Geoană: Atacuri la scară largă pe teritoriul NATO

„Există o linie de demarcaţie clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO, clauza de asistenţă reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO şi statelor membre”, a declarat secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, într-un interviu acordat cotidianului Tagesspiegel.

NATO nu are nicio intenţie să intervină în conflictul din Ucraina. Prin urmare, încercăm să evităm o escaladare. Susţinem Ucraina să se apere şi să respingă agresiunea rusă, a subliniat oficialul, întrebat dacă discuţia despre a sprijini apărarea aeriană ucraineană din ţările NATO vecine, cum ar fi România sau Polonia, este o idee realistă.

„NATO nu are nicio intenţie de a desfăşura soldaţi în Ucraina. Secretarul general a reafirmat recent acest lucru la Roma. Ucraina nici măcar nu ne cere să facem acest lucru. Ucrainenii au nevoie de mai mult sprijin şi acesta este obiectivul nostru în acest moment”, a punctat Mircea Geoană în acest interviu acordat cu prilejul vizitei oficiale pe care a efectuat-o Germania, pe 16 mai, şi al cărui transcript în limba română a fost publicat miercuri într-un comunicat de presă.

Secretarul general adjunct al NATO a apreciat că Rusia se orientează spre o confruntare pe termen lung cu Occidentul, utilizează tot mai agresiv întreaga gamă de instrumente de război convenţional în Ucraina, metode de război hibrid în ţările vecine Moldova şi Georgia şi în Caucaz şi o escaladare fără precedent a războiului hibrid în ţările NATO, atât în ceea ce priveşte frecvenţa şi intensitatea atacurilor, cât şi în ceea ce priveşte tipul şi varietatea lor.

„Membrii NATO raportează atacuri cibernetice la scară largă, atacuri cibernetice, bruiaj GPS, interferenţe politice, dezinformare, interferenţe în alegeri, acte de violenţă şi chiar tentative de asasinat pe teritoriul NATO. Situaţia este, prin urmare, foarte serioasă”, a afirmat oficialul NATO

Geoană a precizat că acest model de agresiune nu intră încă sub incidenţa Articolului 5 din Tratatului NATO, care reglementează funcţionarea Alianţei. Dar vedem riscurile pentru infrastructură, de la conducte de petrol şi gaze, până la conexiunile de fibră optică, esenţiale pentru funcţionarea economiilor şi a sectorului financiar.

„Cablurile de fibră optică, de exemplu, sunt o parte critică a infrastructurii noastre. Gândiţi-vă cât de multe date sunt transmise prin intermediul lor numai sub Oceanul Atlantic. Prin ele se transmit, probabil, mai mult de 90% din tranzacţiile financiare dintre SUA şi Europa. Dacă o astfel de conexiune ar fi întreruptă, impactul ar fi catastrofal. Există şi alte ape – cum ar fi Marea Roşie – care nu sunt la fel de adânci, în care astfel de atacuri sunt chiar mai uşor de realizat. Noi trebuie să ne gândim şi la scenarii dincolo de teritoriul NATO şi să le discutăm cu partenerii noştri. Pericolul vine nu numai din Rusia, ci şi de la alţi actori statali şi non-statali”, a subliniat Mircea Geoană, adăugând că „NATO nu se poate ocupa de protecţia acestora, dar poate contribui, de exemplu prin furnizarea de informaţii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Păi cum vine asta tovarășe Geoană :”NATO nu are nicio intenţie să intervină în conflictul din Ucraina. Prin urmare, încercăm să evităm o escaladare. Susţinem Ucraina să se apere şi să respingă agresiunea rusă ” Adică cum ? Se bagă dar nu participă,ori nu se bagă,dar participă OTAN …

  2. Voi nato fete fecioare sunteți? O să vă saramustii ul de khazar într-o zi. Bine că rușii cunosc opinia poporului român și procedează ca atare . Boi cu cipilica.

  3. „Membrii NATO raportează atacuri cibernetice la scară largă, atacuri cibernetice, bruiaj GPS, interferenţe politice, dezinformare, interferenţe în alegeri, acte de violenţă şi chiar tentative de asasinat pe teritoriul NATO. Situaţia este, prin urmare, foarte serioasă”, a afirmat oficialul NATO”. NICI LA NEBUNI N-AI LOC MA,PENTRU CA ACOLO NU PRIMESC PROSTANAI.Imagineaza-ti ce de cladiri trebuie construite,sunteti prea multi.

  4. Gionele tata, eu zic sa ma stai p-aci pe la Dabuleni, ca daca mai bagati mult batu’ prin gardu’ lu’ Ivan, sa nu te prinda vreun Kinjal pe la Brucsel. C-ar fi pacat sa ramanem fara tine si sa nu mai avem de cine rade.

  5. aveti familia la adapost, nu va suferi nici de foame nici de sete si nici de teama ca ar putea fi ceva incert. Va este usor sa vorbiti…restul insa are grija zilei…

  6. @pix: pe legitimatia lui Geoana scrie C.O.I., adica participa, dar nu se baga. Mai bine ne-ar spune ce-a facut el o juma de ora cat a fost presedintele Romaniei.

  7. Spicuiri din media bastinasa:
    -Se zice ca Ucraina avea 1.000.000 de soldati instruiti, de tarile vestice, cand a inceput conflictul in 2022;
    -Acum, dupa aproape 30 de luni de lupte, Ucraina intampina mari greutati sa-si completeze efectivul decimat(nu se stie nr. mortilor si ranitilor) si a apelat la puscariasi;
    -Rusia, dupa ce a fost pacalita ‘cu drag si spor’ de ucrainieni si de vestici, pare sa aplice tactica din Primul si al Doilea razboi mondial…la o lupta cat mai sangeroasa ca Ucraina sa capituleaza neconditionat din lipsa de luptatori!
    Etc.,etc.

  8. eu chiar m-as gindi de vreo 15 ori la scutul asta de-i zice articol 5…
    nu de alta…dar daca oponentu’i nuclear…nu totzi or fi de aceiasi parere in cuget si simtziri…deh…e vorba de putzina geografie aici..si ceva bun simtz…

  9. Domnule Gioana ,si cit de mult sprijin mai vreti sa dati Ukrainei pt. ca pana acum Putin a cam facut pipi pe toate sprijinile voastre ? Chiar nu vezi domnule Gioana ca Rusia nu poate fi slabita asa cum isi doreste occidentul si mor atitea mi si zeci de mii de tineri din cauza ambitiilor voastre ? Cit sprijin mai vreti sa dati Ukrainei ? Dumneata si tot NATO a-ti contribuit la distrugerea Ukrainei ,ce vreti sa mai faceti ? Nu va ginditi ca pana la urma cineva va raspunde pt. tot ce sa facut ? Nu va ieste putina frica de ce va urma ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.