Pe mâna cui ar intra Republica Moldova dacă ar avea loc alegeri acum

Pro-europeana Maia Sandu şi pro-rusul Igor Dodon ar ieşi în turul doi, dacă duminica viitoare s-ar desfăşura alegeri prezidenţiale, conform unui sondaj de opinie realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

În primul tur, presedintele Partidului Socialistilor, Igor Dodon, ar acumula 32,1% din sufragii, iar Maia Sandu, lidera Partidului Actiune si Solidaritate, ar obține 17,4%. Renato Usatîi, afaceristul pro-rus care a creat Partidul Nostru, ar acumula 10,9% din sufragii, urmat de liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, cu 10,3%. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, ar acumula 6,9%, iar fostul premier Iurie Leancă – 5,7%.

Igor Dodon are state vechi în politica de la Chișinău, în Partidul Comuniștilor, de care s-a desprins nemulțumit de linia moldovenismului prea puțin filorus promovată de Voronin.

Maia Sandu este însă o figură mai nouă în politica. Economistă cu doi ani la Washington la Banca Mondială, a fost ministru al Educației din partea Partidului Liberal Democrat (o formațiune fără șanse în acest moment, după arestarea liderului Vlad Filat). Maia Sandu a fost considerată unul dintre puținii politicieni cu adevărat reformatori, alături de Natalia Gherman. Beneficiind de hotărârea Curții Constituționale, care a reușit printr-un verdict să schimbe ceea ce nu a reușit electoratul la referendumul din 2010 – alegerea președintelui prin vot direct – Maia Sandu este acum ultima speranță și ultima locomotivă a taberei pro-occidentale care să asigure rămânerea la putere, la alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie.

Andrei Năstase și a sa Platforma Demnitate și Adevăr sunt o ”emanație” a străzii. Inițial organizatoarea unor ample proteste desfășurate pe parcursul unei jumătăți de an și susținând sus și tare că nu urmărește intrarea în politică, ci doar reformarea, PDA s-a aruncat în lupta politică în frunte cu un personaj ce este animat de dorința pedepsirii oligarhului Vladimir Plahotniuc, considerat acum ”stăpânul” Republicii Moldova. Năstase a fost unul dintre avocații fraților Țopa, deținătorii mai multor instituții media, afaceriști implicați în dispute interminabile cu Plahotniuc.

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, în viitorul Legislativ ar accede șase formațiuni politice. Cel puțin așa arată un sondaj de opinie realizat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

În topul preferințelor rămâne Partidul Socialiștilor din Republica Moldova care ar fi votat de 17,9%.

Pe locul doi se plasează Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cu 13,44%, Partidul Nostru condus de
Renato Usatîi ar obține 12,3%.

În Parlament ar mai accede Partidul PAS inițiat de fostul ministru al Educației Maia Sandu care ar fi votat de 7,5, PD ar acumula 6,4 iar PCRM-6,3% din sufragii.
PPEM condus de fostul prim-ministru iurie Leancă și Partidul Liberal sunt sub pragul electoral cu câte 5,7 și respectiv 4,9%. PLDM ar acumula 2,8% din sufragii.

Același sondaj arată că în scrutinul din toamna acestui an bătălia s-ar putea da între candidatul stângi Igor Dodon și Maia Sandu.

Sondajul a fost realizat în perioada 01-10 aprilie 2016, pe un eşantion de 1189 de respondenți din 75 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.