DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Dan Voiculescu

Curtea de Apel București a continuat luni judecarea recursului în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare. Apărătorii inculpaților au făcut zeci de cereri, respinse pe bandă rulantă de judecători. Avocații au cerut audierea lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu, Dacian Cioloș, expertize, sesizarea Curții Europene de Justiție și au încercat de două ori, fără succes, să recuze completul de judecată.

Ședința de judecată de luni a ținut mai bine de 11 ore. Procurorul DNA a cerut pedepse mai mari pentru toți inculpații din dosar, inclusiv pentru Dan Voiculescu, în cazul căruia a solicitat aplicarea prevederilor din noul Cod penal, unde infracțiunea de care este acuzat acesta are o limită maximă de 10 ani închisoare.

UPDATE Ora 22.00: Ședința de judecată va fi reluată marți, de la orele 10.00. La acest termen, au fost convocați toți inculpații.

UPDATE 21.45: Și cea de-a doua cerere de recuzare formulată de avocatul lui Dan Voiculescu a fost respinsă.

UPDATE 21:17: Cererea lui Mateuț de sesizare a Curții Europene de Justiție a fost respinsă.

UPDATE 21:00: Avocații lui Dan Voiculescu au cerut un nou termen pentru marți, după ce instanța a amânat foarte multe audieri.

UPDATE 20:45:
Avocații au cerut audierea fetelor lui Dan Voiculescu, însă instanța a respins acest lucru.

UPDATE 20:10: Avocatul lui Voiculescu depune cereri de recuzare. Ședința a fost suspendată pentru 10 minute pentru ca instanța să delibereze asupra cererii depuse de Gheorghiță Mateuț.

UPDATE 19:20
: Cererile de audiere a lui Traian Băsescu, Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti. Totodată CAB a respins şi altele dintre cele 40 de cereri înaintate de avocaţii inculpaţilor.

Astfel, instanţa a respins suplimentarea probatoriului cu o expertiză, precum şi efectuarea unei expertize tehnice judiciare prin care să se stabilească nivelul cercetării de la ICA în momentul privatizării şi cel de la momentul actual.

UPDATE: 18:22: Judecătorii Curții de Apel București au rămas în pronunțare în dosarul ICA, privind cereile avocaților de audierea unor noi martori.

UPDATE 16:40 Unul din avocați cere audierea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a explica dacă ministerul mai solicită recuperarea celor 60 de milioane de euro.

Avocatul Mateuț susține că „nu are nicio relevanță chemarea actualului ministru, care nu are nicio implicare”.

Update: Avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi a cerut audierea ca martor a comisarului european Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, și a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a clarifica motivele constituirii ca parte civilă a Ministerului Agriculturii și dacă ministerul își menține calitatea de parte în procesul privatizării ICA.

Update: Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu, a solicitat audierea în instanţă a fostului ministru al Agriculturii din Guvernul Năstase, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. Acesta a invocat ca temei o Hotărâre de Guvern din 2002 iniţiată de Ministerul Agriculturii, care a dispus transformarea ICA dintr-un Institut aflat în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole (ASAS) într-o societate comercială aflată în subordinea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), ceea ce a făcut posibilă privatizarea ICA din 2003. De asemene, avocatul a mai cerut audierea fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, dar şi a lui Traian Băsescu.

Update: Dan Voiculescu a făcut câteva declaraţii după ce a părăsit sala de judecată: „Dacă e vorba de condamnare de către instanţa, îmi iau hainele şi mă duc, nicio problemă”.

Omul de afaceri a spus, de asemenea, că „foarte mulţi oameni se bucură când cineva e într-o dificultate”, fie din invidie, fie din „motive de concurenţă”, „ar dori să fiu eu lovit că să fie lovit şi trustul de presă”.

„În România e foarte rău că ne bucurăm de răul altora. Poate ar fi momentul, dacă scăpăm şi de Băsescu, în noiembrie, să ne bucurăm de bucuriile altora”, a comentat el.

Fostul ministru Sorin Pantiş, judecat alături de Dan Voiculescu în dosarul ICA, a declarat în faţa magistraţilor că terenurile Institutului de Cercetări Alimentare au fost ipotecate pentru ca GRIVCO să-şi finanţeze operaţiunile media.

”Grupul Grivco avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finanţau activităţile Grivco şi de media. Linia de credit era garantată inclusiv cu clădiri şi terenuri ale ICA”, a declarat Pantiș.

Întrebat de ziariști despre creditele luate de Grivco, acesta a declarat că el nu mai este „implicat în afaceri”.

Voiculescu a criticat din nou expertiza privind daunele în dosarul ICA. Omul de afaceri a acuzat că prejudiciul ar fi fost evaluat la nivelul anului 2008, „an de vârf, de boom”, astfel că s-a ajuns la o sumă „aberată”, de 60 de milioane de euro, pe baza analizei unui „salariat DNA”.

Printre primii veniți la Curtea de Apel luni dimineață a fost Gheorghe Mencinicospchi, condamnat la 6 ani de închisoare în primă instanță în acest dosar. „Mi-e așa silă de tot ce se întâmplă încât nu am citit nimic din documente, este un stres nervos enorm mai ales când te știi nevinovat”, a declarat Mencinicospchi.

Voiculescu a venit și el ulterior la Curtea de Apel, spunându-le jurnaliștilor că va vorbi cu ei când iese din sala de judecată.

Întrebat dacă este o zi specială, Voiculescu a spus: „Fiecare zi e importantă în viața mea, nu cred că asta e specială”.

„Ultimul cuvânt astăzi? În niciun caz, sunt multe de spus”, a mai spus Voiculescu, răspunzând jurnaliștilor.

Pe 26 septembrie 2013, Dan Voiculescu a fost condamnat în dosarul ICA la cinci ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de spălare de bani.

Omul de afaceri şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008.

Dosarul ICA este judecat, din 1 iulie, de un complet format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, privatizarea ICA ar fi produs un prejudiciu de 60 de milioane de euro, bunurile institutului fiind subevaluate cu peste 7,7 milioane de euro.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.