Strategia ruso-iraniană din Siria – a început etapa Damasc, urmează Alep

O delegație a parlamentului iranian a sosit miercuri la Damsc, un nou pas al demersurilor pentru o operațiune împotriva rebelilor din nord-vestul Siriei, anunță Reuters. Delegația iraniană a subliniat faptul că operațiunile coaliției conduse de SUA care luptă împotriva Statului Islamic prin operațiuni aeriene au eșuat.

Liderul delegației iraniene este președintele comisiei de securitate națională și politică externă a legislativului de la Teheran, Alaeddin Boroujerdi. Acesta a venit în Siria în contextul în care trupele iraniene se pregătesc să sprijine o ofensivă a armatei loialiste siriene în zona Alep, scrie Reuters citând doi oficiali de rang înalt din armata siriană. Această ofensivă va fi sprijinita din aer de aviația rusă. ”Coaliția internațională condusă de SUA a eșuat în lupta împotriva terorismului. Cooperarea dintre Siria, Irak, Iran și Rusia a fost una pozitivă și încununată de succes”, a spus șeful delegatiei iraniene, care urmează să se întâlnească cu președintele Bashar al-Assad.

Iranul a trimis mii de militari în Siria în ultimele zile, pentru a susține operațiunile armatei siriene în Alep. Controlul zonei Alep este exercitat de armata lui Bashar al-Assad, de rebelii anti-Assad si de Statul Islamic, care a ocupat zona rurală din jurul orașului.

Zona în care va avea loc ofensiva ruso-iraniano-siriană este extrem de importantă, deoarece se află foarte aproape de zona în care Turcia dorește sa instituie, cu ajutorul SUA, un perimetru strategic securizat, pe teritoriul Siriei. Prin urmare, o asemenea operațiune nu va face decat sa sporească tensiunile dintre Moscova și Ankara. Având în vedere rapiditatea cu care se desfășoară operațiunile ruso-iraniene în Siria, unii analiști se întreabă cât timp va mai trece până când va începe ofensiva împotriva localității Raqqa, considerată ”capitala” așa-zisului califat creat de jihadiștii din Statul Islamic.

Pierderea Siriei de către Iran ar duce la modificarea balanței de putere în Orientul Mijlociu in favoarea Arabiei saudite, a Qatarului și a partenerilor lor din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului. Este motivul pentru care Iranul a masat în Siria trupe ale armatei și ale Gărzilor Revoluționare, trupe care vor încerca să stabilească culoare de legătură cu grupările Hezbollahului ce atacă din vest. În această strategie, Rusia are rolul de a elibera calea, prin lovituri aeriene. În urma aviației ruse, trupele iraniene, ale Hezbolalh, ale președintelui Assad, precum și milițiile siite irakiene care acționează în Siria ar urma să elimine orice opoziție la adresa actualului regim, indiferent că sunt jihadiști ai Statului Islamic sau asa-zișii rebeli moderați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.