Parchetul, sesizat în cazul femeii care a născut în taxi

Ministerul Sănătăţii (MS) sesizează Parchetul Tribunalului Prahova în cazul femeii care a născut într-un taxi după ce a fost trimisă la Bucureşti de la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, ancheta MS stabilind că nou-născutul putea să trăiască dacă mama rămânea internată la Ploieşti.

„Conform procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport. Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului”, se arată în raportul ministerului făcut public luni, în urma controlului la maternitatea din Ploieşti.

S-a decis sesizarea procurorilor, dar şi a Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al maternităţii, pentru sancţionarea dr. Vasiloiu Raluca, medic specialist obstetrică-ginecologie, şi a asistentei Radu Ramona Lucia, de la camera de gardă, pentru nerespectarea Ordinului nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

Raportul realizat în urma controlului va fi transmis şi Colegiul Medicilor Prahova şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, „pentru analiză şi, dacă se impune, sancţionarea medicului de gardă şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti cu amendă, în conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului”.

Comisia de control propune şi „prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi demararea unui program de pregătire în urgenţele obstetricale a personalului medical mediu şi superior din cadrul serviciilor de urgenţă prespitalicească, pentru o mai bună gestionare a unor cazuri similare pe viitor”.

O femeie în vârstă de 37 de ani, care în 15 octombrie a fost dusă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti cu o ambulanţă, având o sarcină de 32 de săptămâni, a fost trimisă cu un taxi la un spital din Bucureşti, femeia spunând că o asistentă a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, în dreptul localităţii Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Femeia, care mai are un copil în vârstă de 16 ani, îi consideră responsabili de situaţia sa pe medicii de la Ploieşti, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune dacă părăseşte spitalul. Ea le-a declarat jurnaliştilor că a fost asigurată că nu va naşte mai devreme de trei ore şi că, dacă s-ar naşte la Ploieşti, copilul nu ar supravieţui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.