Pericolele la care sunt expuşi tinerii în societatea informaţională

calculator-internet-blog

De la pierderea contactului cu oamenii, ADHD, anxietate, agresivitate şi teamă de a se afirma până la deformări ale degetelor din cauza numărului mare de SMS-uri trimise, toate acestea sunt pericole la care îi expun societatea informaţională şi internetul pe tineri, potrivit lui Florian Tudose, şeful clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, citat de pagina electronică a agenţiei Mediafax.

Potrivit medicului, „generaţia tânără este o generaţie hiperconectată care nu înţelege cum ar putea să facă ceva fără calculator. Una dintre problemele grave generate de utilizarea internetului este faptul că aceşti tineri nu agreează lucrul în echipă. Echipa lor este în reţea. Nu mai au contact cu oamenii. În plus, din cauza SMS-urilor date în număr mare, mulţi tineri ajung la ortoped cu deformări ale degetelor. Sunt tineri care trimit între 800 şi 1.000 de SMS-uri pe zi”, a spus acesta.

Mai mult, în SUA, ADHD-ul a ajuns să afecteze 11 la sută dintre adolescenţi, la acest procent contribuind şi utilizarea precoce a calculatorului, a mai afirmat medicul la dezbaterea cu tema „Tineretul şi sănătatea mintală. Sănătatea mintală contează”, organizată la Spitalul de Psihiatrie Titan, cu sprijinul Asociaţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Primăria Capitalei.

Acesta a mai atras atenţia că memoria electronică nu educă, ci informează, educaţia fiind întotdeauna o informaţie structurată.

Potrivit profesorului, actuala generaţie tânără este numită, de „unii mai răi”, „generaţia Z de la zombi”, pentru că, în ceea ce priveşte reţelele electronice de comunicare, utilizatorul acestora este obligat la o oarecare imobilitate, ceea ce face ca o energie fizică să se acumuleze şi să nu se mai descarce. Această energie se poate transforma în anxietate, dar şi în agresivitate.

În privinţa soluţiilor care se pot găsi la aceste probleme, medicul crede că părinţii, şcoala, societatea ar trebui să-i educe şi să le explice copiilor că internetul este doar o unealtă, care poate fi foarte utilă, dar trebuie prudenţă în utilizarea ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.