26 de ani de Parteneriat Strategic România – SUA

Parteneriatul Strategic România-SUA, lansat la 11 iulie 1997, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, de către preşedinţii Emil Constantinescu şi Bill Clinton, a reprezentat o piatră de hotar în consolidarea securităţii naţionale şi a favorizat admiterea în NATO şi integrarea în Uniunea Europeană. Consecinţele sale s-au manifestat nu numai în plan geopolitic, dar şi economic, social şi cultural.

Ultimul deceniu al secolului XX a devenit istorie recentă şi am considerat că este o obligaţie intelectuală şi morală să oferim generaţiilor viitoare documente şi mărturii pentru a nu lăsa ca această istorie să fie contaminată de falsuri şi manipulări partizane. Istoria recentă are dezavantajul unor prezentări subiective, marcate de ideologie, credinţe, ambiţii personale, frustrări, dezamăgiri, dar are şi avantajul mărturiei unor oameni care au creat evenimente pe care reconstituirea postumă le pierde în mod inerent. Istoria poate fi abordată ca o descriere a evenimentelor, un prim pas necesar şi de neocolit pentru cunoaşterea ei, apoi poate fi abordată ca o analiză comparată a evenimentelor pe plan universal, ca o filozofie a istoriei”, a declarat preşedintele Emil Constantinescu.

Începând cu anul 2022, când s-au împlinit 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, în cadrul programului „Istoria recentă şi anticiparea viitorului”, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului – în parteneriat cu Fundaţia Română pentru Democraţie, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Editura RAO, cu sprijinul companiei BAT – a organizat o serie de evenimente care prezintă contextul, preliminariile şi consecinţele acestui moment astral în istoria noastră.

Palatul Suţu a găzduit în perioada 1-31 iulie 2022 expoziţia tematică „Părinţii fondatori, Parteneriatul strategic România-SUA: 25 de ani de la lansare”. Expoziţia de panouri stradale, găzduită de Muzeul Municipiului Bucureşti, la Palatul Suţu, a prezentat principalele momentele semnificative ale colaborării bilaterale româno-americane şi evoluţia Parteneriatului Strategic România-SUA.

Biblioteca Academiei Române a găzduit, la 6 iulie 2022, conferinţa „Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanţie de securitate pentru România în mileniul 3”, cu participarea protagoniştilor acestui moment istoric, a cercetătorilor din domeniul istoriei recente, a analiştilor politicii externe româneşti, dar şi a publicului larg interesat.

În cadrul acestei conferinţe a fost vernisată expoziţia „Însemnele prieteniei româno-americane în arhiva prezidenţială. Corespondenţă diplomatică 1996-2000”, ce a putut fi vizitată în cadrul Bibliotecii Academiei Române, aceasta conţinând o selecţie reprezentativă şi inedită de scrisori de la preşedintele şi vicepreşedintele SUA, de la congressmani şi ambasadori. Copii ale acestora au fost donate Bibliotecii Academiei Române. Au fost expuse şi cărţile primite de preşedintele Constantinescu de la personalităţi politice şi academice prestigioase din Statele Unite.

Muzeul George Severeanu, parte a Muzeului Municipiului Bucureşti, a găzduit în perioada 8 iulie – 4 decembrie 2022 expoziţia „Pe firul confesiunilor. Mărturii despre Parteneriatul strategic România-SUA. Colecţia Emil Constantinescu”. Obiectele prezentate în expoziţie au fost reprezentative pentru istoria Parteneriatului Strategic România-SUA şi au completat o istorie care nu a fost încă scrisă. În acest cadru oferit de Muzeul Geroge Severeanu a fost lansată cartea-documentar: „Parteneriatul Strategic România-SUA: 25. Garanţie de securitate pentru România în mileniul 3”, apărută în Colecţia RAO Clasic.

Mass-media a fost preocupată şi ea de marcarea aniversării celor 25 de ani de Parteneriat. În cadrul unuia dintre evenimente, la Gala Premiilor Capital, care a avut loc pe data de 7 decembrie 2022, preşedintele Emil Constantinescu a primit premiul intitulat „Preşedintele care a condus România în linia întâi a politicii mondiale”. „Este liderul român care a iniţiat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. A reuşit să aducă un preşedinte american, Bill Clinton, la Bucureşti, după 27 de ani. Tot în timpul mandatului său, România a fost invitată oficial să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Practic, construcţia României în care trăim astăzi a început în timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu”, au motivat organizatorii.

Fiind o mărturie a celor de ieri, pentru cei de astăzi şi cei de mâine, referindu-se la punctul de cotitură din istoria României, oferind mărturii ale protagoniştilor şi informaţii despre fapte şi documente relevante şi inedite, cartea-documentar „Parteneriatul strategic România- SUA: 25. Garanţie de securitate pentru România în mileniul 3”, autor Laura Ganea, s-a bucurat de multiple lansări în ţară, în cadrul unor evenimente organizate în anii 2022 şi 2023. După Bucureşti, oraşele unde preşedintele Emil Constantinescu a participat la întâlniri cu un public dornic să împărtăşească aceleaşi valori şi credinţa că istoria României trebuie cunoscută aşa cum a fost şi nimeni nu trebuie să permită contaminarea ei de falsuri şi manipulări partizane, au fost Timişoara, Târgu-Mureş şi Sibiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Bă, voi chiar sunteți căzuți în freza cu acest titlu? Cum poate fi numit parteneriat RELAȚIA DINTRE STĂPÂN SI O JALNICĂ SLUGĂ?

  2. CARE PARTENERIAT ?
    / CE VĂD EU ASTĂZI E „PROTECTORAT”-PROTECTORAT DEVESELU” DIN PARTENERIAT-PROTECTORAT/ȘI ȚARA S-A GĂTAT!

  3. Câte miliarde de euro ne-a costat această relație??? Începnd cu Bechtel , etc, etc,…F16, etc, etc… Și statul e eșuat (a zis-o primul om în stat!!!).

  4. Pe langa plopii fara sot adesea eu treceam/Puteam sa trec si printre ei, dar ce gheseft faceam ?

  5. Zi de doliu național. Am fost ingopați de vii ca să fim și mai mult umiliți.

  6. 150 miliarde datorie? Poate il invitati pe tzapul din imagine sa ne spuna ce intelegere a facut de am ajuns sa cumparam armament pt alte tari in timp ce batranii tarii ne sunt ucisi de privatizarile Levantului. Poate organizeaza o conferinta, ca ii plac, sa ne explice in cei 4 ani de presedintie, cate realizari de genul celor din imagine a facut. Mai are casa platita de batranii omorati in campusurile nazista din Voluntari prin taxele pensiilor lor? Mai are paza platita din pensiile celor ucisi in lagarele din Voluntari?

  7. doi ratati : unul cu aia uda de la Monica Sugativa si al doi-lea un profesor sarantoc care inclina capul sa impuste un „ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU” (sa-l mai voteze inca vreo baba dupa primul mandat de ciolan)..
    si uite asa din terminat in terminat au trecut 34 ani de minciuna ..

  8. Cel mai spurcat pres al României este acest Emil barba cioc, asta a ajutat nato sa bombardeze Iugoslavia din România. Ii mosteneste apucaturile actualul pres Klaus WJ care nu se lasa pana nu ne baga in razboi cu rusii. Blestemate sa fie slugile intunericului.

  9. vreun transfer technologic, vreo fabrica, vreun joint venture..ceva…
    ca bani in curul lor am bagat cumparind tinichele
    pina atunci…aratam doar ca philipinele pentru americani… daca o tinem tot asa ajungem ca in philipine
    pina una alta noi le dam bani..nu ei noua

  10. Superb dar ce sa sarbatorim , un tratat ori o tara furata si indatorata ?! In acest parteneriat fara parteneri , sluga nu este un partener . Suntem chei si mirosim a sudoare , iar in buzunare avem bani de imprumut , copii ne pleaca din tara iar pe batrani Pandele cu Firea si prarteneri lor de clan , ii vad ca pe vaci de muls statul si ca pe proprietari ce pot fi jecmaniti. Inflatia e cel mai bun aliat din acest parteneriat, pentru romani ! Am Behtelito cu pactul asta si de acea trebuie sa privim cu curaj , iar adevarul sa ne faca sa reflectam la adevaratele scopuri derivate din aceste intelegeri care pentru Romania inseamna saracie si umilinta (vezi eroul roman Pacepa Tradatorul ). Hai sictir !

  11. PS: Tembelule, NATO n-a bombardat din Romania ci de pe portavionul din Mediterana si de la baza NATO din Italia.

  12. @paralelul
    Vezi ca Romania a deschis spatiul aerian in timpul atacarii Belgradului, avionele americane intrand in spatiul aerian romanesc, intorcand elegant si golindu-si rezervoarele pe teritoriul romanesc dupa care taind-o prin Bulgaria se reintorceau la baza linistite. vreo 3-4 ani la rand in sud-vestul tarii vegetatia a fost arsa din pricina substantelor, bombelor si gazelor emanate de avionale americane.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.