Judecătoarea Florica Roman:

„În loc să condamne abuzurile, Asociaţia Procurorilor doreşte să nu se mai vorbească despre ele”

Cunoscuta judecătoare Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, cea care le scria celor şapte ambasadori care criticaseră modificările la Legile Justiţiei („Aţi tăcut cînd se semnau protocoalele secrete…”) a postat azi pe site-ul său un nou text de referinţă, ca reacţie la ultimul Comunicat al „Asociaţiei procurorilor din România”. Iată textul integral postat de judecătoarea Florica Roman:

„Este uluitor cît de aroganţi şi inumani am devenit noi, magistraţii, ofuscîndu-ne la orice critică pe motiv că “ni se încalcă independenţa” şi refuzînd să discutăm deschis despre problemele şi abuzurile din justiţie, chiar şi cînd acestea au devenit de notorietate.

În această direcţie a fost şi comunicatul Asociaţiei Procurorilor din România, dat publicităţii pe data de 17 mai 2018, prin care asociaţia “constată cu îngrijorare înteţirea atacurilor împotriva sistemului judiciar, împotriva procurorilor şi judecătorilor, atacuri care sunt de natură a afecta grav încrederea cetăţenilor în înfaptuirea actului de justiţie şi, pe cale de consecinţă, buna funcţionare a statului. Afirmaţii ale unor diferiţi formatori de opinie sau ale unor demnitari, prin care se induc idei conform cărora unele disfunctionalităţi punctuale sunt de fapt vulnerabilităţile întregului sistem judiciar sunt opinii greşite şi conduc la o stare de neîncredere a cetăţenilor în funcţionarea justiţiei.”

“Disfunctionalităţile punctuale” la care fac procurorii referire în comunicat sunt destine frînte, cariere şi familii distruse, cetăţeni români ale căror drepturi şi libertăţi garantate constituţional au rămas doar simple texte pe hîrtia pe care este tipărită Constituţia! Despre astfel de eşecuri răsunătoare, aproape zilnice, ale justiţiei, survenite în urma unor practici de anchetă de inspiraţie sovietică, presa relatează pe larg – şi bine face! – iar românii sunt infioraţi. Complet inadecvat acestui context, se vede că problema Asociaţiei Procurorilor, potrivit comunicatului, nu sunt abuzurile evidente, care cutremură societatea românească, ci preocuparea pentru protejarea unei imagini false a justiţiei, care ani de zile a fost mistificată prin manipulare la scară naţională. Ani de zile sloganele şi lozincile au ţinut locul unor analize profesioniste cu privire la eşecurile şi erorile din justiţie. S-a vorbit în justiţie despre independenţa justiţiei, independenţa procurorului, stat de drept, imparţialitatea magistraţilor, dar nimeni nu a vorbit despre cazuri concrete, despre oamenii prinşi în tăvălugul strivitor al unui stat care permite abuzarea propriilor cetăţeni fără ca magistraţii să raspundă pentru asta.

Nu cuvintele politicienilor sau ale jurnaliştilor “atacă justiţia”, ci acţiunile abuzive ale celor din justiţie o fac! Dacă cetăţenii nu ar fi experimentat pe cont propriu disfuncţionalităţile din justiţia românească, orice critici ale oamenilor politici sau ale presei cu privire la justiţie ar fi rămas cuvinte goale, fără ca oamenii să le creadă. Faptul, însă, că peste 80% dintre români doresc o răspundere materială a magistraţilor nu e din cauza politicienilor ori a presei, ci a acţiunilor celor din justiţie. În loc ca Asociaţia Procurorilor să facă o autoanaliză, urgentă şi necesară, să vorbească deschis despre erori, abuzuri, să facă tot ce îi stă în putere să nu mai fie nenorociţi oameni, asociaţia e preocupată de “imaginea şi independenţa justiţiei”. Astfel de afirmaţii sunt, mai ales în acest context, cuvinte goale, găunoase şi sfidătoare la adresa victimelor abuzurilor din justiţie şi a cetăţenilor români.

Este rolul presei, în vederea corectei informări a opiniei publice, să relateze despre abuzurile şi disfuncţionalităţile din justiţie. Fiecare critică şi devoalare a unui abuz ori disfuncţionalitate din justiţie este o oportunitate pentru cei din justiţie să corecteze lucrurile şi să facă justiţia mai eficientă în folosul cetăţeanului. În acelaşi timp, este obligaţia oamenilor politici, care sunt aleşi şi răspund în faţa alegătorilor, să ia atitudine faţă de abuzurile şi derapajele justiţiei, iar dacă e cazul să modifice legea astfel încît astfel de derapaje să nu mai poată avea loc, iar cei vinovaţi să răspundă. Reacţiile presei ori ale oamenilor politici la abuzurile din justiţie nu sunt nicidecum “atacuri” şi nu încalcă, în nici un fel, independenţa justiţiei, cum fals se clamează în comunicat, ci sunt reflexe democratice, fireşti, împotriva abuzurilor. Numai în societăţile totalitare încălcările drepturilor omului sunt bagate sub preş, fiind ascunse sub slogane frumos ambalate, iar vinovaţii de serviciu sunt nu cei care abuzează de poziţiile de putere pe care le deţin, ci aceia care vorbesc şi expun problemele şi abuzurile. Într-o democraţie, însă, cum şi România se pretinde a fi, a vorbi despre abuzuri împotriva drepturilor omului este o obligaţie atît a formatorilor de opinie, cît şi a demnitarilor aleşi de cetăţeni. Cei care se folosesc de puterea care le este încredinţată de către stat împotriva cetăţenilor, abuzîndu-i, trebuie expuşi, nominalizaţi, traşi la răspundere, nu ascunşi şi trataţi cu menajamente şi discreţie. A sustine, cum face şi Asociaţia Procurorilor (poziţia însă e împărtăşită şi de destui judecători, chiar din CSM), că expunerea acestor abuzuri şi prezentarea nominală a abuzatorilor din justiţie ar fi “atacuri care sunt de natură a afecta grav încrederea cetăţenilor în înfăptuirea actului de justiţie şi, pe cale de consecinţă, buna funcţionare a statului” este o sfidare la adresa cetăţenilor din România! Cum poţi vorbi despre “buna funcţionare a statului” cînd funcţionari ai statului abuzează oameni în numele puterii cu care au fost investiţi de către stat, stat creat pentru a fi în slujba cetăţeanului? Nimic nu este mai important într-un stat de drept ca omul, cetăţeanul, cu drepturile şi libertăţile sale.

Este, de aceea, în interesul general al societăţii ca nici un cetăţean să nu fie abuzat, să nu îi fie încălcate drepturile fundamentale, iar cînd se întampla aşa ceva cei vinovaţi să răspundă! Acesta e genul de garanţie pe care “statul de drept” trebuie să o ofere cetăţenilor săi: că sunt respectaţi, drepturile le sunt garantate, iar funcţionarii statului care abuzează de puterea ce le-a fost încredinţată răspund întotdeauna în faţa legii.

“Asociaţia Procurorilor din România asigură cetăţenii României că judecătorii şi procurorii îşi exercită cu bună credinţă activitatea, iar independenţa acestora este dublată de responsabilitate pe care aceştia o au în înfăptuirea justiţiei şi în apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a ordinii de drept“, se mai spune în comunicat. Astfel de asigurări nu valorează nimic în ochii cetăţenilor, dacă Asociaţia Procurorilor nu vorbeşte despre abuzuri ori le minimalizează. Nu minţind prin omisiune se creşte încrederea oamenilor în justiţie, ci acţionand curajos prin recunoaşterea şi corectarea erorilor şi abuzurilor!

Vorbind deschis despre Protocoale, despre care se discută intens în ultimul timp, făcînd o analiză cinstită şi corectă a efectului acestora asupra dosarelor, asumînd transparent şi punctual greşelile care s-au făcut, ar putea fi începutul recîştigării încrederii cetăţenilor in justiţie. Ascunzînd, minimalizînd ori justificînd abuzurile din justiţie şi pe cei care le-au făcut, nu doar că nu se întăreşte “independenţa justiţiei”, ci se vulnerabilizează şi compromite însăşi justiţia!

În concluzie, cei care atentează la prestigiul şi independenţa justiţiei NU sunt cei care expun problemele grave din justiţie, ci magistraţii, judecători şi procurori deopotrivă, care ascund sau justifică erorile, abuzirile şi disfuncţionalităţile din justiţie.

Este dreptul presei să prezinte abuzurile din justiţie şi obligaţia decidenţilor politici să găsească soluţii legale, astfel încît acestea să nu mai aibă loc. Bine ar fi ca şi noi, magistraţii, să ieşim din autosuficienţa care ne caracterizează şi să ascultăm ce spun cetăţenii, să ne asumăm deschis erorile şi să facem tot ce ne stă în puteri să nu mai fie repetate”.

Alături de acest text impresionant, judecătoarea Florica Roman a postat pe site-ul său, https://floricaroman.wordpress.com, şi Comunicatul remis de cătzre Asociaţia procurorilor din România, sub semnătura procurorului Bogdan Gabor.

Reamintim că judecătoarea Florica Roman era pe lista celor patru judecătoare care urmau să fie „executate” prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Ciprian Man si Dan Chirculescu de la DNA Oradea! „Luju.ro” a scris pe larg despre acest dosar cu cîntec: „Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA-Oradea în iulie 2014 pentru pretinse infracţiuni de trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului abuz în serviciu şi fals, dar s-a întors la parchetul anticorupţie după ce, în noiembrie 2015, Curtea de Apel Cluj a decis restituirea cauzei la DNA, hotărîre ce a fost confirmată în februarie 2016 de Înalta Curte”. Abia anul trecut, dosarul a fost închis de DNA pentru a nu continua să se facă de rîs.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Ion Spânu 1818 Articole
Author

30 de Comentarii

  1. Dar dvs unde ati fost dna Florica Roman cand ati judecat pe baza protocoalelor incheiate de ICCJ cu SRI si DNA? Sau veti spune ca dvs habar nu aveati de ceea ce contin aceste protocoale, dar le aplicati ad-literam?!

    • Cum ai tras concluzia ca le aplica ad-literam? Ce treaba au protocoalele dintre ICCJ-SRI-DNA si CA Oradea unde doamna activeaza? Niciuna… ca erau secrete.

    • Reaua credinta este evidenta. Iata raspunsul la intrebarea retorica pusa de Chis Alexandru:
      Dnei. judecator Roman Florica i s-a intocmit dosar penal la DNA pe motive nedovedite pentru ca s-a manifestat ca un magistrat adevarat, neaservit sistemului. Explicatiile le datorez cititorilor , nicidecum unuia care nu pricepe nimic din ce nu-l atinge, spre exemplu o justitie aflata la comanda unora.
      Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi sa-ntelegi suferintele altora numai dupa ce le vei simti pe propria-ti piele.
      Atunci lumea se va schimba cu totul in jurul tau si te vei plange de insensibilitatea romanilor.

    • Kiss, tu esti o sluga vrednica a Securitatii, nu-i asa ? Care protocoale, mai sogore ? Alea care nu exista? Ca doar n-o so contrazici in gura tocmai pe pe Steaua Polara?

  2. iohannis nu este vesnic la cotroceni. Se apropie si momentul cand acesti procurori vor da cu sebsemnatul.

  3. Asociaţiei procurorilor din România , o gașcă de derbedei cărora Constituția nu le permite să aibă atitudini publice , gen , proteste , greve … , doi bani nu dă pe lege și încercă să se impună ca stăpăn neîncoronat al Romăniei !

  4. Ma astept ca aceasta duduie sa fie infierata cu manie proletara de ambasadorul american, iar DNA sa deschida o actiune impotriva ei, la indemnul MARELUI ESCROC IMOBILIAR DOVEDIT DE JUSTITIE.

    • Si eu , mai gambeta, ma astept sa mai pui mina pe abecedar si sa incerci sa nu iti mai bati joc de limba romana.

    • @Poli
      Poate ai dreptate, dar… dacă avem „română”, avem și „mână” (nu „mină”, care e atât de subterană).

    • mai Polio, ca orice fripturist de moda noua te dai si cult in cap,da’ nu vezi ca nu e cazu’, mai baiete? sau fata….

  5. De ce nu au fost trasi la raspundere „magistratii” aia care au intocmit si trimis rechizitorii in instanta si au fost respinse. Aici dpmdv e o problema in responsabilitatea procurorilor, se presupune ca ai lucrat la rechizitoriu, ai facut cercetari, ai TOCAT banu’ public si nu esti in stare sa produci un rechizitoriu care sa stea in picioare? Pai esti bun de plata, sau cel putin trecut in evidenta personala ca esec si vreo 5 ani te-ai pupat pe bot de promovari si detasari

  6. Aia 100 sau 200 au incalcat legea si Constitutia Romaniei…
    Dovada clara ca in Romania nu exista justitie.
    Daca exista justitie, toti acei magistrati ar fi fost, deja, exclusi din magistratura pentru ca au incalcat Constitutia Romaniei si apoi cercetati si judecati pentru incalcarea legilor justitiei.

  7. Mergea mai bine :”Celebra judecătoare Florica Roman cunoscuta pentru faptul ca isi bea cafeaua cu madam Girbovan,tot de la Oradea….etc

    • Când cineva ține morțiș să fie penibil… Bravo, ai reușit!

    • Pentru Boya(ca)ka: Si care e… poanta? Esti de acord cu ce zice sau esti procurorul Kaca?

  8. Toti acesti procurori in primul rind nu cunosc carte adica ceea ce ar trebui sa cunoasca un absolvent al facultatii de drept!
    In al doilea rind sunt legati si santajati de Securitate care are un singur scop de subminarea Romaniei!

    • Acest articol ar trebui multiplicat si afisat pe portile tuturor parchetelor din tara si trimis prin posta acasa la fiecare procuror din Romania. Este o mare rusine ce s-a intamplat in tara noastra in acesti ani. Cum e posibil sa ceri unui anchetat sa declare „ce stie despre o persoana pe care vrei sa o „infunzi” promitandu-i usurarea/iertarea pedepsei? Asta e justitie? Ce trebuie sa simta acel procuror carwe a procedat asa cand intalneste pe strada un anchetat de-al lui cu care a procedat asa? Toti acesti procurori TREBUIE sa paraseasca Procuratura. De buna voie sau exclusi in rusine, cu patalasma. Nu inainte de a fi intrebati: „Te-a pus cineva sa scrii neadevaruri sau intrebi ce stie „invinuitul” despre cutare, sau a fost initiariva ta?

  9. Procurorii trebuie decazuti din demnitatea de magistrat. E un statut mult prea inalt pentru ei.

  10. La Oradea activeaza si jibovina Garbovan, varful de lance al infractorulor pesedisti. Aia cu UNJR, o organizatie fara adresa si fara lista de membri. Au un site wordpress pe care nu poti comenta nimic. Daca intri acolo poti descarca formularul de adeziune. Acum cateva zile fusese descarcat de 88 de ori; unul din ei am fost eu, presupun ca in rest cea mai mare parte au fost ziaristi care au vrut sa vada despre ce e vorba. UNJR pare sa fie o organizatie-fantoma, un alter-ego al comisiei lui Ciordache.

    • @Eradicam… (vai de capul tău)
      Când cineva comentează pe alături folosind atacul la persoană, ori nu are nimic în cap, ori are ideile transmise de alții.

    • @EradicamCancerulRosu
      Comentariul lui NU TE SUPĂRA, FRATE îți era adresat

  11. Nu peste tot poți face comentarii „dăștăpte”. După cum comentezi pe aici, nu te poți califica decât pentru rubricile de cancan și cele ale unor „unități militare de presă”. Un fel de fleanca-fleanca, spărgător de semințe pe marginea drumului. Între altele, Dana Gârbovan are un nume foarte cunoscut, care, iată, oferă unui neica-nimeni să comenteze aiurea.

  12. Dna judecator ar trebui sa trimita cite un exemplar din analiza ei, care sa fie distribuit procurorilor din Brasov, ofuscati de ministrul Toader, precum si „manifestantilor” de pe scarile CAB! Oamenii astia nu inteleg ca nu sunt Dumnezeu pe pamant! Fac greseli si abuzuri ca orice om, dar sa nu recunosti nimic este o crima!

    • Haideti sa ne bucuram totusi , ca exista semene ca in urma finalizarii ” reformei ” judiciare , o serie de oameni politici si afaceristi cunoscuti ca victime ale DNA si SRI , VOR FI LIBERI SI CU AVERILE INACTE …UDREA , VIDEANU , BICA , ANA MARIA PATRU , CLANUL BASESCU , ADAMESCU , BLAGA , COCOS , PINALTI , PRINTUL PAUL , TRUICA , POPOVICIU , ETC ! Iata ca lupta anti DNA si SRI , face mult bine , mai ales celor din regimul basescu …unde dai si unde crapa ! Nu te-ai fi asteptat la asta Justiniane !

  13. „În loc să condamne abuzurile, Asociaţia Procurorilor doreşte să nu se mai vorbească despre ele”. Da, pentru ca asa inteleg „magistratii” procurori independenta justitiei!! Absolut toate aceste grave onfuzii au un numitor comun: cumplita eroare a includerii lor in corpul magistratilor!

  14. Urmariti serialul Billions. Sa vedeti ce poate sa faca un procuror in cea mai „jmechera” democratie din lume. Pestele nu sare departe de trunchi. Sau cum o fi

  15. Nu comentez! Justitia in Romanica aspira la nemarginirea negativa! Felicitari magistratilor „independenti” de interesele cetateanului de rand si dependentii de banii mafiotilor!

  16. Aceasta declaratie publica a doamnei judecator FLORICA ROMAN, are valoare nationala de Rechizitoriu Public la bataia de batjocura si umilintele suferite de poporul roman de vreo 13 ani incoace. El, Rechizitoriul, trebuie de urgenta afisat pe usile principale de la intrarea in toate sediile de militie, procuratura si de justitie din Romania, CSM,ICCJ, DNA, DIICOT si Parchetul General si prelucrat acestora sub semnatura de luare la cunostinta. Rar mi-a fost dat sa citesc ceva mai tulburator si revoltator ca acest strigat de lupta al Floricai Roman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.