A început deja extracția de gaze din depozite

Iulian Iancu: este fără precedent să se extragă din depozit în septembrie, când în această lună încă se injecta gaz în depozite. Se anunță un real pericol pentru lunile ianuarie-februarie 2022
Este a treia zi la rând, azi, 30 septembrie, când se scot gaze din depozitele subterane ale României. Este un lucru cu totul neobișnuit întrucât suntem încă în ciclul de injecție de gaze, care se va sfârși abia peste o lună. Cu toate acestea, marți au fost scoase 2,3 milioane mc, miercuri 2,9 milioane mc iar azi s-a ajuns la 3,3 milioane mc, potrivit datelor interactive Transgaz. Producția curentă, de circa 20 de milioane mc, și importurile de 6 milioane mc nu sunt suficiente pentru consum. Trebuie precizat că, în același timp cu extracția, se și injectează, pentru că furnizorii trebuie totuși să pună deoparte cantități pentru la iarnă, ca să se asigure că, indiferent de orice, pot să-și alimenteze cu gaze clienții. Nu este clar cine scoate acum gaze, Transgaz nu oferă acces la aceste date, dar poate fi oricine dintre zecile de furnizori care activează în piață.
Semnalul nu este însă bun, pentru că temperaturile de afară nu sunt de natură să genereze un consum crescut de gaze, ceea ce înseamnă că, pur și simplu, este nevoie de gaze. Producția Petrom și Romgaz, plus importurile de la Gazprom, via Turcia și Bulgaria, nu sunt suficiente.  Până în această săptămână, mai aduceam gaze și din Ungaria (tot rusești, de fapt, dar pe filiera din Viena) însă acum, de la vecini, nu mai intră nimic.
 Tototodată, nici nu se exportă, gazoductul Arad-Szeged care a fost, tot acest an, folosit atât pentru exporturi – de fapt, tranzit de gaze prin România, dar și pentru importuri, stă degeaba. Ungurii nu au mai rezervat, pentru octombrie, capacitate de export în România, pe gazoductul Arad-Szeged. Nu au rezervat nici pentru import, iar acest lucru are legătură cu faptul că, de la 1 octombrie, vecinii noștri vor folosi ruta din Serbia pentru a aduce gaze de la ruși, din Turk Stream. Acum câteva zile, Ungaria și Gazprom au semnat un nou acord pe termen lung – 15 ani, pentru 4,5 miliarde mc pe an, iar directorul companiei ruse Alexei Miller a spus că, din octombrie, se vor folosi două rute pentru aducerea mărfii: cea din Serbia, pentru 3,5 miliarde mc, și cea din Austria, încă 1 miliard de metri.
Așadar, Ungaria nu mai are nevoie, la modul constant, pe termen lung, de ruta românească de tranzit pentru a aduce gaze, ceea ce este o veste proastă pentru Transgaz, care este privată de tarifele de tranzit aferente. Nu înseamnă însă că Ungaria nu poate aduce gaze prin România, o poate face, dar doar punctual, în situații conjuncturale de piață, fără ca acest lucru să fie predictibil, pe termen lung.
Că situația nu este deloc bună o spune și Iulian Iancu, preşedintele Consiliului Mondial al Energiei – Comitetul Naţional Român (CNR-CME), fost președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii al Camerei Deputaților și unul dintre cei mai experimentanți oameni din energie.
„Din datele prezentate în harta Transgaz, se pare că rușii se țin de cuvânt și au blocat tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei iar dinspre Bulgaria sunt tot gaze rursești. Dacă furnizorii nu au contracte în vigoare pentru septembrie, atunci pentru a ține Sistemul Național de Transport în echilibru trebuie să extragă din depozit. Problema este că este fără precedent să se extragă din depozit în septembrie, când în această lună încă se injecta gaz în depozite. Se anunță un real pericol pentru lunile ianuarie-februarie 2022, când, de regulă, la sfârșit de sezon, depozitele aveau stocate gaze cât au acum, la început de sezon „, arată expertul.
România are stocate circa 2 miliarde de mc în depozite, cu o lună înainte de sfârșitul ciclului de stocare, potrivit datelor prezentate anterior de ministerul Energiei. Anul trecut, la 31 octombrie, erau 3,1 miliarde mc în depozite, aproape de maximum posibild e capacitate – 3,3 miliarde mc.
România are o producție anuală, de circa 10 miliarde de mc, împărțită aproape egal între Romgaz și Petrom. Până anul trecut, cutuma era că încă 1,5-2 miliarde mc se importă din Rusia. Anul acesta, pe fondul mai multor factori, importurile sunt substanțial mai mari.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

31 de Comentarii

  1. Deci asta e afacerea, la iarna o sa zica ca nu mai sunt rezerve sau ca sunt foarte mici si o sa tripleze pretul, smecheri oamenii astia ii felicit, cei care se identifica ca romani nu se vor revolta si vor trai ca stramosii lor in grote si paduri.

  2. Nici o problemă. Ne vor da gaze ukrainienii și americanii că pe ei i-am pupat în dos în ultima vreme. Pe ruși i-am scuipat indiferent că se spălaseră și se și parfumaseră pe deasupra. Rânjitul de la Cotroceni, pe unde merge, numai tratate de exterminare a românilor semnează. Mai avem voie de la Comisia Europeană să facem foc cu lemne și cărbuni în sobe până în anul 2023, după care e interzis. În mii de localități mici, oamenii se încălzesc și chiar gătesc cu lemne și cărbuni. Aceste localități vor dispărea de pe harta României cu tot cu locuitorii lor. Banii din PNRR sunt pentru refacerea traseelor turistice și ale statuilor săsești.

    • … aha, si te-ai trezit acusica si tu, romulan destept, ca nu ai gaze prin case…, d@r ce-n m..t.a ai facut ma, in ultimii 50 de ani, de ai ajuns cu cvru gol in sec 21?
      …altii in lume acum fac statui ca vremea montarii aragazelor s-a terminat in sec. trecut, ciobane…

  3. Rominia lucului bine fecut. DE 31 DE ANI…. DOAR O SHEPCUTA SI NISTE SHEPCI. PRETU’ GAZULUI IN CAPITALISM SE STABILESTE PE PIATA LIBERA… Rominia CUMPARA GAZ… N-ARE NICI PENTRU EA… NU MAI E… HUB ENERGETIC….

  4. Ce se exdrage din depozit daca in mod deliberat nu au umplut aceste depozite,ca sa spuna ca nu este gaz,este criza,motivatie mincinoasa care sa justivice marirea exagerata si nrjustifacata a pretului.Nu mai fiti partas la minciunile distribuitorilor de gaze.Nu mai incercati sa convingeti populatia de minciunile lor,nu toata lumea este proasta,unii chiar lucreaza sau au lucrat in domeniu.Utilitatile [gaz,curent,apa,gunoi]trebuie sa apartina statului.Orban al Ungariei ,il doare in pix de ce spun cei de la bruxelles,el are grija de unguri,si a facut contract cu rusii pe mai multi ani.Ai nostrii cu ce se ocupa?majoritatea tarilor plafoneaza preturile,ai nostrii mint ca nu pot.Gandirea lor ,,profunda,, de liberari spun ca asa este bine,cu liberarilizare ,ca asa scad preturile prin concurenta?Concurenta cu cine,intre cine?De ce nu aratati facturile cu preturi marite cu 100% de la Engie

  5. Cică se introduc dube cu gaze !..au mai fost folosite în anii ’40..!!..eficiența 100%..

  6. AAm inteles ca vom importa gaze din Ungaria care a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani superavantajos. si va vinde la ce pret vrea.
    Americanii ne-au vandut iarasi, Au dat drepturile de exploarare unui consortiu international patronat de rusi.
    Traiasca guvernarea de dreapta
    Norica

  7. Golesc toata Romania sa fie siguri ca poate veni jalea in Romania in anul urmator!

  8. Peste cateva zile incepem sa va dam foc la barolgurile de partid si ale mafiei bisnitare furnizoare !

  9. Unde esti tampitelule anonim?
    Nu-ti mai vomiti cliseele rusofobice? – nu c-ar fi ele rodul inteligentei tale netarmuite, ca orice banala licheluta cum ai primit asa vinzi.
    Unde suntem noi acum, cand TOATA lumea practic a ajuns sa caute moscova?
    Incepand cu ue – germania si franta (va ajunge sa imparta marea neagra cu rusia, blocand turcia via grecia); de balcani numai de bine, serbia ne domina cu mult geostrategic; si terminand cu SUA si cu cele doua delegatii geneva 2×400 consilieri – oare ce-or fi planuit asa o armata de future-planning?

  10. Cand Germania si Ungaria au relatii bune cu estul, furnizor de gaze pt Europa noi micutul arogant ca si catelul care latra la un dulau ne-am pus in contra curentului. Ei vor primi gaz la un pret rezonabil, noi prin interpusi doar s-ar putea sa obtinem, daca iarna nu-i grea si debitul nu scade fizic si mai ales diplomatic.

  11. Adica Romania produce 10 miliarde de metri cubi s-au o fi cifra gresita? Pai daca produce tzara atata gaz cum dreacu se face ca s-au depozitat doar 2 milarde si nu 3,3 miliarde? Unde-i restul si de ce guwernul puturosilor Catzu si Iohannis nu au asigurat depozitarea maxima,sau au avut ordin de la nazistii bruselezi sa ne faca pinguini la iarna ca sa ne „descurajeze” sa mai consumam cu mai mult de 15 grade in camere la copii si parinti si cu un bec de 15 wati plus apa rece la discretie,dar toate la pret dublu, platite cu o valiza de bani mai mare ca atunci cand „ne lafaiam” la un frig ceva mai bland dar nu atat de „verde” ca dormitul iarna afara in ograda.Iar prostii tradatori ai poporului,slugi obediente si scarboase ale calailor bruselezi ne-au adus aceste „valori europene” pe cap cu consumul ca pentru un mort ce asteapta inhumarea,o mare victorie a mafiotilor lacomi contra existentei romanilor,imbuibati care ne jefuiesc dupa ce ne-au obligat sa le vindem resursele,asta ca sa ne dea libertatea si onoarea de a merge la ei sa le punem faianta pe pereti si sa le adunam sparanghelu,asa cum ne-au obligat sa vindem si pamantul tarii care produce grau ce pleaca masiv afara pana nu mai raman nici rezerve pentru tzara,dupa care mancam paine din coca congelata,adusa de la altii de pe afara care isi schimba rezervele si vand ieftin.Asta in timp ce alte guverne din Europa si din lume nu permit sa iasa din tzara niciun bob de grau,de porumb,sau metru cub de gaz pana nu isi acopera nevoile de consum intern ale populatiei.

  12. Guvernul Citu NU A MAI OBLIGAT FIRMELE OMV, ROMGAZ si altii daca mai exista sa depoziteze gaz. Daca te-ai uita pe bilantul Romgaz, ai vedea ca printr-o „strategie” guvernamentala ANTIROMANEASCA, s-a extras mai putin gaz, CET IERNUT este blocata pt ca au reziliat contractul de constructie cu o firma straina care a intarziat cu multe luni punerea in functiune. In orice caz Guvernul Citu saboteaza sistematic Romania, avand in vedere ca au inchis CET Mintia de peste 1000 MW, a lasat la bunul plac extractia/inmagazinarea gazului, iar la iarna chiar si Transilvania, Sibiul, Mediasul unde isi are sediul Romgaz, va avea nevoie si de gaz si electricitate. Romgaz are deficit in profit pt ca nu a extras la fel de mult ca anul trecut. Citu si „Guvernul meu” genereaza PAGUBA pt asta se tine cu dintii Iohannis de Citu ii face miscarile, aducatoare de profit pt E.ON.

  13. „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține
    Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin”

  14. Această criză europeană a gazului care pare provocată artificial de anumite interese, trebuie să ne deschidă și nouă, românilor, ochii bine de tot. Noi am făcut în trecut niște gafe INIMAGINABILE care ne-au adus în situația ciudată în care suntem azi, în care ne scărpinăm în … cu mâna altuia. De exemplu, am VÂNDUT jumătate din extracția de gaze reprezentată de Petrom către statul Austria, acționarul majoritar al OMV. Nu e vorba doar de paguba economică colosală adusă României dar la fel de gravă este cedarea controlului, a DECIZIEI, asupra unei resurse strategice a țării. Întreb și eu acum: ce investiții a făcut în România OMV-Petrom în domeniul dezvoltării extracției și stocării gazelor naturale? Nu sunt aceiași OMV-ști care spuneau acum un an-doi, că nu se bagă la extracția gazului din Marea Neagră dacă nu se revizuiește Legea Offshore, în sensul neo-colonialist la care visază ei? Deci, întrebarea rămâne: ce caută jumătate din gazul României, o resursă vitală care ține de siguranța națională, la firma multinațională OMV ce reprezintă interese străine și încearcă permanent să ne joace ursul cum vor ei?
    Speranța României este Romgaz, care trebuie făcută, totuși, de 10 ori mai puternică decât este acum. Trebuie să ne schimbăm modul în care gândim politicile economice. Să nu mai fim PROȘTI. Eu nu aș arunca în sobă doctrina „prin noi înșine” a liberalismului brătinist și nici soluțiile deștepte, fezabile, din domeniul petrol și gaz ale ceaușismului. Privindu-i pe ruși, este dreptul lor să vândă gaz unde vor dar, după părerea mea, decât să te aliezi cu o mâță ca să pleci la război, mai bine te aliezi cu un tigru. În Europa de Sud-Est, tigrul suntem noi, România, iar acest lucru ar trebui să fie evident și la Moscova.

  15. Uite-acusi vin navele hamerecane pline cu gepeleu, uite-acusi ne fac hamerecanii o fractura sa iasa gazele sau macar niste cutremure. ‘Re-ati ai dreacu de tradatori! Ati vandut tara pe nimic la straini! Aveam facultate de petrol si gaze, aveam industrie extractiva si prelucratoare, aveam platforme in Marea Neagra, acum ce mai avem? Cu insula Serpilor jocurile erau facute, de aia am “castigat-o”, ca erau deja vandute perimetrele de exploatare, sa nu creada cumva ala cu castravetele ca a fost meritul lui. A fost mai usor cu Romania decat cu Ucraina, ca aia mai aveau cativa patrioti. Politica externa aservita si tradatoare ne-a adus unde suntem. Sa vedem ce va fi la iarna! ??

  16. Saul: „Noi am făcut în trecut niște gafe INIMAGINABILE”
    Care „noi”?
    Nu e vorba de nici o gafă din partea „noi”, este PLAN!

  17. Vă spun pînă vă săturați.
    Gazele, precum hidrocarburile, sînt anorganice, nu sînt fin putrefacția plantelor și animalelor.
    Sînt fără sfîrșit (C și O).
    Puțurile golite se reumplu.

  18. Faptul că românu nu merită, nu știe administra o țară, nu e o minune..dar să fie atât de prost incât să permită jocurile ”liberalizării”, adică o firmă vinde la un preț altei firme, care la rândul ei revinde la supra preț și de acolo e ”vândut” polimii consumatoare.. Și acest joc este cunoscut, dezvăluit…și tolerat.. Doar statul și din această tâlhărie are de câștigat..ține mâna intinsă după colț.. Și statul român nici intr-un caz nu reprezintă polimea,.. bună de plată..

  19. Daca statul isi bate joc de proprii cetatenii ( cum este cazul in Romania) ar fi timpul ca si cetatenii sa-si bata joc de conducatorii sai. Ce ar fi ca incepand de la 01.01.2022 NIMENI sa nu mai plateasca catre institutiile statului vreo taxa sau vreun impozit. Nici gaz, nici electricitate, nici apa. BOICOTAREA acestui stat mafiot este singura SOLUTIE. MOBILIZARE pentru BOICOTAREA STATULUI MAFIOT!!

  20. La iarna o sa ne incalzim cu niste miscare
    Cu mana pe furci si topoare

  21. Pai și cine extrage bai frate și cum se face asta ?Vine orișicare și deschide vana de ieșire ?Aia ar trebui sa fie închisă până nu vine frigul…Ce dracu Romania asta chiar e sat fără caini ori numai prosti peste tot ?Nu a pornit nici o centrala nicăieri,nici măcar la cei ce stau la casa.Am reglat pe 21°C și am ferestre mari la casa.Nu a scăzut sub 21 și eu nu opresc niciodata centrala(pleca singura când e cazul)
    La bloc trebuie să scadă nu știu câte zile la rand sub 10°C parca și nu a fost cazul.Eu zic sa se facă o OU și să nu furnizeze la blocuri mai mult de 21°C iar în funcție de cum are fiecare izolat tot vor rămâne cu 19° in interior.Mai bine decât să ne trezim în toiul iernii fara gaze !Păcat că nu putem să-i verificam și pe cei ce stau la casa dar i-aș lua și pe ei prin sondaj și aș face niste calcule pe mp.Eu daca consum 10 mc/zi pt a menține 21°C iarna as zice cam 300/luna deci cam max 3mc/mp/luna.Cine consuma mai mult să-i fie tăiat gazul…

  22. @ION cel Groaznic
    @Nicu
    România NU VA MERGE spre ceea ce vă doriți voi, trolii rusnaci copeicari, adică spre anarhie și modelul Kosovo. Avem o idee mai bună.Vom merge spre alt model, numit Germania, asta chiar dacă am cochetat în trecutul mai recent cu ideea de economie de tip sud-american, cu vânzarea de resurse și cedări ca de colonie aservită. Dar asta e, aici ne-a adus falimentul comunismului vostru și lichidarea elitelor făcută după 1945, ce să-i faci? S-a terminat cu treaba asta, exact cum s-a terminat odată și cu „bucuria” Sovromurilor. Mai mult, dacă chiar vă mănâncă undeva și vreți să încercați să destabilizați România, trebuie să aveți în vedere și aspectul filosofic al valorii unei ideologii ateiste, anti-românești, odată cu trecerea dumneavoastră în neființă. Poporul român nu poate fi înfrânt dar dvs. visați să transformați România sau părți din teritoriul său într-o Republică Molotova mai mare. Probema dvs. se va rezolva dar, din nefericire pentru voi, nu în sensul în care sperați. România nu a fost niciodată o Republică Molotova, dar în schimb am făcut până acum 3 Uniri (1600, 1859, 1918). Dvs. ce credeți că e mai plauzibil să se întâmple?

  23. @Saul
    Inca o data se adevereste faptul ca in viziunea voastra cine nu este de partea vestului cel hraparet care a pus gheara pe Romania trebuie neaparat sa fie copeicar platit de rusi. Nu este asa domnule, mai sunt si unii care tin cu Romania. Tocmai ca Romania trebuie sa iasa din marasmul in care a intrat prin imbecilizarea si imputinarea populatiei, prin nimicirea resurselor, iar acum si prin destructurarea economiei si societatii in urma lipsei unor masuri reale luate de stat in ceea ce priveste criza energetica. Stiti cu cat vor creste preturile le energie? Vor creste de doua ori la curent si de 4-5 ori la gaz. Acum lumea inca nu simte aceste cresteri, dar sa vedeti peste vreo doua luni. Nu doar ca facturile vor deveni insuportabile pentru majoritatea romanilor, insa aceste cresteri ale preturilor la energie vor duce la cresterea tuturor celorlalte preturi, pentru ca peste tot se foloseste energie. Intr-un comentariu la un alt articol am spus care sunt masurile pentru ca Romania sa rezolve aceste probleme si astfel sa aiba grija de economia si de cetatenii sai. Masurie actuale peopuse de stat nu numai ca nu vor rezolva problema, ci vor indatora si mai mult tara. Vorbiti de modelul Gemaniei? Pai tocmai ei au tratat cu rusii pentru cumpararea de gaze si au construit gazoductul North Stream 2. Oricum, se vede ca aceasta criza a energiei nu are loc doar in Romania, ci la un nivel mult mai mare, si pare a fi ceva planificat si pus in aplicare de cozi de topor din fiecare tara, asa ca imi fac iluzii desarte cu privire la o dorinta reala privind rezolvarea ei din partea statului roman.

  24. @Saul
    Nu imi doresc in niciun caz divizarea Romaniei. Acest lucru e sustinut mai degraba de vecinii nostri de la vest care cumpara terenuri in Transilvania, pentru ca din pacate li se permite acest lucru de catre statu roman.
    Nu imi doresc anarhie. Romania trebuie sa ia in liniste masurile cele mai bune pentru a trece este aceasta criza, chiar daca ea este una internationala. Romania are capabilitatile sa treaca peste aceasta criza si sa rezolve lucrurile in legatura cu asigurarea capacitatii de productie de curent si gaze astfel incat preturile sa revina la normal. Insa daca nu o va face, ce credeti ca se va intampla la iarna?
    Mai degraba cred ca aceasta criza internationala a energiei este planificata cu scopul de a crea miscari sociale. Nu ne-a speriat virusul indeajuns? Sa vedeti cum ne vor speria facturile, pe toti!

  25. Numai Ponta când era premier , acest cățel putinist, a desființat sonde și a trimis in șomaj sondorii , aducând țara noastra in situația de a importa gaz rusec la preț dublu fata de cel practicat cu slugile lui Viktoras Orbán . Am scăpat de idiotul de Ponta si azi in 2021 in aceasta situație in care prețul energiei a explodat , CINEVA – trebuie făcută ancheta fara mila împotriva antiromanilor – a dat liber la exportul de energie electrică ieftină toata vara. Chiar acest CINEVA nu poate fi gasit de SRI , care are informatori in toate mediile. Si azi aflam ca , depozitele de gaze sunt la 75% si începând cu 30 Septembrie se umbla deja la rezervele de gaze care trebuie sa ajungă la romani pana in Martie 2022. Nu auzim nimic de la Catu sau din coaliție.Este o tăcere criminala care seamănă cu anii 1990 când Ilici – KGB ii chinuia pe romani. Premierul Spaniei a spus clar: vom tăia din beneficiile celor implicați in producerea si vânzarea energiei. Sa vedem de face România , premierul ? La noi este haos. Dupa liberalizare s-a pornit ,,haiducia” in enrgie. O ploaie de firme de partid au devenit vânzători de energie, umfland prețurile in mod criminal .

  26. @SAUL
    Spune-mi rogu-te de unde sa ridic copicile??. Daca sunt bun roman inseamna ca vreau copeici??. Lenin parca spunea : cine nu-i cu noi, este impotriva noastra!!. Asta ca sa vezi ca stim cate ceva si dinspre rasarir chiar dac nu dorim sa ajungem acolo sau sa ne reintoarcem in timp!!. Dar ceea ce se intampla acum in Romania este caracteristic capitalismului primitiv si in nici un caz in relatiile dintre state suverane sau partenere!. Nu vrem sepci si nu vrem medalii de gablontz, vrem tratament egal. Nu este posibil ca Romania sa fie tratata ca o colonie din secolul XIX si vrem ca toti romanii – asa cum sunt ei, necajiti si amarati – sa se bucure de o clasa politica dedicata si interesat adoar de binele celor multi!!. N-am nimic ca esti saul sau daoud sau mahoud, vreau binele tarii mele!!. Daca actuala clasa politica nu face decat sa continue jaful si furtul acestei tari nu ne ramane decat s-o schimbam. Chiar daca AUR este natang si ridicol cred ca au oameni care doresc cu adevarat o schimbare in bine in politica acestei tari. Nu mai votez din 2014 de scarba si de greata de ceea ce se intampla pe plaiurile noastre si de implicarea serviciilor in domenii care nu sunt de competenta lor. Aferim!!

  27. Saul – un binecunoscut trol securist, imi amintesc cu cat respect vorbea de ‘domnul presedinte basescu’.
    Ii recunosti intotdeauna pe securisti dupa lipsa de empatie, oamenii nu intra niciodata in ecuatia propagandei. Isi justifica acesti paraziti privilegiile si furtul printr-o inalta misiune istorica – aceea de a ne pazi de noi insine.
    Adicatelea aceasta jigodie ne interzice sa luam gaz rusesc prin negociere directa, trebuie sa luam acelasi gaz rusesc PRIN GERMANIA si LA PRET TRIPLU.
    Doar asa ne vom alege cu laudele – desigur – ale germaniei. Careia ii vom mai si exporta milioane de arbeiteri, pentru ca dincolo de consumul casnic economia intreaga va deveni contra-productiva si nerentabila.
    Germania – prietenul si partenerul nr 1 al rusiei din europa si al doilea din lume, dupa china.
    ‘Modelul kosovo’?? adica transformarea dintr-o provincie cat de cat laica intr-un stat wahabit fundamentalist? CINE a antamat asta, rusia cumva? sau america (si cu armele germaniei) – aceeasi schema primavarateca din tunisia, trecand prin libia si egipt, siria si afganistan?
    ‘Ideologia ateista’? UNDE o intalnesti licheluto? la moscova? sau mai la vest, in comisii de ideologizare din universitati si companii, de stat si PRIVATE, sau in critical race theory.
    Ia caut-o pe escroaca armand (mda, o piesa din desantul franco-GERMAN) pe tube, sa vezi ce zice ea de religie si despre superioritatea vestului.

  28. @Al (Ileana Rollason)
    Eu v-am mai spus o dată că până nu vă puneți la loc dantura din față, pe care v-am scos-o gratis într-o întânlire mai veche, să nu mai veniți să vorbiți cu mine. Aici este un forum respectabil, vă rog. De asemenea, vă trădează și halena de postac mancurt, specializat în băgat strâmbe. Luați un mentosan. Comentariul dvs. visceral, scris cu ochii beliți și cu butoanele înfundate la tastatură, este greu de urmărit, nu are un fir logic anume. La dumneavoastră, se vede treaba, mașina merge la deal și la vale, se mișcă volanul dar, ce să vezi, nu are șofer. Nu am ce să vă răspund, nu am competență în chestiuni patologice.

  29. @saul
    – Adica dupa ce-i scoti dintii unei (prezumtive) femei, tot tu o acuzi de probleme medicale! Ce mostra minunata de gandire de mancurt, desigur cand te referi la ‘modelul german’ ai in vedere nazismul.
    – Desi cu rollason am avut dispute pe teme impardonabile (‘romanii sunt niste primitivi pe care doar socialismul ce i-a mai spoit’ sau ‘goma antisemit, desi casatorit cu o evreica’) e cu trei clase peste tine, nu ma mir ca-ti bantuie visele.
    – Daca argumentele mele nu le intelegi de ce nu le raspunzi lui ion & nicu? in esenta spun acelasi lucru.
    Mda, nu mai ai ce spune, pentru delicventi de teapa ta urmatoarea etapa dupa vomitarea de lozinci induse este pumnul, dupa modelul german – einverstandlich!
    – In fine, tampitel respectabil, daca ai timp citeste editorialul lui nistorescu de azi, tocmai despre modelul german ne vorbeste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.