Se suspendă temporar importurile de gaze

Importul de gaze dinspre Ungaria, pe ruta Csanadpalota – Arad, va fi supendat în perioada 10 – 13 septembrie, pentru că ungurii au lucrări de făcut la conductă, potrivit unui anunț al operatorului sistemului national de transport Transgaz. Pe aici se asigură circa 25% din consumul national de gaze , din ultima perioadă, al României, având în vedere că importurile au ajuns să asigure mai mult de o tremie din consumul national, din motive de preț mai avantajos în afară. Deficitul de consum ar putea fi compensat prin creșterea importurilor pe alte rute, cum ar fi Isaccea – Negru Vodă ori Giurgiu – Ruse. În toate cazurile, este vorba tot de gaz rusesc. Ar mai fi și o altă variant – extracția de gaze din depozitele pentur iarnă, care oricum sunt aproape pline, cu doup luni înainte de sfârșitul ciclului de injecție.

“Având în vedere informarea primită de la FGSZ Ungaria prin care suntem anunțați că în perioada 10 – 13/09/2019 este necesar ca livrările de gaze între România și Ungaria să fie suspendate, ca urmare a lucrărilor programate la conducta Algyő-Csanádpalota, SNTGN Transgaz SA vă aduce la cunoștință faptul că, în perioada precizată mai sus fluxul fizic în PI Csanádpalota va fi zero”, este anunțul Transgaz.

La capacitate maximă

România a importat în luna iulie o cantitate de gaze de peste 1,6 TWh din Ungaria, record absolut în relațiile comerciale cu statul vecin. Cantitatea este echivalentă cu jumătate din producția lunară al unuia dintre cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom. Cei 1,6 TWh de gaz aduși în România din Ungaria reprezintă capacitatea maximă de import din statul vecin. Potrivit Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în luna iunie, România a importat în scopuri comerciale o cantitate de 1,48 TWh de gaze, exclusiv pe ruta maghiară Prețul mediu la care au fost efectuate importurile de gaze din Ungaria în luna iunie a fost de 82,08 lei/MWh. Rezultă că România a plătit pe importurile efectuate în iunie din statul vecin aproximativ 25 milioane de euro. După atingerea nivelului de 1,6 TWh nu mai este posibilă majorarea capacității de import din Ungaria decât prin apelarea la “capacitatea interuptibilă” recent majorată de maghiari la 2,2 TWh, capacitate care însă poate fi utilizată doar dacă ungurii n-au nevoie de gazul respectiv, ceea ce nu e cazul dat find că Ungaria este importator net.

Prețul gazului din România este semnficiativ mai mare ca a celui de import pentru că , în urma plafonării prețului gazelor pentru populație la 68 de lei/MWh, a fost limitată cantitatea de gaze disponibilă pentru firme pe piețele centralizate. În plus, plafonarea prețului gazului la 68 de lei i-a făcut pe furnizori să ceară cantități mai mari de gaz la preț reglementat (decât consumul din anii trecuți al propriilor clienți) și pe producători să depoziteze gazul din producția internă pentru a-l vinde la un preț mai ridicat la iarnă, când cererea va fi în creștere. Ceea ce a limitat cantitatea de gaze de pe piață (de unde și majorarea prețului gazului din producție internă) și a majorat cantitatea depozitată. Pentru acoperirea consumului curent a fost preferat gazul de import, mai ieftin decât cel din producția internă ca urmare a ofertei limitate în urma adoptării OUG 114.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Romania tara a cincea cea mai bogat din Europa aduce gaz de la unguri cand la noi musteste gazul.Ungurii il i-au de la Rusi ieftin pt ca is destepti.Noi l-am dat Austriceciilor prin banditul tradator Nastase si gasca lui. Asa-i intro tara guvernata de cele mai mari scursori ultímele mizerii morale si estice .

  2. Păi, ar trebui să o suspende de tot.. la niște analfabeți, ticăloși , care nici scrie corect denumirea unei localități nu știu,, despre nume de persoane ce să mai vorbim,. la român e bine oricum,, tot aia e,.. ”nu știe calculatorul” ,..cum zic multe dintre boarfe puse in funcție prin locuri destul de importante, unde totuși nu poți stâlci un nume,.. La justiție, la primărie, la lumina sau gaze, stau mereu tutte la care trebuei să scuipi saliva in gură , șă poată vorbi, despre alte competențe ,..de canapea, o știi doar șeful ei,..

  3. Deci impporturi ptr iarna. Puse pa paqtrare .. Intrebare – dar daca nu am avea in depozit si ar fi ceva ger cu cat am importa ?!

  4. De ce ? Trebuie sa raminem la cheremul strainilor care gestioneaza gazele extrase din subsolul romanesc ? Nu e destul ca l-am dat moka ?

  5. „Importul de gaze dinspre Ungaria, pe ruta Csanadpalota – Arad, va fi supendat….” Aici am ajuns…bravo noua!!!!!!!

  6. Deci marea neagra are zacaminte enorme de Gaz si noi luam de la unguri care iau de la rusi….bine am ajuns. Mai ca l-as invia pe Ceausescu (Nicolae).

  7. nu-i o problema ca importi, atata timp cat gazul e mai ieftin in afara. problema e ce faci cu gazul. daca doar il arzi in soba, e degeaba

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.