OMV forțează azi la Palatul Victoria modificarea legii offshore

CEO OMV, Alfred Stern, se întâlnește azi cu premierul Marcel Ciolacu și alți oficiali pentru a discuta despre modificarea legii offshore, conform unor surse din piață. Recent, OMV Petrom, compania controlată de austrieci, a dat în judecată statul român, fiind reclamate prevederi din legea offshore, cea care reglementează explorarea și exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră, care nu ar fi pe placul OMV. Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest.

Despre intențiile austriecilor a vorbit și europarlamentarul Rareș Bogdan.

„Reprezentanții OMV vin mâine pentru o întâlnire cu oficialii statului român privitoare la renegocierea legii offshore în așa fel încât cei de la OMV Petrom, care sunt parte a proiectului Neptun Deep, să poată să vândă prin hub-ul de la Bouldergarten de lângă Viena, deci prin Bursa de la Viena, să vândă mai mult de 50% din gazul care trebuie vândut de statul român. Dacă oficialii statului român vor accepta acest lucru, îl consider o chestiune extrem de gravă”, a explicat Rareș Bogdan, la B1 Tv.

„Pe exploatarea de la Neptun Deep, care va scoate în patru ani de zile de cinci ori mai mult gaz decât scoatem noi astăzi zilnic, noi scoatem zilnic 25 de milioane de metri cubi, la Neptun Deep vom scoate între 120 și 130 de milioane de metri cubi pe zi, deci importanța e colosală, devenim alături de Norvegia mari jucători la nivelul continentului european, furnizori de gaz”, a mai spus aceasta

OMV Petrom a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră. Informația privind noul litigiu a venit la doar câteva ore după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Ar trebui, cui pe cui in asteptari luni si ani, asa se procedeaza intre respectabili. Dar, la cum circula cisternele austriece prin Romania zona de est, nu ma astept la ceva schimbat in favoarea tarii noastre.

  2. Dar problema expulzarii totale acestui stat OMV, nu se pune? Dupa ce au cumparat la pret de nimic Petrom, platesc redeventa de milogi, acum vor sa lase Romania fara gaze! Ba guvernanti, sa fie clar, daca nu sunteti tari pe picioare, austriecii duc tot gazul in vest, culmea, pe conducta care trece pe la noi!!

  3. -In spatele Austriei ranjeste grosz Deutchland, Deutchland uber ales, uber alles motoravtogasen….und rumannishen sklaven uber alles! Vivat joiann und tchiolak ! JA, JA, Jawohl !

  4. acum arata ciolacu daca este candidatul cuiva la prezidentiale . daca ii aduce pe austrieci la o gandire coerenta privind gazul si schengen atunci arata ceva . orice alt rezultat este ceva anticipat

  5. Nu cred ca o companie straina isi permite sa forteze schimbarea unei legi in Romania,numai daca guvernul actual este platit integral de OMV si a ‘gresit”
    Primul ministru Ciolak greseste grav daca primeste delegatia austriaca,nu mai vorbesc de sclavetii ministri cu Schengen-ul in cioc

    PS daca se intimpla asa ceva,nu mai suntem o tara

  6. Cum adică vine domnul Mare Șăf de la OMV să negocieze cu un Prim Ministru de la peeseedee!?
    Îl bagi la pușcherie și gata. Poporul e fericit și aruncă și după ăsta cu hârtie igienică. Că doar n-o să cumpere poporul gazul de la stat ca toți știrbii. Îl cumpără de pe Bursa de la Viena ca capitaliștii.

  7. intilnirea sa fie televizata sa auzim cu urechile noastre ce se discuta si cum se pun problemele! ciolacule, ai grija ce scoti pe gura!

  8. Joiannis s-a opus masurilor de retorsiune impotriva firmelor austrieci, cand a inceput scandalul cu neprimirea in Schengen.
    Iohannis a spus injurati, dar nu deranjati!
    Cu nimic interesele austriece.

  9. Bună ziua!
    Aici e patria hoților si a trădătorilor ! Austria isi bate joc de ROMÂNIA! CÂT tupeu!
    RENATIONALIZAREA ESTE SOLUȚIA!
    Dar cu cine sa o faci? Cu impotenții?
    Cu trădătorii? Costă mult? Da,costa mult dar merită. Mare parte din cost se va recupera prin vanzarea de acțiuni dar cu păstrarea pachetului majoritar. Apoi se recuperează integral pt că profitul nu mai pleacă afară.
    AUSTRIA este un pion al Rusiei!
    Trebuie exclusă din UE!

  10. Solutia pentru multinationale este urnatoarea lege. Toate filialele din Romania ale multinationalelor trebuie sa fie FIRME ROMANESTI de sine statatoare fara legatura cu multinatiinala mama . Adica ai Firma NOUA . de extractie si vanzare gaze petrol cu contabilitate propie fara drept de transfer bani la firma mama care nu mai este mama. Si obligatia ca Statul roman sa detina 25 % actiuni minim si acces nelimitat la contabilitate.

  11. Si-au permis ei sa schimbe ditai guvernul, o lege se va schimba imediat. Doar vorbesc si ei si presedintele aceiasi limba.
    Fostul imperiu departe de a fi o ruina.

  12. iar romanii ar trebui sa fie acolo si sa manifeste pucblic..oh, nu…astazi este luni si este nanel de „i hate mondays”!

  13. Săi dea OMV lui Năstase și Peiu😄Cînd a luat Petrom avea datorii de 800 mil$.Daca rămânea la stat era la fier vechi demult. Cine s-a facă un menegement performant? Guvernul? 😂Asta e o glumă sinistră. Ca nu suntem in stare să negociem clauze, e altă problemă.

  14. Pe pariu ca OMV le da mat cu full de asi cu popi in coada? Poate ma insel da parca vine dinspre Victoria asa un miros de budigai maro, de numa numa!

  15. si acum le mai da avantaje, inseamna ca guvernele romanilor sunt filiale austriece!

  16. omv-ul poate fi in galeata din cauza axei viena-moscova… e posibil ca sfirsitul omv-ului sa fi inceput si de aceea plavanul austriac vine sa testeze apele. in mod normal ar trebui sa fie floare la ureche pentru ciolacu sa-i puna cu botul pe labe. o foaie cu citeva rinduri scrise de SIE si bagata sub nasul omvistului ar putea oferi sprijinul necesar… va da fuga la avion sa ieasa cit mai repede din Romania… a sosit timpul datului peste degete la modul grosier, cu barosul, pentru ca se pare ca mentalitatea austriaca, nu de cooperare ci de subminare si control, a ramas aceeasi cu cea de acum de mai bine de 100 de ani. schengen este o alta discutie. sa nu-l puna dracu pe ciolacu sa le amestece…

  17. OMV vine cu pretentii in casa noastra , ne ameninta cu procese ! Bravo lor! Romania-o colonie africana in inima Europei ! Colonie subdezvoltata , lipsita de independenta politica si economica, furnizoare de materii prime ieftine , furnizoare de forta de munca ieftina, piata de capital pentru tarile colonialiste , piata de produse manufacturate din tarile colonialiste, tara care nu-si poate hrani din resurse proprii poporul , tara unde jaful , coruptia, incompetenta si injustitia sunt omniprezente la conducerea ei , tara unde populatia este impartita in doua categorii , oameni „speciali” si restul ! La ce bun sa ne asteptam aici ? Cei tineri au parsit colonia si au plecat, in bejenie, ca sa poata supravietui ! Asta-i tara! Eh, si ce daca ? Cainii latra , ursul trece! Cui ii pasa?

  18. @Marinarul: nenica, daca nu te pricepi nu vorbi. Petromul producea inainte de „marea inghesuiaala din decembrie” de cel putin 4-5 ori mai mult. Basca era o intreprindere integrata, cu pospectiuni, Energopetrol, Carotaj, productie instalatii si sape-scule specifice, Foraj, RK si interventii, rafinare si distributie, etc. Adica tot lantul necesar unei industrii strategice. Poate nu stii da’ tarile normale nu-si privatizeaza resursele. Poate cel mult anumite servicii. Si nu trebuie sa fie neaparat contabil rentabile, atat timp cat sunt strategice. Crezi ca sauditii nu si-au privatizat resursele de fraieri? Sau rusii, sau norvegienii? Crezi ca exploatarea argintului sau a aurului sunt rentabile dpdv contabil? Iti garantez ca nu. Stii, unii ne-am mai „dat” prin zona si mai cunoastem cate ceva. Beleaua e ca azi si daca ne-ar da cadou austriecii Petromul, tot lantul e rupt si distrus si refacerea lui ar dura zeci de ani, la cum se misca politrucii de la comanda. Asa ca, chiar nu mai conteaza. Suntem praf. Fix cum am facut cu siderurgia, metalurgia, constructiile de masini, electronica (atata cat era), mineritul, etc. Mortu’ de la groapa nu se mai dezgroapa!

  19. O mizerie! Daca Ciolacu va accepta aceasta mizerie, vom ajunge sa cumparam gaze scumpe pentru consum intern, probabil de la firma austriaca spre care pleaca acum gazul romanesc. Un aranjament mizerabil si impotriva romanilor.

  20. Domnule cib de obicei nu răspund la comentarii dar acum fac o excepție. Dumneavoastră comparați mere cu pere😂Eu vorbeam după 90.Uitati-va pe bilanturi și veti vedea cum era capturat Petrom. În ceace privește privatizarea resurselor aveti dreptate numai dacă noi eram saudiți sau norvegieni. Din păcate nu suntem. Trebuie să ne mai privim și în oglindă câteodată. Dacă vrem😆

  21. D-le Ciolacu, acum aveti ocazia perfecta sa demonstrati ca aveti coloana vertebrala, ca aveti demnitate, ca reprezentati interesele poporului roman, ca nu sinteti un yes-man, ca sinteti seful guvernului nu un neica nimeni,ca cei care v-au solicitat audienta trebuie sa va trateze cu respect !
    Musafirii trebuie sa plece din cabinetul Dvs cu coada-ntre picioare nu cu capul sus !
    Asa veti avea un atu puternic sa veniti anul viitor sa ne cereti voturile.
    Daca nu se va intimpla asa, atunci sa cereti voturile de la austrieci !

  22. dupa 1990, Petromul a fost falimentat cu intentie ca multe alte firme, ca sa fie instrainat mai usor si ca marinarii sa strige, s-au acoperit gaurileee! Ori nu te pricepi, ori primesti cate o halvita periodic.

  23. Intr-o democratie normala, domnul saf OMV ar fi trebuit intampinat de cateva sute de protestatari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.