americane Kroll, în care personaj central este omul de afaceri Ilan Shor, cetățean moldovean și israelian în vârstă de 28 de ani, care a implicat trei bănci din Republica Moldova în acordarea unor împrumuturi fără vreo logică economică.

Se pare că doar Shor este cel care crede că mașina plină cu documente a fost furată de niște simpli hoți și apoi incendiată. Presedintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, vorbește despre o ”schemă primitivă” de ștergere a urmelor pusă la cale de indivizi care cred că banii nu lasă și alte urme. New York Times îl prezintă pe Candu drept ”unul dintre campionii apropierii de Vest”, în timp ce o parte din presa de la Chișinău subliniază cĂ acest politician este finul unuia dintre marii oligarhi – VladimiR Plahotniuc – despre care se speculează că ar fi fost implicat în jaful din sistemul bancar și ca ar fi una dintre principalele piedici în calea reformării justiției.

Având în vedere că pe 7 iunie au loc alegerile locale, politicienii pro-ruși încearcă să obțină cât mai mult capital electoral de pe urma scandalului. Președintele socialistilor moldoveni, Igor Dodon, spune pentru ziarul american: ”Cu cât Europa ne dă mai mulți bani, cu atât oligarhii fură mai mult”.

De partea cealaltă a baricadei se plasează fostul premier Iurie Leancă, care încearcă acum să se afirme pe scena politica cu o noua formațiune – Partidul Popular European din Republica Moldova. El spune în esență acelasi lucru ca si rivalul pro-rus, că instituțiile din Republica Moldova nu funcționează. ”Doar când ajungi prim-ministru îți dai seama cât de putred este întregul sistem”, spune el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.