A devenit Boris Johnson sabotorul Brexitului și al propriului guvern?

Premierul Boris Johnson pare să dorească eliminarea obstacolelor din calea Brexitului de care s-a lovit predecesoarea sa Theresa May. Miercuri, Boris Johnson i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să suspende lucrările Parlamentului de pe 10 septembrie până la jumătatea lunii octombrie, cu doar două săptămâni înainte de data prevăzută pentru Brexit – fie el cu un acord cu UE, fie așa-numitul hard-Brexit, fără acord.

Suspendarea Parlamentului i-ar împiedica pe deputați să se opună unui Brexit fără acord, mai cu seamă având în vedere că există o majoritate în Camera Comunelor care nu accepta această variantă de ieșire din UE. Pe 18 august, o sută de deputați i-au cerut chiar premierului să convoace imediat Parlamentul aflat în vacanță, pentru a avea cât mai mult timp la dispoziție pentru a dezbate Brexitul. Boris Johnson a reacționat însă cu o măsură la polul opus.

Regina este cea care suspendă parlamentul, la cererea premierului. Mișcarea lui Boris Johnson nu este fără precedent. De regulă, parlamentul este suspendat pentru câteva zile în luna septembrie, atunci când au loc congresele partidelor politice. Singura noutate ar ține doar de intervalul mult mai lung în care legislativul nu ar lucra. Cum guvernul britanic este ”Guvernul Majestății Sale” doar cu numele, regina nu poate decât să aprobe solicitarea, deși BBC notează că o echipă de cosnilieri juridici va studia în detaliu dacă suverana poate lua și o altă decizie.

În presa internațională sunt două mari linii de interpretare a acțiunilor premierului Johnson. Prima este aceea că premierul britanic este cât se poate de hotărât să realizeze Brexitul pentru care au votat britanicii în 2016, cu sau, cel mai probabil, fără vreun acord cu UE. Pentru asta, Johnson este dispus să ducă ceea ce unele publicații au numit ”bătălia parlamentară a secolului”. A doua interpretare arată că Boris Johnson își dorește mai mult puterea decât Brexitul, că este conștient de impactul negativ al Brexitului (dincolo de problemele economice, exista riscul major al reluării insurgenței separtiștilor nord-irlandezi și al unui nou referendum pentru independență în Scoția) și că, de fapt, Johnson chiar își dorește să fie oprit din acest drum, mai cu seamă ca a realizat că Franța și Germania nu sunt dispuse la o renegociere a acordului Brexit. Acțiunile provocatoare ale lui Johnson la adresa parlamentului nu ar urmări decât să determine coalizarea parlamentului pentru demiterea guvernului său.

Reactiile parlamentarilor britanici la anunțul suspendării legislativului de către premier au fost vehemente. Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, cel care a reușit să pună mai multe bețe în roate guvernului May pentru a nu scoate Marea Britanie din UE, a declarat că decizia lui Johnson este ”un scandal constituțional”. ”Este un afront la adresa democrației noastre. Nu putem lăsa să se întâmple așa ceva”, a spus Tom Watson, vicepreședintele Partidului Laburist, de opoziție. Șeful său, Jeremy Corbyn, a susținut că ”este o amenințare la adresa democrației”. Șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, care a mers pâna la a sugera că Scoția va ieși din Regatul Unit printr-un nou referendum, dacă Londra se retrage din UE, a avertizat că aceasta ar putea fi ”cea mai neagră zi a democrației britanice”, dacă deputații nu se unesc pentru a împiedica guvernul, săptămâna viitoare, la întoarcerea din vacanta.

Și cum ar putea fi împiedicat guvernul Johnson altfel decât printr-un vot de neîncredrere? Dar surse guvernamentale au declarat pentru The Spectator că, în cazul adoptării unei moțiuni de cenzură chiar înainte de suspendarea Parlamentului prevăzută de Johnson, ”vom rămâne la guvernare, nu vom recomanda formarea unui alt guvern, vom dizolva parlamentul și vom avea alegeri între 1 și 5 noiembrie, iar asta înseamnă că nu va mai fi timp pentru legislație”. Adică, sugerează guvernul, nu va mai fi timp pentru ca parlamentul să-l forțeze pe premier să ceară UE amânarea Brexitului stabilit pentru 31 octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Cum se spune, „mortul de la groapa nu se mai intoarce” ! Si de aceea ii recomandam lui Boris Johnson, referitor la toti nenorocitii care in mod absolut nedemocratic vor sa calce in picioare votul britanic de acum trei ani si sa mentina GB sub nemernica dictatura UE, sa aplice metoda utilizata de Alexandru Lapusneanu cu ospatul boierilor ! …

  2. Boris „Eltin „Johnson,mai caraghios cu lookul chiar si decat Trump sau Macron,arata de in ce hal de circoteca a ajuns lumea asta,cand niste clovni alesi democratic,arunca in derizoriu politica,comertul si echilibrul mondial!

  3. @Boala lunga, moarte sigura

    de unde se vede ca pentru alde unii ca dumneata, nu exista timp ( ce mi-e secolul XVI, ce mi-e secolul XXI) si nici spatiu, ce mi-e Moldova, ce mi-e Marea Britanie!

    sper ca folosesti simplificarile si la mersul la buda, caci daca poti sa o faci in pantaloni, de ce ar trebui sa te duci la buda?

  4. Bancuri cu „blonzi” nu nascociti ,doar „blondele” sunt „privilegiate” ? aveti „material”suficient …si numai „lume buna”

  5. Mariuto, de cind ai abandonat cronica sportiva (tenisul, pe…sul si succesele haleapei) ai inceput, vad, sa bati cîmpii in „politica”, unde esti „mare cunoscatoare” ! Mamaie, sa-ti spun drept, nu pricep care-i treaba cu Moldova (din fundul careia cred ca ai sosit in Bucuresti, Fundu Moldovei) nici cu „secolul icsvei” ?! Te las pe matale, ca tot esti de familie buna si os domnesc, sa adresezi un protest, cu mînie proletara, coanei regina a Marii Britanii, care tocmai ce-a acceptat cererea lui Johnson ! Hai, pa ! Aaa … ba nu, ca tot vorbirăm de os … stii bancul cu „merinos” ?

  6. Marxistii au ajuns sa terfeleasca si Parlamentul Britanic.
    Bine a facut Boris Johnson si foarte intelept a procedat Majestatea Sa Regina Marii Britanii.
    Tara este a Reginei, Guvernul este al Reginei, Decizia finala este a Reginei.
    Destul timp si energie s-au consumat pierzand vremea cu speculatii si perversitati intelectuale anti=nationale si anti-monarhice.
    Poate ca dizolvarea Parlamentului si organizrae de alegeri in moiembrie (poate) ar mai lasa bolsevicii sa-si prelungeasca vacanta pe banii amratilor si fraierilor care sint mintiti cu privire la binefacerile apartenentei la UE.
    … binefacerea majora a apartenentei la UE este preluarea conducerii si sifonarea averilor tuturor catre grupul de talmudisti babilonieni care se cred zei si-si mana turma de mincinosi si degenerati la asuprirea „democratica” si exploatarea „echitabila” a goymilor.

  7. @Mariuța, huța huța, mai urîtă ca maimuța

    vulgar ca de obicei, minte la acelasi nivel!

    tii sa te iau in seama!

    complexele, boala grea! daca nu sunt genetice, directia biblioteca! daca sunt genetice, directia frizerie!

    n-ai spirit, cunosti doar vorbe!

  8. @gheorghe

    cred ca sunteti in eroare! unul din motivele Brexitului tine de dorinta de a scapa City-ului britanic,adica capitalul din orientul apropriat care domina lumea financiara britanica de controlul lui Deutsche Bank..

    Decizia legata de control a fost luata la nivelul Schengen dupa ce rapoartele legate de finantele grecesti au fost albite de Goldman-Sacs, ca sa se produca o slabire a sistemului financiar al UE..

    eu stiu ca Marx si marxistii au luat apararea muncii in raport cu capitalul, nu au fost apologetii capitalului! cred ca sunteti intr-o confuzie majora conceptuala!

    nu aveti informatii, nu stapaniti conceptele…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.