Vacanţele liderilor lumii

Unde-şi petrec vacanţa în acest an mai-marii lumii? Întrebarea şi-o pun echipe întregi de paparazzi, dar şi redacţiile unor posturi de televiziune şi ziare de pretutindeni. În unele cazuri au aflat răspunsul, dar în altele – nu.

În ce-l priveşte pe preşedintele Francois Hollande, ziarul parizian „Liberation” scria că, după ce a revenit în ţară din Egipt, unde a asistat la inaugurarea noului Canal de Suez, el şi-a început concediul duminică, 9 august, care va dura cel târziu până la 17 august, dat fiind că, două zile mai târziu, va prezida şedinţa obişnuită de guvern. Dar cotidianul citat nu ştia şi locul unde s-a deplasat preşedintele. „Sunt puţine şanse ca el să fi ales fort Bregançon, ca acum trei ani”, aprecia un jurnalist de la canalul France 2. Acolo, el fusese fotografiat pe plajă în mijlocul celor veniţi să-şi petreacă vacanţa. El ar putea prefera şi La Lanterne, reşedinţa particulară prezidenţială din apropiere de Versailles. Totuşi, zile la rând nu s-a aflat unde s-a refugiat Hollande. Presa se întreba dacă el va alături de noua lui iubită, Julie Gayet, iar fotografii îi pândesc peste tot să-i surprindă mână în mână ca doi porumbei. Până la urmă, misterul s-a risipit, Hollande a fost fotografiat la Aiguines, un încântător sătuc de lângă Verdon, el luând un dejun la Castelul Vechi, alături de ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi alţi 20 de prieteni. Pe de altă parte, de la palatul Elysée s-a precizat că, indiferent unde va fi, Hollande va fi conectat în permanenţă cu premierul Manuel Vals (în Franţa, preşedintele şi premierul nu pot lipsi concomitent din ţară, indiferent de coloratura politică a celor doi!) şi cu consilierii prezidenţiali. De notat că Hollande le-a cerut miniştrilor să nu plece în concediu la o distanţă mai mare de două ore de zbor de Paris. Deocamdată, paparazii nu au dat şi de Julie Gayet.

La rândul lui, şeful Casei Albe, Barack Obama, îşi petrece vacanţa în reşedinţa prezidenţială de pe insula Martha’s Vineyard, aflată în larg de Massachussetts, unde va sta 17 zile alături de soţia lui, Michelle, şi de fiica lor. De abia ajuns pe insulă, Barack a şi fost filmat jucând o partidă de golf, sportul lui preferat.

În ce-o priveşte, cancelara Angela Merkel e statornică în preferinţe: ca de obicei, în ultimii opt ani, ea şi soţul au mers în Tyrolul italian, după ce au petrecut câteva zile la casa lor de vacanţă de lângă Berlin.

Premierul britanic David Cameron îşi savurează vacanţa în Portugalia, unde se află împreună cu soţia. Presa din ţara lui l-a criticat că-şi ia concedii lungi, în pofida crizei migranţilor. Omologul lui spaniol Mariano Rajoy se deplasează la origini, în Galiţia.

La fel face şi Matteo Renzi, preşedintele Consiliului de Miniştri din Italia, care se retrage la proprietatea sa de lângă Florenţa, oraşul natal.

În fine, în iunie, Vladimir Putin a fost câteva zile în Siberia, dar până acum nu a anunţat unde-şi va face concediul. Surse din Moscova nu exclud ca el să aleagă tot Soci, cunoscuta staţiune de vară de la Marea Neagră, în care, în august, se retrăgeau mai toţi liderii de la Kremlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.