×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:31
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Exercițiile Zapad-2017
Rușii, ample manevre la porțile UE

Rusia a lansat joi la porțile Uniunii Europene ample manevre militare comune cu Belarus, insistând să le prezinte ca fiind "pur defensive", dar care sunt denunțate drept o demonstrație de forță de către unii membri ai NATO, relatează AFP, citată de Agerpres.

Moscova se străduiește să calmeze opinia publică internațională în legătură cu aceste exerciții, cu numele de cod Zapad-2017 ("Vest-2017"), la care a anunțat participarea a aproximativ 12.700 de militari timp de o săptămână de-a lungul graniței cu Lituania și Polonia.

Șeful statului major rus Valeri Gherasimov a asigurat la începutul lunii septembrie, într-o rară întâlnire la Baku, cu șeful Comitetului militar al NATO, cehul Petr Pavel, că aceste manevre erau planificate "de mult timp" și nu "vizează o țară anume".

Armata rusă organizează în fiecare an în această perioadă manevre de amploare într-o regiune din Rusia. Anul acesta, aplicațiile se desfășoară în Belarus, în enclava Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, în apropiere de Polonia și statele baltice, care de la anexarea Crimeii în 2014 și izbucnirea conflictului din estul Ucrainei au denunțat cu promptitudine Rusia ca pe o potențială amenințare pentru suveranitatea lor.

Unele țări, cu Lituania și Estonia în frunte, se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova pentru exercițiile sale militare și menționează "mai mult de o 100.000 de soldați" mobilizați între 14 și 20 septembrie.

Exercițiile Zapad-2017 "sunt destinate să ne provoace pentru a ne testa apărarea și de aceea trebuie să fim puternici", a declarat duminică ministrul apărării britanic Michael Fallon, exprimându-și îngrijorarea față de o "Rusie din ce în ce mai agresivă".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că nu vede în aceste manevre "o amenințare iminentă pentru un aliat", regretând în același timp lipsa lor de transparență.

"Rusia este capabilă să manipuleze cifrele cu mare ușurință, motiv pentru care nu dorește observatori străini. Dar un efectiv de 12.700 de soldați anunțat pentru manevre strategice este ridicol", a comentat pentru AFP expertul militar independent rus Aleksandr Golț, potrivit căruia adevărata cifră este cu toate acestea mult sub 100 000 de militari.

Rusia își revendică dreptul de a desfășura exerciții militare pe teritoriul său și denunță în schimb extinderea NATO la frontierele sale.

Alianța dispune în prezent de peste 4.000 de soldați desfășurați în țările baltice și în Polonia.

Exercițiile ruse Zapad-2017 se desfășoară aproape în paralel cu exerciții în Ucraina la care participă armata americană — ai cărei soldați au defilat în august la Kiev pentru prima oară — și manevre în Suedia, unde sunt mobilizați aproape 19.000 de militari, care simulează un atac fictiv din partea unui "adversar mai mare și sofisticat".

Scenariul manevrelor ruse, desfășurate în fiecare an în diferite părți ale țării, prevede contracararea unor "grupuri extremiste" care s-au infiltrat în Belarus și în enclava rusă Kaliningrad dinspre trei țări imaginare, dar ușor de identificat cum ar fi Lituania, Letonia și Polonia.

"Toate exercițiile ruse funcționează pe același scenariu: desfășurarea rapidă a trupelor ", ceea ce trebuie să demonstreze hotărârea armatei de a respinge inamicul, dar fără să se ia în considerare un atac inițiat de Rusia, explică Aleksandr Golț.

Dincolo de exercițiile Zapad-2017, armata rusă și Alianța se acuză reciproc de supralicitare și manevre periculoase între nave și avioane în Marea Mediterană și Marea Baltică.

De la sfârșitul anului 2014, Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină militară în care NATO este menționată drept o amenințare fundamentală.

Publicat Joi, 14 septembrie 2017
1121
 | 3
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Csalas
+1
Ca si in 1936 Germania ( impreuna cu satelitii sai Austria si Benelux) este aliata secreta a Rusiei. Rusia cu resursele ei minerale inepuizabile are nevoie de un aliat cu inalta tehnologie ca sa domine piata unei mari parti din lume. Germania imparte pentru a doua oara Europa cu Rusia. Ramane sa vedem ce ne mai ramane si noua. Macar aia 2 metri patrati sa fim siguri ca ne vor asigura stapanii Romaniei.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
parere
+3
Broasca intai sa crape...se umfla...se umfla si se umfla...si POC...se sparge in tarisoare mai nciuri...etc...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Stevenson
+12
Sunt langa gardul lor, nu langa portile altor tari. Daca se vor decide sa atace, rup direct gardul, nu se mai incurca sa intre pe poarta.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
dar cum ramane cu
+8
-la-portile-Rusiei"? Ca doar de aici e toata tarasenia.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos @ dar cum ramane cu
+2
Corect...
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Tiaso
-12
Iar au ramas rusoaicele singure acasa, langa cazane, sa distileze vodka pentru la iarna cand s-o intoarce Armata Rosie din batut coclauri dupa cai verzi.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
BulaB @ Tiaso
+10
Se pare ca cazanul tau merge din plin si nu uita sa arunci primele pahare de licoare, altfel orbesti si pe urma nu te mai avem pe aici sa ne dai sfaturi aparute din aburii alcoholici.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
atenianul
-4
europa s-a speriat : rusia va ataca germania, franţa şi anglia, le vor ocupa şi le vor transforma în colonii . în acest timp, când ruşii sunt plecaţi la londra, paris, berlin, coasta de azur... românia va ataca ursul şi-l va goni din europa până în oceanul indian şi marea chinei, iar cei rămaşi în europa se vor face capitalişti. acesta este sfârşitul comunismului rusesc iar românia va fi lider mondial şi va aduce pacea de 1000 ani a lumii( baba vanga).....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
merge cu gheata... @ atenianul
+6
Manevre cu burta goala !!!Mai Aliosa ,dar poporul vrea manevre ???
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Stevenson @ atenianul
+8
Bravo, ce bine m-am distrat! Pai daca a zis baba Vanga, inseamna ca e sigur!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos @ atenianul
+1
Ha ha ha... Un spirit pur sange autohton... De aia natia asta nu moare...!
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Lupi
+15
SCARBOASA PROPAGANDA , RUSOFOBIE !!!!. TREZITZI-VA , LIMAXILOR !!!.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos
+16
Asa si!? Adica pt unii muma iar pt altii ciuma!? Cine dreacu va pune sa va bagati in barlogul ursului!? Firesc ar fi desfiintarea NATO si construirea unor relatii multilaterale pe principiile traditionale ale relatiilor internationale... Apoi o definire in comun a prioritatilor domeniilor in care estu&vestul sa colaboreze strans... Exemplu: lupta antiterorismului sub toate formele sale... Dementi radicalizati islamici se pot autodetona in piete publice atat la Moscova cat si la Paris, Londra, Madrid sau Berlin... Rezultatul ar fi acelasi... Si atunci de ce sa nu conlucreze !? Si cate alte domenii nu ar putea fi "atacate" impreuna pt o lume mai buna, pasnica si sigura... In fond avem o singura viata cu totii... Mai cititi "1984" ....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Anonim @ Dragos
+1
Cine in birlogul cui se baga? Face cumva NATO exercitii militare de fortare a unor cursuri de apa in vecinatatea Rusiei?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos @ Dragos
+1
Pt anonim... Iti dau un raspuns ...asa la nimereala... Pai daca dincolo nu sunt pe harta cursuri de apa pt a fi trecute.... Sigur glumesc...Azi asemenea tactici sunt depasite tehnologic... Doar tarile care au potential militar scazut se mai pregatesc ca acum 50 de ani... De trupe aeropurtate nu ati auzit!?
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Anonim @ Dragos
0
Sa inteleg deci ca armata rusa, care recent a organizat in Transnistria exercitii de fortare a Nistrului, are potential scazut?
Publicat Sâmbătă, 16 septembrie 2017
+Răspunde
Rast
+7
SLAVA VELIKAYA RASSIA . uraaaaaa!!!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 32 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 48 minute