Adrian Năstase, critici la adresa ambasadorului SUA

Fostul premier Adrian Năstase îi cere într-o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis „să-l învețe” pe ambasadorul SUA Hans Klemm că are „datoria de a NU face observații în public”. „Prin încălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-și respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umilește nu doar autoritățile statului român ci și pe fiecare dintre noi”, spune Năstase în scrisoarea adresată lui Iohannis, publicată pe blogul său personal.

Iată scrisoarea, integral:

Domnule Președinte Iohannis,

Traian Băsescu v-a lăsat o moștenire grea – între altele, acțiunea obedientă față de Statele Unite („Licuriciul cel mare”) – Theo Peter, ștergerea datoriilor Irakului și multe altele. Această acțiune obedientă a încurajat ambasadorii americani la București să încalce, începând cu 2005, toate normele acceptate ale diplomației. Nu are rost să revin asupra celor întâmplate în ultimii ani.

Recent însă, răspunzând criticilor unor oameni politici români, ambasadorul Hans Klemm a afirmat: „E datoria mea să fac observații în mod public”. Cu alte cuvinte, să continue să se pronunțe public în chestiunile de politică internă românească.

Consider că, în calitate de președinte al României, aveți DATORIA să-l învățați pe ambasadorul Klemm că are datoria de a NU face observații în public. Puteți, spre exemplu, să-l însărcinați pe unul din consilierii dvs. să-i înmâneze textul Convenției de la Viena, din 1961, referitoare la relațiile diplomatice, în care se arată: „Art. 41 – 1. Fără prejudiciul privilegiilor și imunităților lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii și imunități au datoria de a respecta legile și regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.”

Nu cred că ratificând Convenția, în 1968, România a făcut o excepție pentru SUA. Și nu cred că ar exista un acord bilateral de reciprocitate prin care ambasadorii român și american să se pronunțe asupra chestiunilor de politică internă din cele două țări.

Consider că i se poate atrage atenția ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau în numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe lângă autoritătile române si nu pe lângă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agenții de presă. Conform aceluiasi articol din Convenția de la Viena, „2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredințate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul său, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.”

S-ar putea ca dl ambasador să nu înțeleagă aceste texte. Există un remediu. Articolul 9 din Conventie stabilește: ” 1. Statul acreditar poate oricînd, și fără a trebui să motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că șeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt funcțiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.” Simplu.

Domnule Presedinte,

prin încălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-și respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umilește nu doar autoritățile statului român ci și pe fiecare dintre noi.

Cu speranta unei reacții de demnitate

și cu expresia considerației cuvenite,

Adrian Năstase

5 iulie 2016

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.