Rusia, gata să negocieze cu NATO un nou tratat de securitate

Rusia este deschisă unui dialog cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe marginea noilor parametri ai Tratatului privind armele convenționale în Europa (CFE), însă doar în situația în care propunerile Alianței vor răspunde realităților zilei de azi, a declarat marți directorul Departamentului pentru neproliferare și control asupra înarmării din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Mihail Ulianov, informează agenția de presă Interfax.

Rusia susține că Tratatul nu mai poate fi considerat piatra unghiulară a securității în Europa, ca în urma cu peste două decenii, și că este necesară negocierea unui nou regim al armelor convenționale.

Poziția Rusiei a fost inclusă într-un raport ONU privind implementarea rezoluției 69/47 a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind controlul armelor convenționale la nivel regional și subregional.

Moscova susține că ”aspectele ce țin de controlul armamentului in Europa rămân relevante, în special pe fondul deteriorării situației securității europene în ultimul an”.

Pe de altă parte, Ucraina afirmă că ”este un participant responsabil pe termen lung la asemenea mecanisme de sporire a încrederii în domeniul controlului armamentului”, dar că nu poate respecta prevederile tratatului în vigoare din rațiuni de securitate națională”. Kievul dă vina pe Moscova pentru crearea acestei situații.

Tratatul Forțelor Convenționale în Europa a fost semnat în 1990 de cele 16 state membre NATO în acel moment și cele sase ștate membre ale Pactului de la Varșovia. A intrat in vigoare in 1992.

În martie 2015, Rusia a anunțat că își suspendă participarea la Grupul Consultativ al Tratatului Forțelor Conventionale în Europa. Atunci, șeful delegației la Grupul Consultatic de la Viena declara că ”participarea Rusiei nu mai are sens din punct de vedere politic și practic și reprezintă o risipă din punct de vedere economic si financiar”.

Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forțelor Conventionale în Europa in 2007, susținând că expansiunea NATO a făcut ca prevederile tratatului să nu mai poata fi puse în practică. La nici un an după acest anunț, armata rusă a invadat Georgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.