Această afacere s-a globalizat. 30 de miliarde e piaţa drogurilor numai în Europa

Cătălin Predoiu spune că problema drogurilor nu a fost percepută în toată dimensiunea gravității sale şi că  legea privind combaterea lor este din 2000. De asemenea,  instituţiile nu dispun de instrumentele necesare  pentru a putea combate acest fenomen.

“Lucrurile nu se întâmplă peste noapte, mai ales la un fenomen de asemenea dimensiuni. Dar, pe de altă parte, pot să vă asigur şi pe dumneavoastră şi pe cetăţeni că nici nu plecăm de la un zero, cu toate neajunsurile şi neîmplinirile”, a spus Predoiu.

Fenomenul nu a fost combătut eficient.“Pe de o parte, fenomenul există, nu a fost combătut eficient. Avem o problemă, trebuie să fim mai buni, dar automat se trage şi concluzia şi nu se face nimic sau nu s-a făcut nimic pentru asta. Aici eu am o rezervă cel puţin, ca să nu spun că sunt gata să contrazic”, a explicat Cătălin Predoiu.

Dacă ar critica activitatea MAI, ar însemna să îşi atace superiorul ierarhic de la partid, adică pe Lucian Bode, fostul ministru de Interne, a spus moderatorul… “Miza e mult prea mică pentru mine. Ministerul de Interne nu are miză politică. Nu vreau să îl joc politic. Ceea ce fac aceşti oameni este mult prea important pentru fiecare cetăţean ca să-mi permit indecenţa să joc politic performanţa ministerului, dar sunt obligat şi faţă de acest aparat cu care de mâine dimineaţă, nu că reiau munca, continui munca pentru că aici nu încetează munca niciodată, e nonstop, să recunosc acolo unde se munceşte şi să fiu corect în evaluările şi în concluziile mele. Adică de acord, criticăm, arătăm unde nu-i în regulă, mobilizăm oamenii, că ăsta este scopul acestei discuţii, ne reorganizăm dacă e nevoie”, a explicat Predoiu.

Cum au ajuns şcolile pline de droguri în România?“Pe de o parte, fenomenul s-a răspândit. E o afacere globală. 85 de milioane, între 15 şi 64 de ani, au declarat că au prizat droguri cel puţin o dată. 85 de milioane. 30 de miliarde e piaţa numai în Europa. Această afacere s-a globalizat, a penetrat încet, încet în România. Mecanismul nu a fost adaptat permanent şi a intervenit o desconsiderare a fenomenului”, a spus Predoiu.

Statul a protejat reţelele de traficanţi? “Nu am nicio informaţie în acest sens”… la nivel politic nu s-a perceput la timp gravitatea problemei.

“La modul general, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei. De aceea, eu vă pot nuanţa declaraţii de acum trei luni de zile. Este un lucru pe care l-am iniţiat şi făcut acum trei ani de zile. Tot Ministerul de Interne a făcut o strategie contra crimei organizate şi traficului de persoane şi acolo sunt declaraţiile din 2010-2011, când elaboram legi. Pe de altă parte, instituţional, armata nu a fost pregătită pe măsură ce a evoluat inamicul. Ştiţi de când este legea privind combaterea drogurilor de mare risc? Din 2000. Au trecut de atunci 23 de ani. Deci, cum poate să fie pregătită o instituţie să lupte contra unui astfel de fenomen cu o lege din 2000 contra substanţelor psihoactive?”, a mai explicat  Predoiu.

Acest fenomen nu poate fi eradicat în câteva luni.“Nu ştiu dacă o să putem instantaneu, într-o lună, în două luni de zile, să eradicăm acest fenomen. Nu vreau nici să fiu neserios în ce spun. Pe de altă parte, expozeul dumneavoastră mai ridică o problemă pe care, cu iertare, nu aţi atins-o. E şi o problemă educativă şi culturală. Dumneavoastră descrieţi un fenomen care a penetrat în foarte multe locuri, de la şcoli, licee până la cluburi, restaurante sau lumea artistică şi nu numai. Înseamnă că este un fenomen, e o problemă educativă şi una culturală. Înseamnă că fenomenul trebuie abordat din mai multe părţi. Dacă vom aştepta doar prin represiune eradicarea acestui fenomen e foarte complicat pentru că combaterea vizează două laturi: partea de trafic se duce spre furnizor, partea de consum se duce spre client, spre consumator. Este imposibil să rezolvi doar prin această acţiune problema drogurilor oricât ai confisca, oricât ai trimite în judecată, oricât ai destructura”, a afirmat Predoiu.

De la începutul anului au fost destructurate 37 de reţele de traficanţi de droguri.“Anul ăsta s-au destructurat, doar pe droguri vorbesc, 37 de grupuri infracţionale organizate, 37 de reţele, cum le spuneţi dumneavostră. Nu e puţin lucru 37. Înseamnă depistare, infiltrare, culegere de probe, consolidarea probelor”, a spus ministrul. “În acest an s-au capturat 600 de kilograme de droguri de risc şi mare risc, trei tone de precursori, 600 de kilograme de masă verde”.

Nu e de acord cu testarea în masă a elevilor.“Şi aici a fost o confuzie, cu testarea în masă. Nici nu am propus acest lucru. Eu am spus următorul lucru: în momentul în care elevul manifestă vizibil semne că are un comportament derutant, că ar fi putut lua ceva droguri, semnalează doctorul, părintele şi cu acordul lor. Deci oameni care să-şi dea un consimţământ înainte”, a explicat Predoiu. “Nu sunt de acord cu testarea în masă. Nu cred că ar ajuta. Cred că ar da un semnal greşit, ar fi o presiune nejustificată a celor care nici nu vor să audă de droguri, marea majoritate, cred eu, şi nu s-ar justifica, a conchis Predoiu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. Predoiu este un tip realist. In plus vorbeste inteligent si argumentat. MAI-ul nu poate rezolva mare lucru decat sa consume aiurea bani suplimentari pe niste masuri partiale cu eficienta minima. Mafia drogurilor este fara granite iar in conditiile kolhozului european incercarea pentru a o starpi este imposibila. Tot raul vine din exterior inclusiv ‘moda’ de a trage pe nas care a pervertit generatiile tinere. Singura solutie este iesirea din UE si inchiderea controlata a granitelor. Dupa care marea rafuiala cu mafia interna dar pentru aceasta ai nevoie de un nou Ceausescu. Altfel vorbim povesti de adormit copii.

  2. Diversiune peste diversiune.
    Dar realitatea e clară ca lumina zilei: a venit vremea să părăsiți scena, dar nu prea vreți să vă cărați!

  3. Vrajeli! Ia vedeti voi mai bine unde se spala banii proveniti din aceste afaceri, deaia va convine si voua de minune sa va prefaceti ca nu vedeti si nu puteti face nimic!

  4. Ba jumulitul lui peste, e globalizata de cel putin 10-15 ani si liber in Romania e de cel putin 7-8 ani.

  5. Peste tot in lume traficul de droguri se desfasoara cu acordul autoritatilor sau a unei parti importante a autoritatilor. Din banii rezultati o buna parte este pentru politicieni, politisti, servicii, sistem judiciar si alti interesati. Capturile de droguri reprezinta cota pentru amortirea perceptiei publicului. Sa nu fim naivi. Se mimeaza doar lupta impotriva acestui flagel care corupe totul.

  6. ROEXIT! Tu ai nevoie de un bici pe spinare si de un tatuc. …irati ai dreacului cu cizmarii si cacademicienii vostri iubiti..

  7. Daca ar crepa doar cei ce se drogheaza ar fi minunat dar din nefericire fac victime nevinovate.

  8. „Aprob POZITIV” TOATE Postarile.
    Afara de a DOBITOCKului Trol NAROD 🙂

    NIMIC nu se va schimba IN BINE in Actuala RANDUIALA Satanica a LUMII.

  9. Afaceri cu droguri de partid si de stat mafiot securist?

    Droguri în Portul Constanța: Niciun gram confiscat în ultimii doi ani, deși activitatea din port a crescut. Doar 20 de tone în ultimul sfert de secol.

    În Portul Rotterdam s-au găsit 70 de tone de cocaină doar în 2021, în Anvers peste 110 tone în 2022 (raport, grafice)

  10. Tot la aia cazuti pe trotuare au ajuns. Romania este (inca) departe de asa ceva.

  11. Demite in masă șefii poliției a „organelor”a magistraților și automat ai rezolvat problema..

  12. Miliția lui e în centrul afacerilor!…dacă îi arestează rămâne colonia fără miliție…

  13. Predoiu o dă la scăldat. Citez: „în momentul în care elevul manifestă vizibil semne că are un comportament derutant, că ar fi putut lua ceva droguri, semnalează doctorul, părintele şi cu acordul lor. Deci oameni care să-şi dea un consimţământ înainte”. O frază lipsită de sens, din care nu se înțelege decât că elevii NU vor fi testați. Deci toată această mascaradă cu lupta împotriva drogurilor e praf în ochii fraierilor.

    Dacă nu testați OBLIGATORIU elevii cu „comportament derutant” rezultatele vor fi zero.

    Stați uşor, că vine imediat şi moda fentanilului, că oxicodona s-a banalizat.

    Ce ticăloşi sunteți! NU VREȚI de fapt să faceți nimic serios în acest sens. Şi alunecosul trădător Rafila tot aşa…

  14. LASATI VRAJEALA
    mai bine spuneti unde-au ajuns cele cateva sute de KG de KOKAINA PURA gasite de-eun turist la tarmul Marii Negre
    langa Kogalniceanu !
    Sa stim si noi CE-SI-CUM ! NU VRAJELI !

  15. riseproject.ro/cocaina-la-mal-originea-si-destinatia-celor-18-tone-de-droguri-recuperate-din-marea-neagra/
    Deci nu-s cateva grame … sunt TONE si TONE de „ea” 😀

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.