Petrolul ieftin loveşte unde nu te aştepţi: saudiţii se împrumută

Arabia Saudită, principalul producător mondial de petrol, a împrumutat 4 miliarde de dolari de pe piaţa internă pentru a susţine cheltuielile regatului după ce veniturile au fost puternic lovite de scăderea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului din ultimele luni. Conform postului de televiziune CNBC, guvernul de la Riad a emis pentru prima dată în ultimii 8 ani de zile obligaţiuni de stat în scopul acoperirii deficitului. „Ne aşteptăm ca nivelul împrumuturilor de stat să crească”, a declarat Fahad al-Mubarak, guvernatorul Agenţiei Monetare a Arabiei Saudite (SAMA), într-un interviu acordat publicaţiei locale Al-Eqtisadiah. Se estimează că în acest an deficitul va fi de 130 de miliarde de dolari. Riadul a apelat din 2007 până încoace constant doar la rezervele valutare. Acestea atingeau în august 2014 nivelul de 737 miliarde de dolari iar în mai au scăzut până la 672 miliarde de dolari. 65 de miliarde au fost consumate

până acum pentru plata administraţiei, dar şi pentru finanţarea taberei ce luptă împotriva rebelilor houthi din Yemen. În plus, regele Salman bin Abdulaziz Al Saud a cheltuit o sumă importantă pentru acordarea de diverse bonusuri generoase pentru bugetari şi militarii saudiţi în primele luni după ce s-a încoronat.

Preţul internaţional al barilului de petrol se află în acest moment la jumătatea valorii convenabile pentru saudiţi. Pentru a acoperi integral cheltuielile cu aparatul administrativ, petrolul ar trebui să fie cotat la 105 de dolari/baril. Însă, săptămâna trecută, preţul a fost de 51 de dolari/baril. „Dacă guvernul de la Riad continuă să facă afaceri în stilul de până acum, rezervele valutare vor fi tocate până cel târziu la începutul anului 2019”, susţine John Sfakianakis, directorul regional al fondului de investiţii Ashmore.

Conform CNBC, saudiţii trebuie să-şi modifice radical mentalitatea pentru a face faţă noilor provocări, în condiţiile în care unii analişti prevăd o medie anuală a preţului petrolului mai redusă. SAMA estimează o creştere economică pentru acest an de 2,8% faţă de 3,5% cât s-a înregistrat în 2014. Creşterea în sectorul economic non-petrolier, esenţială pentru crearea locurilor de muncă pentru tinerii saudiţi, este prognozată la 4,7%, cu 0,3% mai puţin decât în 2014. Experţii FMI susţin că Arabia Saudită trebuie să recurgă la tăieri masive ale cheltuielilor din sectorul bugetar, mai exact salariile şi subvenţiile, pentru a îmbunătăţi echilibrul fiscal. Dar această operaţiune poate fi foarte riscantă pentru noul rege pentru că imensul aparat de stat este obişnuit cu bonusurile grase. Este foarte posibil ca Riadul să meargă şi mai departe, şi anume să emită obligaţiuni pe piaţa internaţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.