Vernisajul expoziţiei „Arbori Bătrâni” a artistului Florin Ghenade

”Din cauza ultimelor evenimente tragice care au marcat inclusiv viaţa culturală a oraşului, am amânat, în semn de respect faţă de memoria celor dispăruţi, evenimentul pe care îl aveam pregătit pentru 3 noiembrie”, mărturiseşte Matei Câlţia.

Astfel, inaugurarea la Bucureşti a proiectului Arbori Bătrâni are loc astăzi, Kube Musette, Bd. Calea Victoriei, nr. 114. Totodată, scriitoarea Simona Popescu susţine conferinţa Copacii, ca oamenii, după care are loc vernisajul.

”Cînd cineva fotografiază copaci singuri, noaptea, puternic luminaţi, creează o scenografie în care personajele sînt copacul, lumina şi el însuşi, fotograful (privirea lui gînditoare, mai precis). Să pui un copac în lumină! Copacul devine obiect estetic. Deschis interpretărilor. Şi, sigur, ca în Blow-up, filmul lui Michelangelo Antonioni, încep să conteze detaliile, abia zărite în întuneric.”

În 11 noiembrie, la ora 18.00, sunteţi aşteptaţi la o altă conferinţă Despre frumuseţea imperfecţiunii, susţinută de antropologul Ioana Popescu.

”Toţi aceşti arbori exemplari – imaginaţi şi nu văzuţi – par să întruchipeze în mod simbolic perenitatea şi perfecţiunea. În fond, peisajul tipic românesc, toposul lui vizual nu este nici lanul de grâu, nici turmele păscând în vârf de munte, ci copacul bătrân şi umbros, sub care ciobanul sprijinit în bâtă îşi păzeşte oile.”

În 15 noiembrie, la ora 18.00 puteţi audia conferinţa biologului Tibor Hartel, intitulată Arborii bătrâni între protejarea valorilor şi valorile protejării.

”Arborii bătrâni sunt de neînlocuit. Este nevoie de sute de ani pentru ca arborele să îşi recapete multiplele valori sociale, culturale, istorice şi ecologice. Toate aceste valori pot dispărea definitiv foarte uşor. Arborii bătrâni ar putea trăi mai multe generaţii după noi, reprezentând elemente stabile în vremurile din ce în ce mai schimbătoare şi tulburente. Pentru asta, trebuie să avem grijă de ei, acum.”


Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Vă anunţăm că atelierele gratuite pentru copii continuă să se desfăşoare la sediul Galeriei Posibile. Acestea sunt susţinute de Sorina Vazelina & Grigore Liteanu în cadrul expoziţiei de colaje realizate de Marian Pălie, intitulate Tăietura perfectă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.