Boris Johnson – ori în cartea de istorie, ori ”mort într-un șant”

Ar fi trebuit să se împlinească aproape jumătate de an de când Marea Britanie nu mai este membră UE. Dar ieșirea din Uniune, stabilită pentru 29 martie 2019, cu un acord negociat în 2018 de guvernul de la Londra și Bruxelles, a fost amânată pentru 31 octombrie.

Guvernul britanic a căzut, partidul conservator și-a ales un nou lider, iar votul decisiv le-a aparținut tuturor membrilor din Regatul Unit. Boris Johnson a devenit astfel noul premier, iar mesajul sau a fost limpede: ”Mai bine să zac mort într-un șanț decât să mai amânăm Brexitul”. Pentru a grăbi ieșirea din UE, premierul a recurs și la artificiul suspendării parlamentului până la jumătatea lunii octombrie, pentru a împiedica orice acțiune în favoarea amânării Brexitului. A fost o mișcare considerată cel putin antidemocratică de către rivalii săi politici. Pe de alta parte, Parlamentul este acuzat că și-a arogat funcții executive prin care amână la nesfârșit deznodământul ieșirii din IE.

Dar Boris Johnson nu a reușit să lege mâinile parlamentului. Liderul conservator al Camerei Comunelor, un adept al liniei lui Johnson, a spus că a căutat toate trucurile legale posibile pentru a-i împiedica pe rebelii din propriul partid să se alieze cu opoziția laburista și cu tabăra anti-Johnson și să interzică guvernului să scoata Marea Britanie din UE fără un acord înainte de posibilele alegeri anticipate. Ca urmare, peste 20 de deputați conservatori au votat împotriva guvernului. Au fost imediat excluși din partid de către Boris Johnson. Însă ceea ce premierul a numit ”legea capitularii” în fața UE a fost votată. Urmează doar ca regina să-și dea acceptul pentru această lege.

Nu a fost singura înfrângere pentru Boris Johnson. Fratele său, Jo Johnson, a sugerat că Boris acționează împotriva interesului național. Secretar de stat în guvernele Theresei May și al lui Boris Johnson, Jo și-a anunțat demisia din guvern și parlament. ”A fost o onoare să-mi reprezint circumscripția vreme de nouă ani și să fiu ministru în trei guverne. În ultimele săptămâni am fost prins între loialitatea față de familie și interesul național. Este o problemă de nerezolvat și este timpul ca alții să-mi ia locul de deputat și ministru”, a scris Jo Johnson.

Premierul Johnson nu renunță la lupta. Luni, 9 septembrie, va încerca, din nou, să obțina votul Camerei Comunelor pentru alegeri anticipate pe 15 octombrie. Are nevoie de două treimi din voturi, iar partidul său nu mai deține nici majoritatea simplă, după excluderea ”rebelilor”. Desigur, votul Partidului Laburist în favoarea alegerilor ar duce la anticipate, însă acest vot este condiționat de adoptarea legii care obligă la amânarea Brexitului până dupa alegeri, în ianuarie 2020.

Presa publică zeci de scenarii, pornind de la tabloul larg al luptei politice din regat, analizând influența mare pe care o poate avea Partidul Brexit al lui Nigel Farage (câștigătorul ultimelor alegeri europene) sau ascensiunea Partidului Liberal Democrat (pro-european) și mergând până la analizarea situației fiecărui deputat în circumscripția sa. Circulă informații cum că Partidul Laburist va accepta organizarea anticipatelor pe 15 octombrie. Circulă și informatii cum că alegerile vor fi organizate pe 29 octombrie. Mai circulă și informația că mai mulți miniștri se pregătesc să părăsească guvernul.

Boris Johnson riscă totul în această luptă electorală pe care înceacă să o provoace: Brexitul, președinția partidului, guvernul. ”Ar putea deveni premierul cu cel mai scut mandat din istoria Marii Britanii, dar ar putea deveni și politicianul care câștigă, scoate Regatul Unit din UE și reformează politica britanică”, scrie revista conservatoare The Spectator. La polul opus, boardul editorial de la Bloomberg, susține că cel mai democratic mod de a ieși din mlaștina actuală este ca electoratul să decidă nu numai noul parlament, ci și relația cu UE, printr-un nou referendum privind ieșirea din Uniune.

Peste această confuzie din Marea Britanie a venit declarația unui fost ambasador francez la UE. Orice amânare a Brexitului, stabilit acum pentru 31 octombrie, are nevoie de votul unanim al celorlalte 27 de state membre. Or, avertizează ambasadorul Pierre Sellal, președintele Franței se poate opune amânării. ”Întrebarea președintelui Macron este cărui scop ar folosi amanarea”, a spus Sellal, citat de The Independent.

Cu alte cuvinte, până și tabăra pro-UE din Marea Britanie ar trebui să-și dea seama că pierde timpul degeaba. ”Poate că au dreptate când spun că Brexitul este o idee proastă. Însă, dacă ați conduce Europa, ați mai vrea ca Marea Britanie să rămână membră? Desigur că nu. Macron&co. nu vor sa riște viitorul politic al UE pe care îl pun la cale doar pentru a ajuta Marea Britanie. Bruxelles-ul s-a săturat de Marea Britanie. Sunt la fel bucuroși ca și Boris Johnson că Londra se va retrage – nu vor ca Marea Britanie să mai joace un rol în UE. Au prea multe alte probleme. Marea Britanie nu mai este de încredere in UE. Dacă va rămâne, războiul Brexit va continua. Suntem o bubă ce trebuie îndepărtată. Dacă nu ieșim acum, UE ar trebui să ne elimine, pentru că Brexitul va continua”, scrie analistul Bill Blain.

În cei aproape trei ani de negocieri ce s-au scurs de la referendumul britanic din 2016, Berlinul și Parisul au început să construiasca proiecte imposibile pentru UE câtă vreme Marea Britanie este țară membră – o armată europeană (împotriva căreia se pronunță SUA și aliații lor britanici), atragerea companiilor financiare de la Londra pe continent, împreună cu profiturile ce le aduc statelor gazdă, împărțirea între Berlin și Paris a pieței militare din UE, promovarea unei Uniuni cu mai multe viteze (împotriva căreia se pronunță statele estice, care aveau un aliat în Marea Britanie până acum).

Între timp, pe fondul incertitudinii și al haosului politic, economia britanică s-a oprit din și asa timida creștere și este la limita recesiunii, avertizează Bloomberg. Investițiile au suferit cel mai mult. Apoi, sectorul serviciilor, cel mai important din Marea Britanie, stagnează. Industria și constructiile sunt deja în scădere. Boris Johnson, cel care spune ”mai bine mort decat o amanare” ar putea fi ajutat chiar de Macron sa înfăptuiască Brexitul cât mai rapid, pe 31 octombrie, însă economia arată că premierul va sfârși tot ”într-un șant”, după alegerile anticipate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. BORIS ESTE MARIONETA REGINEI…IN SLUJBA IMPERIULUI BRITANIC. Va ajunge in cartea de istorie aruncata in santzul palatului regal

  2. Cred ca un tampit mai mare era greu de gasit,juri ca e nepot de frate cu Trump!

  3. Ai remarcat bine, Rugina Angliei il dirijeaza pe acest individ de discoteca, un soi de Teodorovici de-al nostru cocotat pe cai prea mari pentru el.

  4. Sefii de Stat actuali, iti vine sa crezi ca am intrat in ultimii ani…
    Parca prea s-au aliniat planetele, pentru un conflict catastrofal. Astia au o seninatate, sora cu nebunia.

  5. Cabala s-a pus in miscare pentru a-i umili pe britanici tinandu-i cu forta in interiorul utopiei UE….
    A daramat un Prim Ministru, il va darama probabil si pe al doilea. Parlamentul, plin de cozi de topor va trage la nesfarsit de timp pentru a evita alegerile care ar clarifica totul. Dincolo de zidurile Parlamentului insa, furia cetatenilor britanici creste asa cum s-a vazut clar la alegerile europarlamentare cand partidul anti UE a castigat detasat. Un Parlament prizonier al fricii de alegatori, mai jalnic decat Parlamentul Romaniei. Dupe esecul previzibil Boris isi va da demisia si cota partidului pro BREXIT va creste si mai mult. Pe fondul crizei care se ampliifca, scotienii si irlandezii nu vor rata ocazia sa le plateasca englezilor niste polite istorice…. nUMAI dUMNEZEU STIE daca ura LOR fata de englezi este mai mare decat ratiunea si demnitatea de a fi liberi si stapani pe propriile destine.

  6. Cum vad miroase urat pe aici de atatia democrati / dusmani ai lui Trump care se fac a uita niste detalii importante. Anume ca administratiile republicane din SUA au sprijinit Romania in timp ce democratii au tratat-o….cu penseta chirurgicala…
    Fara Trump si sistemul de putere pe care-l reprezinta el, Europa cea democrata si Romania ar fi la discretia rusilor. Dar probabil ca asta te si intereseaza, nu-i asa ?

    ]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.