Agențiile de rating, îngrijorate de noua lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor creşte riscurile fiscale, şi aşa ridicate, şi pune noi presiuni asupra ratingului de ţară al României, care în prezent este la „BBB minus”, ultimul calificativ din categoria investment grade, cu perspectivă stabilă, au declarat pentru Bloomberg analiştii de la Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings, transmite Agerpres.

Legea, care a fost aprobată luni seara de Parlamentul de la Bucureşti, dar care are nevoie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, include două majorări de pensii anul viitor şi are un impact bugetar estimat de 0,6% din PIB în 2024, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Pentru 2025, impactul este şi mai mare, de 1,7% din PIB, ceea ce creşte „deficitul fiscal şi aşa ridicat al României”, fiind un element negativ la adresa ratingului suveran, susţine analistul şef de la Moody’s, Petter Bryman.

Aceste măsuri vor avea un impact negativ asupra „accesibilităţii datoriei până la finele acestui deceniu, slăbind soliditatea fiscală a României în următorii ani”, apreciază Bryman.

România are probleme în a ţine deficitul bugetar pentru acest an la aproximativ 5,5% din PIB, după ce ţinta iniţială, de 4,4% din PIB, s-a dovedit una nerealistă în contextul în care veniturile au crescut mai puţin decât se anticipa, iar cheltuieile au fost mai mari. Guvernul de la Bucureşti a aprobat deja trei pachete de reduceri de cheltuieli în acest an şi mizează pe combaterea evaziunii fiscale şi digitalizarea ANAF pentru a îmbunătăţi gradul de colectare.

„În absenţa oricăror măsuri de compensare, relaxarea fiscală neaşteptată va submina credibilitatea strategiei fiscale a României, în special angajamentul de a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB”, a apreciat şi analistul Fitch, Gergely Kiss. „Pierderea credibilităţii şi deficitele fiscale mari şi persistente, cum s-a întâmplat în 2023, pot conduce la o traiectorie mai nefavorabilă a datoriei. Asta ar putea fi negativă pentru ratingul de ţară”, adaugă Gergely Kiss.

România este vizată de o procedură UE de deficit excesiv încă de dinainte de pandemie şi noua Lege a pensiilor ar putea menţine deficitul la aproximativ 6% din PIB în 2024 şi 2025, potrivit analistului şef de la Moody’s, Petter Bryman.

Presiunile fiscale sunt aşteptate să crească anul viitor, când în România vor avea loc patru runde de alegeri, inclusiv cele parlamentare şi prezidenţiale. Asta face „mai puţin probabil ca Guvernul să fie în măsură să crească taxele sau să reducă cheltuielile dincolo de ceea ce este deja planificat în anul următor, pentru a finanţa majorarea pensiilor”, a subliniat Bryman.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul Legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au înregistrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri.

În raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor se subliniază că proiectul de lege are ca obiect de reglementare „crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar, prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice”.

Proiectul vizează întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmăreşte asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, precum şi introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii şi anume principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii.

Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în proiect.

Deputaţii din Comisia de muncă au introdus un amendament potrivit căruia beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiţii speciale şi activităţile din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Proiectul Legii pensiilor a fost adoptat săptămâna trecută şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Agentiile de Rating ar trebui sa fie Imgrijorate de Pensiile de 1100 de lei ! Ca mi-am luat Salam Fox pe 10 zile la 5 lei 10 Felii de Salam . Esti pe Felie ! Si Parizer de 8 lei un kilogram iar pe 17 zile vreau sa fac o Economie de 300 de lei

  2. Să le reducem la jumătate să murim de foame dacă asta da bine la „rating” bolnavi dar cu RATING-UL bun … cât ai pensia ? Nu contează …Avem Ratingul bun ….ce anomalii ce minciuni ce mizerii …..

  3. Dar de pensiile speciale ,ce spun „agentiile de rating”? Nici ei nu au salarii dr 4-5.000 de € pe luna.

  4. NOUA LEGE A PENSIILOR

    FĂRĂ A AVEA TEXTUL cred că sunt câteva remarci de făcut:
    1.recalcularea nu inseamnă măriri decât pt ceicu pensii mici și f mici,
    2. pricipiul nediscriminarii este încălcat
    3. principiul contributivității este plin de necunoscute, hazard, incompetente si abuzuri :
    !.) este ignorat cumulul de contributivitate pt un medic ce a muncit și la stat și la priva, munca in weckend si garzi??
    II.) un profesor cu 2 norme, stat si privat
    iii.) un demnitar, jurnalist, intreprinzător, ce și-a continuat in weckend activitatea in invatamant, sănătate, privat
    iv.) se ia in considerare doar anii pentru punctaj, nu si cumulul de contributivitate, ignorat si uitat pt care trebuie acordat punctaj separat???
    4.)discrepantele , diferentele dintre pensionarii cu aceeasi vârstă și ani de muncăo fac si contributivitate diferită de la cazla
    5.)magistratii contiună să fie deasupra legii prin salarizare si pensii,
    6.) proiectiile viitoare pt 1 septembrie cu recalcularea sunt ilegale, abuzive si nefondate, multi vor deceda in următoarele 10 luni, ramane recalcularea???ca și pensionarea graduală in ani, perioade, vârste, contributivitate??
    7. punctajul este o mască pt micsorarea pensiiilor trecute de 5 mii lei ??
    8. se ia de la cei cu pensii de gradulș 1, pensii medii și mari si se dă la cei cu pensii mici și f mici??
    9. cazurile de calcul inclusiv de către ministra muncii nu sunt edificatoare decat pt pensiile de 2-3 mii lei, nu si cele peste 4-5 mii lei!
    10.mass media a bătur de 3 ani apa în piuă, s-a lăsat inselată sausponsorizattă ca să vorbească fără temeinicie, legalitate și profesionalism , politizare, mamipăuylar, diversiuni??

  5. Punctajul la pensie, nu e decât limitarea individuala la sărăcie! Sa nu uitam că, va dispărea punctul de pensie și toate vor fi catalogate că ajutor de stat, după care, va dispărea și aceasta entitate ‘ajutor social’, în plată și legal, vor rămâne doar specialele uriașe.

  6. 1.DE LA 1 IANUARIE NU CRESC PENSILE, CI SE APLICĂ RATA DE INFLATIE 13, 8
    2.A RECALCULA ESTE NECONSTITUTIONAL , LA DREPTURILE DOBÂNDITE
    3. A FIXA TERMENE VIITOARE DE 8-10 LUNI, ANI DE PENSIONARE SI CONTRIBUTIVITATE DIFERITA, NECONSTITUTINAL,
    4.AMBIGUITĂȚI, INDOIELI, SUSPICIUNI, HAZARD, LIPSĂ DE PROFESIONALISM ȘI OPRTUNITĂȚII
    5. NEPRECIZAREA RESURSELOR BUGETARE,

  7. de ce nu sunt igrijorati de alocările nebugetate,sub formă de ajutoare,ukrainei,de scutirile de taxe de tranzit,rutiere si portuare pt,cereale si armament și muniție,de neplata impozitelor de către multinaționale.. și alte peșcheșuri…..Alea sunt considerate necesare?

  8. Agentiile de rating ar fi bine sa fie ingrijorate:
    – de banii pe care Romania ii da parandarat USA si Frantei sub forma de fiare vechi, zis „arme”;
    – de banii pe care ii dam pe masa, casa, scoala + 3.700 lei/luna bani de buzunar pentru fiecare ucrainian;
    – de alea 93 tone aur pe care i le-a dat Isarescu parandarat lui Rothschild ca sa-l puna calaul Romaniei la BNR, aur cu care Rothschild a platit o datorie catre China;
    – de marea evaziune fiscala pe care o fac multinationalele cu acordul „unor state membre”;
    – de aia peste 600 de parlamentari + amante, soferi, „consilieri” etc.;
    – de alea „fara numar” agentii – parte din sistemul de sinecuri politice si de politie politica.

    Uite aci motive de ingrijorare extrema care, daca n-ar exista, ar fi bani de pensii si salarii plus bani pentru dezvoltarea economiei.

  9. Cand s-au semnat contractele de 10 mld. $ pentru avioanele si tancurile americane nu s-a ingrijorat nimeni nici macar PNL si USR care acum striga ca din gura de sarpe ca o sa fie jale daca se maresc pensiile.

  10. Vai de mama noastră! 10.000 de medici au candidat pe 5.000 de locuri+ posturi la rezidențiat. Pragul a fost mărit de la 60% din cea mai mare medie la 65% ca sa intre cei mai buni. Acum ministerul sănătății constatând că candidații sunt incompetenți/ sub orice critica ,ca sa ocupe locurile si posturile scoase la bătaie, a scăzut pragul la 60%. Vai de mama noastră cu acești viitori specialisti. E dezastru in învățământ medical! Tineretul bovin este drogat complet!

  11. …eu ma intreb un lucru extrem de simplu:cati din angajatii acestor agentii de rating au condus vreodata nu o tara, zece oameni, sa spunem?…oare aceste entitati nu sunt creatii ale globalismului care dirijeaza investitiile, imprumuturile samd?…

  12. Hai sictir cu ingrijorarile voastre! spune:
    21 NOV. 2023 LA 18:40 spune foarte bine ce spune. Jos pălăria pentru cel mai bun comentariu !

  13. Da’ de meleardele tocate de Iohanus,Tagma jefuitorilor,de pensiile speciale fara contributii si alte jafuri la Bugetul statului nu sunteti ingrijorati .Ti-ai dreacu de panglicari,parerologi platiti bine,va legati de pensiile amarate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.