Poziția României faţă de federalizarea Ucrainei

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, luni, că Ucraina trebuie să-și decidă singură forma de organizare internă și viitorul european, reiterând solicitarea „constantă” adresată Rusiei de către Uniunea Europeană și NATO de stopare a oricărei forme de sprijin politic și militar pentru separatiști, transmite AGERPRES.

Întrebat care ar fi poziția României vizavi de ipoteza unei federalizări a Ucrainei, Corlățean a amintit că discuțiile legate de federalizare au fost lansate de Federația Rusă.

„România consideră că Ucraina însăși, și nimeni altcineva, trebuie să-și decidă formula de organizare internă. Poate fi o mai mare descentralizare, pot fi mai multe competențe acordate autorităților locale, regionale, dar este atributul forțelor politice interne ale Ucrainei, printr-un dialog politic, inclusiv, să găsească această soluție. Pentru acest lucru e nevoie ca ceea ce înseamnă conflict militar în regiunea estică să fie stopat. Și de aici solicitarea constantă a partenerilor europeni, euroatlantici ai României, adresată Federației Ruse: să stopeze imediat orice formă de sprijin, politic și militar, pentru separatiști, pentru că această condiție va permite lansarea cu adevărat a procesului politic intern. Mai departe, nu credem că sugestii din exterior sau solicitări, poziții din exterior, federalizări, ar ajuta acest proces politic. Procesul politic ține de suveranitatea internă a Ucrainei”, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.