Soţia lui Herman Van Rompuy – lidera unui clan ultranaţionalist şi anti-european

“Herman Van Rompuy este poate european de faţadă, obligat de funcţia sa de preşedinte al Consiliului European, dar noaptea, şi mai ales în week-end, el redevine un naţionalist flamand”, a declarat Olivier Maingain, preşedinte al formaţiunii politice belgiene FDF (Fédéralistes Démocrates Francophones).

Maingain a dezvăluit totodată că soţia preşedintelui Consilului European, Geertrui Windels Van Rompuy, care candidează în comuna Rhode-Saint-Genèse pe o listă electoral a dreptei, denumită „Respect”, este lidera unui clan politic ultranaţionalist şi anti-european, având legături cu formaţiunea extremistă flamandă Vlaams Belang şi cu separatiştii flamanzi din N-VA, formaţiuni care doresc scindarea Belgiei: “Şi cum rămâne cu doamna Van Rompuy, care găzduieşte pe lista sa în Rhodos-Saint-Genesis candidaţi care au un discurs plin de ură şi vulgar provenind din rândurile naţionalismului extremist flamand? Nu, doamna Van Rompuy nu este «prima doamnă a Europei», cum spun unii, ea este doar liderul unui clan naţionalist şi anti-european. Ea refuză să aplice la periferia Bruxelles-ului, ca de altfel oriunde în Flandra, Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale. Cu toate acestea, această convenţie este o cerinţă democratică a Uniunii Europene, pe care soţul ei ar trebui să ceară să fie aplicată atât în Belgia, cât şi în alte părţi ale Europei”. Olivier Maingain a precizat că între formaţiunea naţionalistă flamandă N-VA şi creştin democraţii flamanzi (grupare politică din care provine Herman Van Rompuy) există o complicitate, ambele “ameninţând valorile democratice ale Europei”.

Liderul francofonilor din FDF, Olivier Maingain, a mai amintit că pe aceeaşi listă electoral cu doamna Rompuy se află Ludo De Becker, cunoscut pentru trecutul său politic extremist şi ultranaţionalist. De Becker, prieten de familia cu Van Rompuy, este cunoscut pentru afirmaţii electorale aproape hitleriste de tipul „şobolanii walloni să îşi strângă bagajele şi să plece”. Foştii colegi ai lui Ludo De Becker din Vlaams Belang sunt cei care, în discursurile lor xenofobe, împotriva francofonilor din Belgia, a africanilor şi arabilor, au pus la punct un site internet în care ţinta de atac sunt şi românii care muncesc legal în Belgia. Xenofobii flamanzi îi acuză că le fură locurile de muncă. Dacă Herman Van Rompuy are astfel de prieteni de familie, şi dacă în mediul să privat încurajează xenofobia, ne mai mirăm că a scuipat pe votul românilor la referendum?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.