×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 08:05
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
S-a terminat de-a v-ați ascunselea
Sebastian Ghiță, prins la Belgrad. Specialistul în IT, trădat de telefon

Sebastian Ghiță, care avea mandat de reținere pentru 48 de ore, urmează să fie plasat în arest preventiv două luni, în vederea extrădării, decizie luată de Tribunalul superior din Belgrad.

O instanță de judecătorie din Serbia a dispus, vineri seară, plasarea în arest preventiv a fostului deputat, Sebastian Ghiță, pentru o perioadă de două luni, în vederea procedurilor pentru eventuala extrădare în România, conform surselor citate de presa sârbă.
„După audieri, judecătorul a decis deţinerea lui Sebastian Ghiţă în vederea extrădării, în contextul circumstanţelor care indică riscul de a se ascunde sau a se sustrage procedurilor privind solicitarea sau implementarea extrădării", a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug. Perioada de arest preventiv în acest caz este de două luni, a precizat Stankovici, conform ZF.


UPDATE: Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire internaţională de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române după ce investigațiile au arătat că fostul deputat nu mai are pământ românesc sub picioare.

ACTUALIZARE:

Procuratura sârbă de decis, vineri seara, reținerea lui Sebastian Ghiță pentru 48 de ore pentru posesie de documente de identitate false, relatează agenția Tanjug.

Primele date de după darea sa în urmărire internațională au aratat că Sebastian Ghiță a folosit pe parcursul lunilor cât a fost fugar un număr de telefon cu prefix de Franța, au declarat pentru Cotidianul surse judiciare. Autoritățile franceze au cooperat cu românii în încercarea de localizare a numărului aflat în posesia fostului deputat. Așa se și justifică mulțumirile adresate prin comunicat oficial de către IGP autorităților din Franța.

Telefonul era activ doar la o anumită dată și într-un anumit interval orar stabilit de Ghiță cu interlocutorul, iar această metodă a îngreunat și mai mult localizarea. De-a lungul celor peste trei luni de la dispariție fugarul și-a schimbat periodic locația în mai multe state europene din proximitatea Serbiei.
Văzând acestea, autoritățile au trecut la filajul cunoștințelor care ar fi putut relaționa cu fugarul. Ținta care a dat rezultate a fost fratele acestuia. Faptul că se deplasa în Serbia nu era o noutate pentru că în această țară Sebastian Ghiță avea mai multe sucursale a firmelor din România.

Teamnet Grup este una dintre ele. Societatea are sucursale și la Istanbul și la Belgrad exact ruta pe care a folosit-o Alexandru Ghiță. Sursele citate au mai afirmat că telefonul lui Alexandru Ghiță a fost monitorizat și astfel s-a putut face conexiunea între cei doi.

Autoritățile au așteptat până când coordonatele telefoanelor celor doi au aratat că frații Ghiță erau în zone apropiate și așa s-a ajuns la capturarea lui Sebastian Ghiță.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut de polițiști în cursul nopții de joi spre vineri.

Ghiţă a fost prins în Belgrad, Serbia, fostul deputat având o înfăţişarea schimbată şi documente false, de Slovenia. Era însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă.

Potrivit autorităţllor, extrădarea lui ar putea dura de la câteva zile la maximum o lună. Fostul deputat, căutat cu mandat de arestare în două dosare penale, a dispărut din ţară de aproape 4 luni, de sub supravegherea poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale.

Potrivit Ministerului Justiţiei, prin declaraţie de succesiune între România şi Serbia funcţionează un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistenţa juridică. Documentul a intrat în vigoare în 6 februarie 1961.

Potrivit Tratatului, părţile se obligă să-şi extrădeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.

"Extrădarea în vederea urmăririi penale şi judecării se admite numai pentru infracţiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părţi Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare de un an privaţiune de libertate sau o pedeapsă mai grea", prevede documentul.

În tratat se menţionează că extrădarea nu are loc în cazul când persoana a cărei extrădare se cere a săvârşit o infracţiune de natură politică, o infracţiune pur militară (care constă exclusiv în încălcarea obligaţiilor militare) sau o infracţiune de presă.

De asemenea, extrădarea nu are loc dacă persoana a cărei extrădare se cere este, la data primirii cererii de extrădare, cetăţean al Părţii Contractante solicitate sau infracţiunea este săvîrşită pe teritoriul Părţii Contractante solicitate.

Informaţii iniţiale indicau că nu există un tratat de extrădare, estimând la o lună termenul în care Sebastian Ghiţă ar putea fi adus în ţară.

''În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din UE.

În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații'', precizează IGPR.

Ministrul de Interne: Sebastian Ghiţă era însoţit de fratele lui, care avea documente reale

Sebastian Ghiţă, localizat şi reţinut în Belgrad, era însoţit de fratele lui, care avea documente reale, în timp ce fostul parlamentar a prezentat documente false, a declarat, vineri dimineaţă, ministrul de interne, Carmen Dan.

"Autorităţile sârbe au avut toate informaţiile în aşa fel încât să îl poată reţine. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliţie, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliţia română se va deplasa în Serbia şi se va ocupa de activităţile specifice de însoţire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliţiei sârbe", a declarat Carmen Dan.

Ghiţă a dispărut în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, fiind pierdut de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat pe 15 martie că informația potrivit căreia Sebastian Ghiță ar fi fost localizat în Serbia nu este corectă și i-a îndemnat pe polițiști să își facă treaba.

El a precizat că a solicitat informații despre acest caz înainte de ședința de bilanț a Ministerului de Interne, la care a participat.

"Am întrebat, chiar înainte de a intra în ședința respectivă. Se pare că informația la cald nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte, este treaba dânșilor și chiar îi îndemn să-și facă treaba și să prindă nu doar pe Sebastian Ghiță, ci pe oricine este declarat fugar și trebuie să vină să răspundă în fața legii", a spus Grindeanu.

Premierul a arătat că informația conform căreia Ghiță ar fi fost localizat în Serbia a venit pe surse neoficiale.

"Nu a dat Guvernul această informație, nici Ministerul de Interne, cel care gestionează această situație. Înțeleg că a venit de pe niște surse neoficiale, care până la ședința respectivă nu s-au confirmat", a adăugat șeful Guvernului.

Curtea de Apel Ploiești a respins, pe 3 aprilie, contestația formulată de fostul deputat Sebastian Ghiță față de decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pe numele său.

Instanța a dispus arestarea preventivă a lui Ghiță și pentru constituire de grup infracțional organizat. Potrivit deciziei postate pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au respins ca nefondată contestația fostului deputat.

Tribunalul Prahova a dispus, în data de 15 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Citeşte şi Ghiţă a contestat noul mandat de arestare preventivă în lipsă

De asemenea, pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.

Citeşte şi Soția lui Sebastian Ghiță, după arestarea acestuia în Serbia

Citeşte şi Carmen Dan: Sebastian Ghiță se află în sediul Poliției din Belgrad

Citeşte şi Eugen Nicolicea, după prinderea lui Ghiţă

Citeşte şi Andronic: Cu fratele nu se întâlnea ca să se pupe

Citeşte şi Băsescu: Eroarea fatală a lui Ghiţă...

(R.C.)Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
24197
 | 9
 | 49
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
scrot
+1
.....se intorc tinerii specialisti in IT in tara....
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Juju
-16
Dupa ce ca este hot si talhar, mai este si cretin! Merita cea mai grea pedeapsa, haimanaua asta a intors pe dos statul de drept, intai prin coruptia paracticata fata de institutiile de forta in calitate de corupator, apoi tot el, corupatorul s-a dedata la dezvaluiri, provocand un dezastru in SRI. Fara canalii corupatoare ca Ghita, institutiile ar fi functionat mai bine. Va sfatuiesc sa nu uitati: corupatorul este tatal coruptiei, este diavolul care ispiteste, corupatorul care propune spaga nu trebuie iertat sub nici o forma. E o diferenta enorma intre cel care da spaga pentru ca i se impune si nu are alta solutie si corupatorul care propune spaga pentru a obtine avantaje personale, evident o forma de furt calificat. Deci fara mila fata de Ghita, indiferent ce dezvaluiri va face. Acelasi lucru e valabil in cazul lui Urdareanu, alta mare canalie.
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Stanica @ Juju
0
Total de acord. Totusi nu inteleg de ce ai incasat urgent doua minusuri. Se pare ca raul este omniprezent, nu se da diavolul batut atat de usor!
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Atamild
+13
Da, este o ilegalitate detinerea de acte false si pentru asta o sa raspunda in fata autoritatilor sarbe. Insa Sebastian Ghita trebuie protejat acolo cu multa atentie. Nu inteleg de ce nu cere azil politic. Stie multe, a spus multe multe, din cauza asta se teme pentru viata sa.
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
O so-Sie :) clar!
-4
Se vede ca avea legaturi cu SRI , foarte inteligent. De criptare nu a auzit "specialistul in IT"? Sunt programe chiar ieftine , fara prostii si aceleasi telefoane mobile , ce dobitoci
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
пацов
+8
Între România şi Serbia funcţionează un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia pentru fiecare transfug din România prins de sârbi un vagon de sare.
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Asta-i un film pur-mafiot!
+1
Curind vom auzi ca i s-a intimplat ceva si a murit.Dar nu a suferit.TRAIASCA MAFIA COMUNISTA DIN ROMANIA! Iesiti in piata sa-i sprijiniti, descerebratilor (unii) ce sunteti!
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Juju @ Asta-i un film pur-mafiot!
+2
Daca moare in mod real, e paguba-n ciuperci, un mare ticalos mai putin pe pamantul Romaniei. Dar temerea este sa nu moara doar in acte si sa renasca liber si bogat sub nume fals, asa cum se presupune despre paturiciu.
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Crocodilul
+10
Da pe Elodia nu o gasesc? TRAIASCA sistemul securistic mondial. Traiasca sistemul diabolic de a prostii lumea. SCLAVIE INSEAMNA VIATA PE ACEST PAMINT.
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Pro-Patria-Mori!
+11
Cu Ghiţă am tăiat porcul de Crăciun, cu Ghiţă tăiem frunze de spanac la mielul de Paşte, dulce Românie plai cu dor, diversiune este noua ta RELIGIE, stemă şi imn! Oare întâmplător apare de la naftalină "cauzul Ghiţă", când Băse se află cu binomul Co-KO ai lui pe buza prăpastiei?! Naivitatea este soră geamănă cu prostia! Trăiască Patria şi Neamul acesta, care îndură gogo-riţe de asemenea speţă!! O, sancta simplicitas!
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
mama lui de telefon!
0
"Specialistul in IT". Uite de-aia am ajuns o natie de japaciti.Cind ne apucam sa umflam cu pompa nu ne oprim pina nu face explozie.Astept la rind pe basescu, ponta, dragnea si multe alte maimute.
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
mama lui de telefon!
0
"Specialistul IT". Ce fel de specialist? Uite de-aia am ajuns o natie de japaciti. Cind ne apucam sa umflam cu pompa nu ne oprim pina nu face explozie. Astept pe basescu, ponta, dragnea si multe alte maimute
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ai greșit ca magistrat? Răspunzi material
Publicat acum 19 ore şi 14 minute
Judecătoarea Gîrbovan: E cale lungă
Publicat acum 12 ore şi 56 minute
PSD se ia de gît cu Binomul
Publicat acum 12 ore şi 17 minute
Uciderea îngrozitoare a unei ziariste
Publicat acum 18 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017