Oficial: Kievul pregătește asediul final asupra orașului Donețk

Forțele militare ucrainene pregătesc operațiunea finală de eliberare a regiunii Donețk, după o serie de acțiuni militare soldate cu succes. Anunțul a fost făcut luni de Andrei Lysenko, purtătorul de cuvânt a forțelor militare ucrainene, transmite af.reuters.com.

”Forțele operațiunii anti-teroriste din Ucraina se pregătesc de acțiunea finală de eliberare a regiunii Donețk. Militarii au separat definitiv regiunea Donețk de Lugansk. Luptăm pentru eliberarea ambelor orașe, pentru început însă, este important să eliberăm orașul Donețk.” a declarat Lysenko.

Orașul Donețk, cu o populație de circa un milion de locuitori înainte de începerea conflictului a fost bombardat intens în ultimele zile. Traficul rutier este foarte redus, deoarece nu mai există rezerve de combustibil. La fel, încep să dispară alimentele de bază, iar alimentarea cu apă se face sporadic. Băncile sunt închise, iar pensiile și ajutoarele sociale nu mai sunt plătite. Pe străzile din Donețk ies tot mai puțini civili dintre cei care nu s-au refugiat în regiunea rurală, însă în oraș pot fi văzute grupuri de separatiști înarmați.

Niciuna dintre tabere nu a furnizat un număr oficial al victimelor. Un obuz a lovit o închisoare de maximă securitate de la periferia orașului, în seara zilei de duminică, iar un deținut a fost ucis. Avariile produse au permis evadarea a circa 100 de deținuți. Unii dintre ei s-au întors însă în penitenciar.

Deși Lysenko a declarat că legăturile dintre separatiștii din Lugansk și cei din Donețk au fost întrerupte, orașul cheie Krasny Luci, care se află între cele două fiefuri ale prorușilor, este în continuare controlat de rebeli. Această localitate este un nod feroviar important și se presupune că pe aici Rusia a transferat echipamentele militare separatiștilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.