SUA, către guvernul de la Kiev: Nu intrați în confruntare cu Rusia!

Când forțele Federației Ruse au invadat Crimeea, la începutul anului trecut, guvernul interimar de la Kiev a început să discute despre modalitatea de a ripostă în fața ”omuleților verzi” ai lui Vladimir Putin. Mesajul președintelui SUA a fost însă foarte limpede: evitați confruntarea militară cu Moscova.

Informația a fost publicată de către Bloomberg, care notează că a fost vorba despre un sfat venit din partea Casei Albe, nu de un ordin. Oficiali SUA au dezvăluit pentru jurnaliștii de la Bloomberg ca Washingtonul nu cunoaștea bine intențiile Rusiei în acel moment, însă știa cu siguranță că trupele ucrainene nu pot face fata Spetznaz-ului rusesc. Mai mult, guvernul de la Kiev era unul interimar, iar în țară urmau să fie organizate în scurt timp alegeri. Oficiali ucraineni au declarat pentru Bloomberg ca au primit ”sfaturi” identice din partea mai multor puteri europene.

Cea mai mare teamă a administrației Obama, spun oficialii SUA sub protecția anonimatului, a fost că Vladimir Putin ar fi putut repeta scenariul din Georgia din 2008, dacă forțele ucrainene ar fi ripostat în Crimeea. În 2008, pe atunci premierul Putin a folosit folosit un atac preventiv lansat de forțele georgiene în Osetia de Sud pentru a invada Georgia și a ajunge la câțiva kilometri de Tbilisi.

În momentul de față, tot mai mulți analiști critică ”sfatul” venit atunci de la Washington. ”Comportamentul Rusiei este de a testa adversarul atunci când nu se confruntă cu o ripostă. Ambițiile Rusiei au devenit tot mai mari atunci când au văzut că nu întâmpină opoziție. Putin a promovat o politică a pasului înapoi în cazul în care lucrurile devin costisitoare și ar fi putut exista șansa ca Rusia să facă acest pas inapoi”, spune Damon Wilson, vicepreședinte al Atlantic Council, citat de Bloomberg.

Nici serviciile de informații americane nu au avut informații concludente. Guvernul american a fost luat prin surprindere când trupele speciale ruse au intrat în Crimeea, deoarece cu 24 de ore înainte fusese informat că Rusia joacă la cacealma masând trupe la granița cu Ucraina.

La Kiev dubiile erau și mai mari în acele zile. Guvernul interimar s-a gândit la varianta mobilizării trupelor pentru a apăra Crimeea. Înainte de toate guvernul a decis să intrebe Washingtonul ce garanții militare ar oferi Ucrainei în acest caz, știind că acționând singur nu are șanse. ”Nu cred că armata ucraineană era suficient de pregătită pentru a înfrunta trupele ruse”, spune Andrew Weiss, de la Carnegie Endowment, citat de Bloomberg. Aceeași opinie era împărtășită la începutul anului 2014 de majoritatea comandanților militari americani.

S-a adăugat la decizia Washingtonului de a nu iniția o rezistență în Crimeea și ”factorul Putin”. Președintele rus inițiase deja o campanie de agitarea a spiritelor în Rusia, spunând că rusofonii din Ucraina sunt amenințați de regimul ”fascist” de la Kiev. ”Era o capcană”, spune Wilson. Dacă Ucraina ar fi ripostat, teoria lansată de Putin s-ar fi confirmat în ochii rușilor, ceea ce ar fi făcut ca decizia de trimitere a armatei ruse în Ucraina să fie ușor de luat.

Casa Albă nu a dorit să confirme acest dialog cu Kievul în acele zile agitate din 2014.

Informațiile despre decizia SUA de a tempera orice tendință a Ucrainei de a riposta sunt acum folosite pentru a critica o dată în plus administrația Obama, acuzată în cercurile conservatoare că a promis arme letale guvernului de la Kiev, dar nu a livrat niciuna până acum. ”Cred ca Putin a fost suprins de cât de simplu i-a mers în Crimeea și de aceea a decis să riște mai departe”, spune Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova în timpul administratiei Obama.

Secretarul de Stat John Kerry împărtășește altă opinie și preferă să încerce încă o dată relansarea relației cu Moscova. A decis să facă o vizita la Soci, în luna mai, în cadrul căreia a vorbit nu numai despre criza ucraineană, ci și despre dosarul nuclear iranian și Siria. Pentru Washington, Ucraina este doar o piesă în marele puzzle global, iar încetarea implicării Rusiei în Ucraina pare să depindă doar de efectele sancțiunilor economice impuse Rusiei de Occident și de decizia lui Putin, nu de o implicare militară, sub o formă sau alta, a Statelor Unite, mai scrie Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.