Polemici în Franța după o vizită oficială în Israel

Presa de stânga din Franța este extrem de nemulțumită de atitudinea adoptată de ministrul Sănătății, Marisol Touraine, o feministă convinsă acasă, însă extrem de laxă în vizitele oficiale.

În Franța, Touraine a criticat trei facultăți de medicina pentru o întrebare cu tentă presupus sexistă dată la un exemen pregătitor. În vizita efectuată în Israel pe 31 martie, Touraine nu a avut nicio reacție în momentul în care omologul israelian, ultraortodox, Yaakov Litzman, a refuzat să dea mâna cu ea din cauză că este femeie. Touraine a fost informată de cei din echipa de protocol despre cum urmeaza să se petreacă întâlnirea și a trecut sub tăcere acest moment.

Numai că presa franceză amintește de un alt episod în care a fost implicat Litzman, în 2012, când era tot ministru al Sănătății. S-a întâlnit atunci cu omologul din Belgia, Laurette Onkelinx. Dupa ce i s-a refuzat strângerea de mână, aceasta a scris pe Facebook: ”Pentru a doua oară în viața mea, un ministru a refuzat, pentru că sunt femeie, să-mi strângă mâna. Prima data a fost un ministru iranian, iar ieri a fost ministrul israelian. Acest gen de atitudine integristă legată de o anumita concepție despre religie și femei mă deranjează profund”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.