Scenarii ale invaziei ruse în Ucraina

Dacă Rusia va efectua o intervenție militară în Ucraina pe o scară mai mare decât în prezent, Moscova ar avea 3 opțiuni, dar, cel mai probabil, Kremlinul nu va opta pentru niciunul dintre aceste scenarii, informează un raport al agenției americane de analiză Stratfor, citat de Deschide.md. Documentul include şi o hartă cu posibilele operațiuni militare ale Federației Ruse în Ucraina.

Primul scenariu presupune crearea de către Rusia a unui coridor pe uscat spre Crimeea. „În acest caz, presupunem că autorii acestui plan de ofensivă vor face frontul suficient de larg, pentru a asigura alimentarea Crimeei cu apă din Nipru. Linia de apărare ar trece pe râu, ceea ce permite construcţia unui pod şi diminuarea considerabilă a izolării peninsulei”, scrie în raport.

Conform estimărilor analiștilor Stratfor, Rusia va trebui să înainteze la 400 km adâncime în teritoriul Ucrainei şi să preia controlul unei suprafeţe de 46620 kilometri pătrați. Vor trebui construite noi linii de apărare cu o lungime totală de 450 km. Forţele ruse de ocupaţie ar urma să asigure controlul unei populaţii de 2 milioane de locuitori locali. „Pentru a realiza o astfel de sarcină, în condițiile actuale, Rusia are nevoie de 24-36 de mii de soldați și 6-14 zile pentru efectuarea operaţiunii. Apărarea unui astfel de teritoriu ocupat, luând în considerare faptul că guvernul de la Kiev ar putea primi asistenţă din partea NATO, presupune un contingent de ocupaţie de 40-55 de mii de militari”, scriu experţii Stratfor.

Al doilea scenariu de agresiune militară rusă în Ucraina ar fi tentativa de a bloca accesul Ucrainei la Marea Neagră. „Aceasta nu doar că va deschide Rusiei un coridor spre Crimeea, dar şi va stabili o comunicare cu regiunea separatistă transnistreană. Ucraina va pierde accesul la Marea Neagră și Rusia îşi va proteja interesele în regiune pentru o perioadă îndelungată. Din punct de vedere a resurselor, Moscova va trebui să dubleze cifrele din primul scenariu: 40-60 de mii de soldați ar avansa 645 km în teritoriul Ucrainei, ocupând o suprafaţă de 103600 de kilometri pătrați. Operaţiunea militară ar dura 23-28 de zile. Apărarea teritoriului ocupat cere un contingent de 80-112 mii de militari, iar controlul sub ocupaţie a populaţiei locale de 6 milioane de locuitori necesită de la 13 la 120 mii de soldați. Acest scenariu presupune şi dificultăţi în traversarea fluviului Nipru”, se menţionează în raport.

Al treilea scenariu de agresiune militară rusă în Ucraina prevede ocuparea teritoriului ucrainean până la Nipru. Acest râu poate fi utilizat ca o linie naturală de defensivă. „Nipru este un fluviu foarte lart aproape pe tot parcursul acestuia pe teritoriul Ucrainei. În acelaşi timp, există foarte puţine puncte de traversare, ceea ce înseamnă că aceste puncte pot fi controlate. Aceasta este cel mai rezonabil scenariu pentru Rusia, în cazul în care Moscova vrea să treacă la ofensivă şi să-şi pregătească o linie bună de defensivă”, scrie în raport.

Potrivit specialiştilor Stratfor, o astfel de operaţiune necesită multe resurse umane şi materiale. „Federația Rusă va trebui să ocupe o suprafaţă de 222740 de kilometri pătraţi. Aceasta înseamnă o incursiune la 402 km în teritoriul Ucrainei, ceea ce ar necesita participarea a 91-135 mii de soldați. Din moment ce râul este o linie bună de defensivă, apărarea unui astfel de teritoriu va cere un contingent de soldaţi egal cu cel necesar pentru ofensivă. În același timp, stabilirea unui control asupa unei populaţii locale de peste 13 de milioane de oameni, necesită un contingent de ocupaţie de 28-260 de mii de oameni. Având în vedere faptul că armata Federației Ruse dispune de aproximativ 280 de mii. de militari, o astfel de operaţiune ar solicita la greu resursele umane ale armatei ruse. În cazul unei rezistenţe mai dure a populaţiei locale, chiar şi angajarea tuturor militarilor trupelor terestre a Federaţiei Ruse ar fi insuficient pentru realizarea operaţiunii militare. Unul dintre aspectele pozitive ale acestui scenariu este durata punerii acestuia în aplicare: este nevoie de doar 11-14 de zile pentru a realiza obiectivele operaţiunii. Pe de altă parte, o astfel de operațiune ar necesita o mobilizare pe scară largă, ceea ce este imposibil de ascuns de Europa și de Statele Unite”, spun experţii Stratfor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.