A doua rectificare bugetară: de unde se taie

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din PIB, potrivit unui comunicat remis de instituție. Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului inițial pe acest an și față de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei.

S-au asigurat fonduri suplimentare la următoarele ministere: Finanțe, Muncă, Sănătate, Justiție, Dezvoltare, Afaceri Interne, la bugetele asigurărilor sociale. S-au tăiat fonduri de a Transporturi, Cercetare, Educație, Cultură, Comunicații, Fonduri Europene, Ape, Mediu, Agricultură, Mediu de Afaceri.

Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale primește în plus 2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuția României la bugetul U.E și 700 milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Ministerul Muncii și Justiției Sociale va avea 787 milioane de lei în plus, în principal pentru alocații de stat pentru copii și drepturi pentru persoane cu handicap. Ministerul Sănătății primește 211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanență, a unităților și compartimentelor de primiri urgențe. Ministerul Justiției va avea un plus de 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal;

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice primește 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operațional Regional) + 98,42 milioane de lei. Ministerul Afacerilor Interne primește 70,6 milioane de lei per sold. S-au identificat economii la cheltuielile de personal și au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat.

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale cu scop curativ. Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei, iar bugetului Asigurărilor pentru Șomaj se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei.

Diminuări au fost operate având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene la: Ministerul Transporturilor (-1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (-228,9 milioane de lei), Ministerul Educației Naționale (-198 milioane de lei), Ministerul Culturii și Identității Naționale (-176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (-166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), Ministerul Finanțelor Publice (-128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor și Pădurilor (-95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-49 milioane de lei).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dacă Ministerul Finanțelor își permite să acorde suplimente bugetare, cum rămâne cu sperietoarea ”deficitului”?
    Parcă văd cum prin februarie Eurostat anunță – printre dinți – că deficitul a fost din nou sub 3%, la fel ca data trecută…
    De câțiva ani încoace tot se aude de marele dezastru financiar care vine-vine-vine și când colo – nimic!
    Datoria publică nu prea vrea să crească, deficitul e mereu sub 3%, inflația e moderată (doar 1,5-2% peste media europeană), leul n-a mișcat de un an de zile, șomajul e 3 și ceva la sută, lefurile și pensiile au crescut cu vreo 25% în doi ani… În orice altă țară ar fi sărbătoare.
    Cui folosește panica economică permanentă?

  2. La fiecare inceput de sedinta de guvern, gura dnei Veorica Vasilica turuie in gol: „Prioritatile guvernului: Educatia, Infrastructura si Sanatatea”!
    Curat „prioritati”, infractorilor, ne-au depasit deja Bulgaria si multe |Tari din Africa!
    Cu majoritatea celor din Asia nici nu ne comparam!!
    Doar la Teleormanul lui Dragnea suntem PESTE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.