Ponta dă numele unui liberal pe care îl acuză în scandalul Codului Silvic

Victor Ponta a rispit duminică seara misterul informațiilor pe care sugera – în emisiunea de la B1 TV care a declanșat scandalul cu Klaus Iohannis – că le are de la servicii.

Liderul PSD a declarat duminică seara că s-a referit la Lucia Varga, deputat PNL, ca fiind persoana care a promovat în Parlament interesele Schweighofer pentru Codul Silvic. Premierul precizase încă de vineri că nu se referă la oameni din anturajul președintelui Iohannis, ci la oameni din PNL, fără a da însă nume atunci.

Întrebat, duminică seara, la România TV, dacă Lucia Varga este persoana la care s-a referit ca fiind parlamentarul care, pe baza unei calităţi publice anterioare, ar fi promovat în Parlament interesele Schweighofer, Ponta a răspuns: „Exact !”.

Ponta a susținut că nu întâlnirile unui parlamentar cu reprezentanţii unei firme sunt anormale, ci faptul că acel politician promovează pe urmă cu obstinaţie anumite prevederi legale care favorizează firma respectivă.

Lucia Varga a fost secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 şi ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură chiar în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieşirea PNL de la guvernare.

Misterul care nu era mister

Lucia Varga a explicat anterior zilele trecute că s-a întâlnit cu reprezentanți ai firmei Holzindustrie Schweighofer, dar a spus că a fost o întâlnire oficială, când era ministru.

„A fost o întâlnire oficială, la minister. O întâlnire pe care am avut-o cu toate firmele care au avut observații sau care au vrut informații privind această modificare a Codului Silvic. Nu a fost o întâlnire de lobby. A fost o întâlnire de informare. În mod transparent, cred că un ministru trebuie să stea de vorbă atât cu firmele private, cât și cu ONG-urile pentru că el trebuie să fie un factor de echilibru între acestea. Trebuie să ia decizii ascultând ambele părți. Din păcate, PSD-ul dorește să manipuleze”, a declarat Varga pentru presă.

Ponta zice că Iohannis nu știe ce vede

Victor Ponta a apreciat totodată duminică seară că preşedintele Klaus Iohannis nu văzuse exact care au fost declaraţiile sale pe această temă, înainte să se pronunţe, şi că nu are sentimentul că buna sa colaborare de până în prezent cu şeful statului se apropie de final, considerând că va colabora în continuare foarte bine cu acesta chiar dacă „presa băsistă” este nemulţumită că preşedintele şi prim-ministrul nu se ceartă.

„E o mare nemulțumire în rândul presei băsiste, care a rămas băsistă și după ce a plecat Băsescu, că de ce nu ne certăm. Și înțeleg aceste lucruri, dar nu… Eu cred că vom colabora în continuare foarte bine”, a declarat premierul, întrebat dacă are sentimentul că perioada de colaborare instituțională bună se apropie de final, după criticile lansate de președinte la adresa Guvernului.

Întrebat cum apreciază trendul relației cu șeful statului, Ponta a spus: „Eu sunt un pic subiectiv, pentru că mie mi se pare, comparând cu relația cu Traian Băsescu, mi se pare extraordinar de bună relația mea cu domnul Iohannis”.

„Adică, așa că au mai apărut mici nemulțumiri, chiar nimica toată, și chiar putem să vorbim, să le lămurim. Deci, din punctul acesta de vedere, eu nu pot decât să compar cu ce am trăit doi ani și jumătate și a fost un coșmar instituțional. Acum, nici vorbă de așa ceva. În rest, sigur, că sunt șase luni (de la venirea lui Iohannis la Palatul Cotroceni — n.r.) sunt foarte multe lucruri de rodat, dar eu sunt convins că, din punct de vedere instituțional, lucrurile merg de o mie de ori mai bine pentru că și acolo unde apar mici sincope nu se compară cu bătălia aceea nesfârșită de dinainte de decembrie (2014 — n.r.)”, a mai declarat premierul.

Cum a început scandalul cu Iohannis și cum a evoluat

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, la B1 Tv că președintele Klaus Iohannis a fost influențat de oameni din PNL atunci când a trimis legea Codului Silvic înapoi în Parlament. Ponta a susținut că membri ai PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai firmei Holzindustrie, iar aceștia l-au influențat pe Iohannis.„Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște „binevoitori”, în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private”, a susținut Ponta, acuzându-i de trafic de influență pe „binevoitorii” liberali.

În replică, președintele Klaus Iohannis l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că „lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui”.

Iohannis a anunţat joi, înaintea plecării în Italia, că a cerut joi dimineață directorului SRI, Eduard Hellvig, să cerceteze cu maximă seriozitate afirmațiile premierului și a precizat că, dacă acestea nu se confirmă, premierul va răspunde pentru acuzațiile aduse.

Vineri, Ponta a făcut un pas înapoi. Premierul a declarat – la o zi după ce Klaus Iohannis l-a acuzat că lasă să se înțeleagă că s-a făcut trafic de influență la nivelul președintelui în scandalul Codului Silvic – că nu a acuzat oameni din anturajul șefului statului, ci oameni din PNL.

„Cred că lucrurile s-au lămurit după ce a citit toată lumea ceea ce am spus eu la B1 tv. Lucrurile sunt foarte clare, eu am acuzat și acuz în continuare o doamnă deputat al PNL și câțiva domni deputați PNL, care s-au întâlnit și care în Parlament promovează interesele unei singure companii împotriva intereselor publice. Nu am afirmat niciodată și am fost foarte clar, că am fost întrebat de Cătălin Striblea: „Vorbiți de oameni din jurul președintelui?” Nu, dimpotrivă, și cred că, printr-un efort comun — președinte, Guvern, Parlament, servicii de informații, Jandarmerie, Poliție — putem să luăm măsuri concrete pentru ca să fie o strategie de protejare a pădurilor. Iar acuzațiile mele la adresa unei doamne deputat, fost ministru, și a unor domni deputați, în continuare le consider legitime și chiar așa s-a întâmplat”, a spus Victor Ponta vineri.

Cât despre faptul că a insinuat că liberalii pe care îi acuză au făcut trafic de influență la președintele Iohannis, Ponta nu a comentat nimic.

Victor Ponta a revenit și sâmbătă cu acuzații tot înspre PNL, fără a da însă nume, spunând că are toată lumea datele pe care le are el. „Am avut niște acuzații pe care mi le mențin la adresa unei doamne deputat fost ministru de la PNL, care s-a întâlnit cu Schweighofer și promovează în Parlament interesele unei firme private și susțin în continuare acest lucru și am și date în acest sens și le are toată lumea, deja sunt publice. PNL și PDL în loc să se gândească la binele țării se gândesc la binele unor companii private. Asta am spus, nimic altceva, și nici nu-mi schimb poziția, în sensul că miercuri votăm pentru Codul Silvic, în sensul în care astăzi va fi pus pe site ca miercuri să adoptăm ordonanța care interzice exportul de buștean, în sensul în care întărim Garda de Mediu, Jandarmeria Montană și toți cei care au atribuții de combatere, măsuri concrete prin care facem ceva. Că trebuia să facem mai demult, că de ce, uite facem acum”, a spus Ponta la Târgu Jiu sâmbătă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.