Topul gafelor comise de Obama din cauza unei pasiuni

Președintele amsrican Barack Obama a declarat, duminică, că regretă faptul că a mers să joace golf imediat după ce a denunțat, în cadrul unei conferințe de presă, decapitarea unui jurnalist american de către gruparea Statul Islamic (SI), relatează AFP.

„Vom fi vigilenţi şi implacabili. Atunci când sunt vizaţi americani, facem ceea ce este necesar pentru ca să se facă dreptate”, declara Obama, pe un ton grav, îndemnând la „o respingere clară a acestui tip de ideologii nihiliste”.

După doar câteva minute, președintele american pleca să joace o lungă partidă de golf, ceea ce i-a adus o avalanşă de critici, numeroase voci ridicându-se să denunţe cel puţin o lipsă de inteligenţă politică şi, în cel mai rau caz, o lipsă de tact sau de sensibilitate.

„Este clar că, după ce am vorbit cu familiile – o conversaţie în care abia mi-am reţinut lacrimile auzindu-le durerea – şi după declaraţia pe care am făcut-o, ar fi trebuit să anticipez efectul pe care-l va avea”, a declarat Obama într-un interviu pentru NBC News.

Nu este pentru prima dată când preşedintele SUA îşi alege unele dintre cele mai nepotrivite momente pentru a juca golf.

În aprilie 2010, când a fost împiedicat de restricţiile în traficul aerian (datorate erupţiei unui vulcan din Islanda) să ajungă la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczysnki, Obama a găsit cu cale să-şi petreacă ziua jucând golf la baza aeriană Andrews, din Virginia, scrie “Washington Times”, care a contabilizat şi partidele jucate de Obama în calitate de preşedinte al SUA – 32.

Apoi Obama a jucat golf până cu 20 de minute înainte ca trupele speciale americane să-l lichideze pe Osama bin Laden și, din nou, a jucat golf în timp ce Japonia era inghițită, în 2011, de tsunami, și chiar și în ziua care a urmat. Iar în august 2013, când la Cairo armata intervenea violent împotriva protestatarilor, iar Casa Albă încerca să explice cum ceea ce era o lovitură de stat evidentă nu este o lovitură de stat, preşedintele Obama juca liniştit golf cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Fostul preşedinte republican George Bush a încetat să mai joace golf în 2003, în semn de solidaritate cu familiile soldaţilor americani ucişi în Irak. “Nu vreau ca mama unui soldat care a murit să îl vadă pe comandantul suprem jucând golf. Simt că datorez asta familiilor şi cred că a juca golf în timpul unui război trimite un semnal nepotrivit”, aminteşte “Washington Times” declaraţia lui Bush din 2003.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.