Presa germană: comportamentul Greciei este „insultător”

Renunţarea la o serie de privatizări impuse de creditorii externi, precum si la o parte din reformele economice impuse de aceştia, alături de eşalonarea plăţilor datoriei externe în funcţie de rata creşterii economice a ţării. Aceste sunt condiţiile cerute de noii guvernanţi de la Atena aşa-zisei troici Comisia Europeană-Banca Centrala Europena–FMI. Iar toate acestea doar în condiţiile în care Grecia primeşte o prelungire pentru următoarele şase luni a asistenţei financiare de care beneficiază în acest moment şi care se încheie la finalul lunii februarie. În schimb, Grecia va accepta supravegherea economiei de către creditorii internationali.

Momentul deciziei a fost stabilit pentru această după-amiază, când are loc reuniunea miniştrilor de Finanţe din statele zonei euro. Între timp, în Grecia cetăţenii încearcă să scoată cât mai mult cash în euro din conturile bancare, pentru a nu risca să-şi vadă agoniseală transformată într-o drahmă supusă unei devalorizari galopante. Lichidităţile de care dispune Grecia sunt estimate să ajungă cel târziu până în luna martie, iar situaţia poate deveni disperată. Guvernul de stânga este pus sub o mare presiune.

Germania este intransigentă. Cel puţin ministrul de Finante Wolfgang Scahuble, cel care a propus de mai multe ori in utumii cinci ani ieşirea Greciei din zona euro, este într-atât de riguros încât a creat sciziuni chiar în cadrul guvernului federal de la Berlin. Schauble sugerează din nou iesirea Greciei din zona euro. Ministrul german al Economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, se distanţează de colegul sau creştin-democrat. La fel o fac Franţa şi Italia. Însă influenţa bătrânului Schauble asupra cancelarului Merkel este considerabilă.

Înainte de începerea lucrărilor Eurogrupului, Schauble a dat sentinţa: scrisoare prin care guvernul elen a cerut prelungirea împrumutului extern pentru şase luni “nu conţine o propoziţie cu soluţii substanţiale” şi “nu corespunde criteriilor definite luni de eurogrup”.

“Nu regulile contează, ci încrederea. Este o problemă de încredere reciprocă. Cel care distruge înţelegerea reciprocă distruge şi Europa”, a declarat Schauble într-o întâlnire cu omologul său portughez, scrie Le Monde.

Germania condusa de un cancelar conservator nu poate avea încredere într-un guvern elen format dintr-un partid radical de stânga, care s-a coalizat cu o formaţiune de extremă dreapta pentru a obţine majoritatea. Ziare precum Frankfurter Allgemeine Zeitung sugerează că ar fi de dorit ieşirea Greciei din zona euro, iar tabloidul Bild chiar îl felicită pe Schauble pentru intransigenţă. Sondajele arată ca 52% dintre germani consideră “insultător” comportamentul premierului elen şi al ministrului său de Finanţe, Yannis Varoufakis.

Atena nu are sprijin oficial în eurogrup decât din partea Franţei şi Italiei. Guvernele statelor care au trecut prin programe dure de austeritate depind prea mult de pieţele financiare, de creditori şi de alegerile ce se apropie pentru a se manfiesta oficial în favoarea Greciei. Iar state care au aderat la zona euro de curând şi nu reprezintă decât o infimă parte din întreaga complexitate a jocului se transformă în portavoci ale Berlinului, după cu o face ministrul estonian al Finanţelor. Acesta a declarat că o ieşire a Greciei ar avea “un impact redus asupra monedei europene”.

Oficialii germani neagă ca ministrul de la Tallinn ar fi exprimat opţiunea Germaniei.

Henrik Enderlein, de la Institutul Jacques Delors din Berlin, atrage atenţia asupra unei evoluţii periculoase si neprăvăzute a evenimentelor. “Guvernul elen nu-şi joacă bine cărţile. Nu reuşeşte să creeze încredere şi este deja izolat. În aceste condiţii, a respinge propunerea grecilor aduce cu sine riscul de a accelera scurgerea capitalurilor, care s-ar putea solda nu cu un “grexit”, ci cu un “grexident”, adică o ieşire accidentală a Greciei din zona euro”, scrie Le Monde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.