Prognoză:  A năvălit norocul peste bugetari

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, se aşteaptă ca angajaţii din instituţiile statului să aibă un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din privat.

Astfel, CNSP previzionează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021.

Spre deosebire, pentru mediul privat Comisia de Prognoză vede un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru anul acesta şi de 5.078 de lei în 2021.

În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Pentru sectorul privat, anul 2020 a fost unul penalizant.

Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Salariile din mediul privat sunt false, mulți dintre patroni și angajați făcând blat ca să plătească cât mai puțin taxe și impozite. Cred că asta știe oricine.

  2. Peste 50% din venitul brut al unui bugetar este reprezentat de sporuri: spor de condiții grele, vătămătoare, deosebite. Toate sporurile fara sa existe măsurători și documente legale că sa arate sa s-au depășit nivelurile legale și conduc la boli profesionale. La privat nu se da nici un spor sau se da din mână și se fentează statul. La buget centrala termica funcționează nonstop, becurile ard nonstop, aerul condiționat nonstop. Condiții vătămătoare cu șofer la scară și bairamuri. De ce nu vor sa „muncească ” de acasa” ? Ca sa nu piardă tăietorii de frunze la câini 50% din venit! Felicitări Câțu l-a împrumut. Atâta timp cât împrumuți poporul nu vei fi executat!

  3. Din cele 11 miliarde de euro imprumutati in 11 luni ii cumpara pe bugetari acum, iar cand va fi sa fie dati inapoi ii vor da din banii privatilor, pentru ca doar aia produc efectiv plusvaloare.

  4. Citez „Astfel, CNSP previzionează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021.” Intrebare:
    De ce nu le-a crescut salariile profesorilor conform legii?, De ce nu le dau salariole celor care au infiat copii? Si sunt destule!
    Nu intrati pe fenta, nuva fi decat pentru cocalarii lor, amintiti-va ca au urlat ca nu por mari alocatiile si pensiile, dar dupa 2-4 saptamani, culmea, au crescut salariile multora!, restul cetatenilor…pas! Si vor continua cu ai lor, in niciun caz majoritatii cetatenilor care muncesc real!

  5. putorile de la stat..nu va e rusine nenorocitilor…toate primariile din tara sun inchise,institutiile aferente ,apa,electirca,gaze plua inchise….cu cine lucreaza si cine se duce la putorilor asta ??…ati vazut la sectorul 1 ..o institutie goala !..40 de cretnii erau acasa …si mai vor bani crucea ma-mii voastre de infractori…oare ce-or fi facut toata ziua in birouri ca nu-i vede nimeni…

  6. Bă ramștain, nu ne este rusine. Sti, cainele moare de drum lung si prostul de grija altora. Daca tu accepti sa fi sclav, e o chestie din eul tau, probabil te excita asta, e problema ta. Apropo puturoaaa e micăta. Ca 7 ani a pierdut vremea si nu te-a educat.

  7. daca aveti timp sa credeti ” gogoasa” asta , ok..!! VOTATI – PNL prele !

  8. “CNSP previzionează un salariu mediu brut de… “ Rugați-l pe CNSP să scotă din calcul mediei Salariile Speciale. Că burzuluiala este numai cu pensiile speciale altefel nesințite rău, dar despre de Salariile Speciale, tăcere. Scoateți salariile celor din SRI, STS, SPP, Procuratură, Judecători și câți or mai fi din calculul salariului mediu al Bugetarilor și introduceți în același timp în calcul la cei din mediul privat Câștigul nu nu incadrarea oficială ce duce la o enormă. evaziune ficală la banii de sânătate, contribuți fond pensii și impozit să vedeți adevărul. Fiindcâ dacă la câștig de 2, 3 mii euro pe lună ești plătitor de impozite la privat cu salariul mediu pe economie sigur apari în statistici cu minciuna de 45% mai mic. Comunicatul CNSP dat pentru haini din guvernul meu Ludovic Orban-Iohannis ca prin vocea speculantui pe moneda națională ajuns ministru domnul Câțu să motiveze blocarea salariilor la bugetarii de rând. Să nu le mai umble gura PSD că nu s-au mărit Alocațiile copiilor și dascălilor că nu li s-a mărit salariul de la 1 Septembrie! Când la conducerea României a reajuns PDL vopsit PNL umilirea săracilor și furtul din averea națională este singura preocupare. Doamne iartă-mă că de sărbatoarea Sființilor Mihail și Gavril la ora când este preotul la slujbă mă smintesc.

  9. mai coboara cu picioarele pe pamant si vezi cat este salariul unui profesor debutant si cat este a unui angajat la supermarket apoi sa vorbesti despre bugetari, fapt pt care avem un deficit de dascali si salvarea vine de la pensionari, dar pana cand?…

    nu confunda realitatea virtuala, aceia in care li s-a promis in primavara cadrelor medicale un plus de aprox. 2000 de lei si care inca nu a ajuns,

    tot asa multe rabda hartia pana si limbajul tau de om fara educatie, fara multe, dar trebuie sa intelegem ca nu toti au avut posibilitatea de a trai intr-o familie ca sa poate invata decenta…

  10. Dar nu cumva sursa banilor din domeniul bugetar este chiar munca celor din domeniul privat? In mod sigur nu este invers. Asta este furt institutionalizat din banii mediului privat. Ar trebui ca bugetarii sa se plateasca singuri, din activitatea proprie, nu cu banii pe care fiscul ii fura de la mediul privat. Fiecare sa manance doar din munca lui. Cerere si oferta. Banii de la buget sa provina din contributiile tuturor si sa acopere doar cheltuieli ale statului si comunitatilor cu infrastructura, scoli, cladiri de interes public, etc, dar nu salarii. Ce-i porcaria asta sa iei banii salariilor din sectorul privat ca sa-i dai angajatilor taietori de frunza la caini din sectorul bugetar?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.