Administratorii Pilonului II spun că pierd bani în România

Pilon pensii contributii

Acționarii celor șapte fonduri care administrează Pilonul II de pensii au raportat pierderi de aproape 150 milioane de euro în ultimii zece ani de când există acest sistem pe piața românească, susține Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Organizația îi răspunde astfel lui Darius Vâlcov, consilierul personal al premierului Dăncilă, care a spus că „cele şapte SRL-uri percep comisioane de 1,5 miliarde, din cele 10 miliarde de euro pe care le administrează”. Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei șapte administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate (sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc)”, spun reprezentanții APAPR.

Cei șapte administratori sunt Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, Metropolitan Life Pensii, NN şi Vital. Vâlcov i-a acuzat pe șase din cei șapte că fac investiții păguboase, făcând referire la achiziția de acțiuni RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor. „RCS-RDS anul trecut această companie, care nimeni nu ştia cât valorează, s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri, minim cinci au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la România TV. În replică, APAPR spune că portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiții să subperformeze într-o anumită perioadă. „Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputational într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputational este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confruntă în mod curent. De asemenea, prezența tuturor emitenților la Bursa de Valori de la București este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează și activitatea tuturor emitenților de pe piața de capital”, se arată în poziția APAPR la cele declarate de Vâlcov.

Actualul Guvern intenționează să îi convingă pe cei șapte milioane de români care au cotizat din 2008 la Pilonul II de pensii să renunțe la acest sistem și să treacă la Pilonul I, administrat de stat, pe motiv că statul este mai bun administrator decât fondurile private. Toți banii strânși în conturi vor ajunge astfel la buget și se vor duce la actualii pensionari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Întrebare: Dacă Pilonul II are pierderi aşa de mari, cum de administratorii nu renunţă? Le place aşa de mult să se sacrifice pentru poporul român?

    • asa zisul pilon 2 e o mare hotie !
      trebuie desfiintat urgent !!!
      sa urle cat vor putea haitele de caini ca sant goniti de la macelarie bancherii occidentali…ca ei singuri nu vor pleca….

  2. Când le-a zis Guvernul cetăţenilor să se retragă din Pilonul II ??

  3. Daca Pilonul II are pierderi, vina e a administratorilor. E un sistem privat. Trebuiau sa investeasca mai bine banii cetatenilor.
    Cand oamenii vor iesi la pensie, ce o sa primeasca? Scuze si regrete?

  4. Daca pierderile sunt asa de mari, oamenii ar trebui sa alerge si sa-si ceara banii inapoi, pana nu dispar cu totul.
    De ce sa-ti tii economiile intr-un fond de investitii care pierde? Mai bine le pui la o banca.

  5. Ce afacere minunata e Pilonul asta! Cum sa obligi oamenii sa cotizeze la o afacere bazata pe un capital obtinut cu forta , si sa te mai si plangi! De la inceput Pilonul doi trebuia sa fie facultativ iar oamenii sa cotizeze in functie de performanta.

  6. Jumătate de miliard de euro bani cheltuiți pe setări.
    Avem o imagine a sifonării fondurilor prin metoda setări. 🙂

  7. Cum să blochezi jumătate din fondul de pensii , în favoarea unor îmbuibați timp de 30 , în cea mai săracă țară din europa??? Deci ei 30 de ani nu dau la nimeni nici un ban , timp în care au salarii de lux, sedii de lux, mașinii de lux, vacanțe de lux și tot din banii căpătați de la stat împrumută tot statul cu dobânzi de lux . Și în acest timp de 30 de ani, 5 milioane de pensionari , în cea mai săracă țară din ue , vor beneficia doar de jumătate din fondul de pensii , doar pentru a ține niște îmbuibați în lux. Iată fața jegoasă a capitalismului.Țările bogate jefuiesc țările sărace , până acolo încât să rupă jumătate și din banii amărâților de pensionari!!! Acest pilon păgubește statul care le dă banii, ca pe urmă să-i ia iarăși de la ei cu dobânzi grase , păgubesc pensionarii timp de 30 de ani cu jumătate din drepturile lor , și doar mărește prisosul unor îmbuibați!!! Dar de la cele mai înalte tribune capitaliste se calmează drepturile omului , bla ,bla bla,(ori pensionarii, pentru ei, nu intră în rândurile oamenilor?).Sau să fie vreun protocol secret , de care nu știm, cu dreptul capitalistului de rang înalt de a jefui pe cei mai amărâți pensionari??? Unde e comisia europeană, parlamentul european, comisia de la Veneția, justiția europeană, nato care zice că ne apără de rele??? Sau și acesta este tot constituțional, vorba lui Pristanda: curat euroconstituțional???

  8. Ai da capul meu !!!!!!!!
    Ce inseamna sa fi prost si sa-ti lasi banii pe mana unui particular !!!
    Foarte bine face PSD-ALDE ca ofera ocazia de a alege la ce pilon sa cotizezi.
    Ciuma rosie iti ofera democratic ocazia de a alege in timp ce portocalii de dreapata (capitalisti … deeee) te-au obligat (daca aveai sub o anumita varsta) sa cotizezi la pilonul II. De ce ? Ca sa aibe si neste particulari in rumania neste fraieri de care sa profite si totodata sa se laude si rumania ca are fonduri particulare de pensii.
    Cine-i fraier nu are decat sa-si lase banii pe mana particularilor.

  9. Ce prosti ne cred dar spre regretul lor nu chiar toti.Ce argument sinistru.In Romania nu se poate face profit decat prin salarii mici practicate de multinationale si atunci de ce sa investim banii sarmanilor romani contribuabili la pilonul 2 aici unde ar mai putea fi si un oarecare control asupra traseului lor mai bine in strainatate ca acolo este mai sigur sa lise piarda urma si la un anumit moment sa se poata spune ca si acolo s/au inregistrat pierderi.Uite asa sarmanii romani naivi care viseaza la o pensie complementara chiar mai mare decat cea oferita de stat se pot trezi asa cum frecvent chiar in U.S.A s/au trezit fara pensia promisa ca de in capitalism mai avem si falimente.

  10. interesant ar fi sa afle si ce actiuni au cumparat la acel pret de la firma de cablu, pt. ca pe Bursa apare un singur pret, iar in pagina de informare asupra firmei sunt doua tipuri de actiuni, unele cu valoare de 10 ori mai mica pe care ar vrea sa le retraga…cel putin atata am invatat din ”lecturile bursiere,”: ”nu te grabi sa cumperi la listarea pe bursa a unei firme, sigur vor scadea dupa un timp”…

  11. Acum ati priceput de ce s-a infiintat acest „pilon”? Sa piarda cotizantii si sa castige administratorii straini.

  12. Pai, administratorii pensiilor private NU renunta cat timp vor mai gasi prosti in Romania care vor contribui cu bani pentru comisioanele care curg in buzunarele lor. Probabil ca la scadenta, contribuabilii la PILONUL II vor veni cu bani de acasa. UNDE esti Moise Guran care lauzi cu atat ardoare pilonul II de pensii private, cati bani murdari ai incasat pentru propaganda in favoarea acestor capuse ?????????. Plecarea lor din Romania, va ionsemna „pierderea urmei banilor” definitiv, incet si cu masura … in asa fel incat, la sfarsit, romanii vor ramane doar cu pensiile de la statul roman, pentruca, celelalte contributii au mers pentru comisioanele capuselor straine. Amintiti-va de SEITAN, cel care a fost „impins la inaintare de la pesniile private” in guvernul Romaniei, iar dupa, a fost „re-preluat de pensiile private dupa ce le-a inlesnit acestora „camataria pensiilor private”.

  13. Administratorii fondurilor din pilonul 2 inca nu sunt in stare sa explice de ce costurile lor sunt de 3 ori mai mari decat ale fondurilor din strainatate la aceeasi categorie de fonduri/aceeasi structura a portofoliului. (3% MER (Management Expense Ratio) la pilonul 2 fata de 1% la fondurile straine.)

  14. Din cite stiu,in 2008 am fost obligat s-a trec la Pilonul 2 de pensii, si statul roman a garantat aceste fonduri….

  15. nu te poti retrage,am incercat si mi-au spus,ca ii voi primi,cand voi iesi la pensie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.