A plecat cu fruntea sus

O știre ascuțită ca un pumnal s-a înfipt în seara asta în sufletul multor gazetari din generația mea: Nicolae Dan Fruntelată a plecat dintre noi. A trăit câțiva ani într-o suferință despre care n-a vorbit niciodată. I-o trăda uneori paloarea feței. Prietenilor mai apropiați și mai insistenți, cu care discuta diverse intenții sau proiecte publicistice, le spunea doar, cu o voce tristă, că viitorul său este scurt, din ce în ce mai scurt. Nu era o metaforă a resemnării, ci o formă a demnității. Aceea prin care necazurile profunde se consumă în solitudine, fără a-i încărca și pe alții cu energii negative.

Nimic nu i-a putut încovoia statura morală și femitatea convingerilor; n-au reușit asta nici boala, nici detractorii năimiți răsăriți din mâlul revoluției. Dan Fruntelată, asemenea altor scriitori de valoare, n-a fost scutit de mizeria defăimării, dar huliganismul politic care a inundat societatea românească nu l-a putut intimida. L-a afectat pe dinăuntru, o fi contribuit și la îmbolnăvire, dar a rămas cu fruntea sus. Lată și luminată. A scris cărți, a publicat comentarii, a fost prezent în spațiul mediatic până în ultimele zile. Poetul de talent a fost dublat tot mai des de comentatorul sever al vremurilor pe care le trăim și de jurnalistul vizionar, preocupat de calea pe care este împinsă țara condusă de o prostocrație veroasă.

Prin publicistica sa, Dan Fruntelată a întruchipat acea nevoie de atitudine și de angajament care înnobilează tradiția intelectualității românești și fără de care țara noastră n-are nicio șansă de a-și recupera valorile.

A fost redactor-șef la „Viața studențească” și „Amfiteatru”, apoi la „Scânteia tineretului” – publicații la care au debutat și s-au format foarte mulți tineri jurnaliști. Dintre aceștia – și nu din alții – avea să se nască pleiada de elită a presei românești de la sfârșitul secolului trecut, validată ca atare inclusiv în perioada postdecembristă.

La începutul anilor ^70 eram student la Cluj și în timpul liber lucram în subredacția celor două reviste studențești, alături de Cornel Nistorescu, Ion Buduca, Augustin Cupșa și mulți alții. În acea perioadă, redactorul șef Niculae Stoian, succedat la conducere de Dan Funtelată, concepuseră revistele studențești ca pe o veritabilă școală de presă, deschisă studenților telentați din toate centrele universitare. Multe dintre numele consacrate ale presei de astăzi au trecut prin acea școală sui generis.

După ’90, indiferent de parti pris-urile fiecăruia, Dan Fruntelată a rămas pentru foarte mulți dintre noi un nume despre care gândeam cu un respect nedisimulat. Avea o formidabilă capacitate asociativă, construia punți pe care se puteau întâlni caracterele cele mai diverse. Cel mai recent episod a fost întâlnirea din octombrie 2020 a celor care am lucrat la revista „Viața Studențească” în anii ’70. Acea întâlnire a fost pentru Dan Fruntelată una dintre ultimele prezențe fizice într-un asemenea anturaj. Nu i-am putut spune nici atunci, nici în anii mai îndepărtați, nicio frântură din gândurile pe care abia acum le rostesc cu voce tare. Chiar dacă știa bine cât respect îi port. Dar, așa e un făcut – să vorbim de bine oamenii doar atunci când nu mai sunt printre noi, deși vorbele au sens și valoare doar dacă ne-ar fi auzite. La auzul tristei vești, un fost coleg scria pe grupul celor de la „Scânteia tineretului & Tineretul liber” „Dumnezeu să-l ierte și să ne ierte și pe noi că n-am știut să-l prețuim pe măsura talentului său!”.

Nu cred că Dan Fruntelată a supărat vreodată pe cineva sau că a făcut un rău cât de mic cuiva. Era un om să-l pui la rană, cum se spune în popor. Se impunea prin cultură, prin eleganța comportamentului și statura sa morală. Ne ridica mereu la altitudinea principiilor și a unei stachete profesionale pe care știa ca nimeni altul să ne-o ridice pe nevăzute, din două vorbe și o bătaie pe umăr.

Ne cucerea pe toți printr-o educație aleasă, ne convingea prin forța de argumentare și ne surprindea adesea prin originalitatea ideilor.

Pentru ca, acum, să ne părăsească, lasându-ne o dâră de neșters pe răbojul sufletului.

Condoleanțe și o reverență de compasiune în fața familiei îndoliate.

Dumnezeu să te aibă în pază, om minunat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Octavian Știreanu 195 Articole
Author

11 Comentarii

  1. ”Încolo e bine ca într-o rană/ Din care curge durerea mereu/ E ca într-o floare hrănită de vinul/ Acestor ținuturi unde toamna și eu/ Ardem scrisori ce nu vor fi scrise/ Precum și iubiri ce nu s-or iubi/ Aflați despre mine, uitați despre mine/ Căci fără de mine mai singuri veți fi.” (Nicolae Dan Fruntelată-La bătrânețe lupii tineri, Editura Eminescu, 1983. Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească, respectul meu, al nostru!

  2. Cat de sus? Sa spuna chiaburul Mircea Dinescu (Bucatarul Neamului )de epoca”Luceafarul” si tovarasul Vacaroiu de restul

  3. Alt comunist toxic prea laudat pe cotidianul.
    Peste ani si Simion va fi evocat aici.

  4. Dumnezeu să-l odihnească ! Eu nu l-am cunoscut personal, dar am auzit despre dânsul numai lucruri bune și frumoase de la o rudă de-a mea, care avea rubrica intitulată „Calea spre adevăr” în revista „Examene”, publicație condusă – din câte îmi aduc aminte – prin anii ’90/’2000 de Dan Fruntelată.

  5. Stireanule,de ce nu va iarta lumea ,titlul corect era „a plecat cu fruntea-n sus”cum era firesc autorul nemuritoarei poezii”Ceausescu-Tinerii”
    Vezi ca si Nicolae Dragos(Racanel0 are o varsta ,ochii pe el!

  6. Ciudat și ironic , toti pupatorii in dos ai cuplului Ceaskă și Leana, toti activiștii PCR , toti tucalarii gata sa recite ode partidului pentru o aprobare de butelie și o iesire din fără on Republica Populara Bulgaria , toti astia își amintesc brusc de Dumnezeu și de drumul către cer atunci când se întâmpla inevitabilul
    Ipocrizie at best.

  7. “ In 1989 au fugit de la conducerea revistei „Luceafarul“, de frica Revolutiei. Au reaparut in timpul guvernarii Vacaroiu. Recuperati de Patrulaterul rosu, fostul redactor-sef Nicolae Dan Fruntelata si adjunctul sau Mihai Ungheanu devin secretari de stat. In prezent, Fruntelata e omul lui Vacaroiu, iar Ungheanu, senator PRM.

    In decembrie ’89, citiva tineri scriitori necunoscuti patrund in Casa Scinteii, sa preia revista „Luceafarul“. In numele cui? Al poporului, fireste. N-aveau insa de la cine. Conducerea disparuse. Redactorul-sef Nicolae Dan Fruntelata si Mihai Ungheanu, eminenta cenusie a revistei, se ascunsesera preventiv.

    Se temeau de represalii din partea lui Mircea Dinescu, dat afara de la „Luceafarul“ cu citiva ani in urma? Le era frica sa nu-si aduca aminte cititorii de atacurile impotriva Monicai Lovinescu si a lui Virgil Ierunca, atacuri murdare, la persoana, care scirbisera lumea literara?

  8. Rusine sa vă fie frustratilor ,cand vedeti cine au fost idolii voștri Dinescu,Marian Munteanu,Caramitru Liiceanu ..Dan Fruntelata un mare caracter ,nume ce va dainui,voi doar zgomot si dezbinare ati produs

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.