Prima reacție a CCR în cazul Greblă

Curtea Constituţională precizează, referitor la cazul Toni Greblă, că judecătorii CCR sunt suspendaţi din funcţie atunci când sunt trimişi în judecată, ținând să menționeze că orice persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei decizii definitive.

„Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (11) din Constituţia României, republicată”, afirmă Curtea, într-un comunicat de presă transmis după ce judecătorul Toni Greblă a fost pus sub acuzare de DNA.

Instituția precizează de aemenea că judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţare, dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii.

În acest sens, sunt citate mai multe texte de lege. Unul dintre acestea se referă la faptul că „judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală.

„De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”, potrivit legii.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că îi va cere lui Toni Greblă să depună o declarație de incompatibilitate, iar în funcție de ce va consemna acesta în document, CCR va lua o decizie.

El a explicat anterior că, potrivit Constituției, judecătorii Curții sunt incompatibili cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celei de cadru didactic în învățământul juridic superior.

De asemenea, Zegrean a arătat că textul de lege prevede că orice judecător care a desfășurat alte activități decât aceea de judecător la Curte sau cadru didactic, care l-ar putea pune în situația de incompatibilitate, este obligat să declare președintelui CCR acest lucru.

„Eu nu am primit nicio astfel de declarație din partea domnului judecător. Astăzi am aflat că unele dintre activități, din faptele pentru care este cercetat, l-ar putea pune în situația de incompatibilitate. Sigur că eu am să îi pretind acum să-și facă o astfel de declarație prevăzută de acest text din lege, pentru că este obligația judecătorului, este chiar la obligații trecută, și, în funcție de ce va declara dumnealui, vom lua o decizie, pentru că ce se spune în comunicatul DNA sunt doar, deocamdată, acuzații care i se aduc. Eu nu pot să-l declar incompatibil sau Curtea nu-l poate declara incompatibil pe o simplă declarație”, a afirmat șeful CCR.

Întrebat dacă le va cere și celorlalți judecători ai CCR astfel de declarații de incompatibilitate, Augustin Zegrean a replicat : „Este o idee pe care mi-o dați și poate că este bună. Eu n-ar trebui să le cer, pentru că le cere legea. Este o obligație. Obligații scrise în lege sunt 4-5 și aceasta este una dintre ele”.

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, și constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.