O veste bună pentru complexul militaro-industrial

Cu cât mai multe războaie, cu atât mai bine pentru profitul industriei militare. Proliferarea conflictelor militare și a tensiunilor dintre state din ultimii ani, în special în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud, a dus la o creștere semnificativă a vânzărilor de avioane multirol, iar unul dintre producătorii vedeta ai momentului este compania franceză Dassault Aviation, cea care construiește avionul Rafale. În 2015, Rafale a intrat în topul celor mai vândute cinci avioane de luptă, având comenzi din India, Egipt și Qatar.

Avionul francez este însă departe de succesul înregistrat în continuare de aparatele din Statele Unite și Rusia, iar în scenă intră acum și noul model F-35 al celor de la Lockhead Martin.

Cele mai vândute aparate rămân în continuare F-16, produse de Lockhead Martin. De la începutul comercializării lor și până în 2015 s-au vândut 1.431 de unități. Pe locul al doilea se clasează aparatele Suhoi Su-30, produse în Rusia, cu 647 de unități vândute. Urmează avionul chinez FC-1, produs de Chengdu Aircraft (150 de unități), Eurofighter Typhoon, produs de Eurofighter Europe (126), Rafale, cu 84 de unități și Jas 39 Gripen, produs de suedezii de la Saab (60 de unități).

Cei mai mari cumpărători sunt India, care până în 2015 a achiziționat 911 avioane (cumulând toate modelele), Coreea de Nord (572 de aparate), Pakistan (488), Egipt (473), Coreea de Sud (416), Arabia Saudită (373 de aparate), Japonia (330), Israel (292), Taiwan (288), Turcia (237).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.