Ai animal de companie? Sfaturi pentru perioada sărbătorilor!

Proprietarii câinilor şi pisicilor trebuie să fie foarte atenţi în perioada sărbătorilor.

Zgomotele produse de petarde şi artificii pot speria animalele și chiar să moară, în cazul în care au afecţiuni cardiace, spune medicul veterinar Vlad Condurache, potrivit Agerpres.

Le pot administra suplimente pe bază care să le calmeze 

„În primul rând, proprietarul trebuie să îşi cunoască foarte bine căţelul, să ştie dacă are numite afecţiuni care pot să fie amplificate şi să fie agravate de perioada asta cu petarde, cu agitaţie, cu zgomote foarte puternice.

Mă refer în special la căţeii cardiaci, căţei bătrâni, cei care sunt extrem, extrem de anxioşi.

E bine să nu fie lăsaţi neapărat singuri acasă dacă sunt cu afecţiuni destul de grave. Dacă totuşi sunt lăsaţi acasă în perioada asta în care sunt foarte mulţi stimuli care îi pot deranja, există tablete şi tot felul de suplimente pe bază de plante care îi calmează.

Deci asta înseamnă că pot fi administrate cu riscuri minime şi căţelul devine mai indiferent şi mai liniştit pe perioada sărbătorilor, perioadă mai agitată cu mulţi, mulţi stimuli auditivi care pot să provoace anumite disconforturi animalului”, a precizat Vlad Condurache.

Pot muri de la sperieturile provocate de zgomotele puternice 

„Sunt foarte multe cazuri când, dacă este mai ales o cardiomiopatie care nu este ţinută bine sub control sau bine diagnosticată, sau deloc, de care nu ştie proprietarul, căţelul din cauza sperieturii şi din cauza agitaţiei să facă chiar stop cardio-respirator în cazul în care nu este proprietarul lângă el să-l liniştească, să-l reconforteze sau nu primeşte niciun fel de suplimente care să-l ajute să treacă mai uşor peste stresul de sărbători”, a spus veterinarul.

Dresajul e important

„Este o fobie care se întâlneşte la anumiţi căţei, la fel ca şi fobiile la oameni. La unii căţei, dacă se începe din timp cu anumite tehnici de dresaj, se poate ajunge să nu mai fie deloc speriaţi de zgomote puternice.

La fel şi în cazul tunetelor, la fel şi în cazul petardelor. În general, sunt nişte fobii pe care nu le pot controla şi care provoacă panică incontrolabilă, iar de acolo o pleiadă, o cascadă de reacţii care pot afecta organismul.

Căţeii, pisicile nu sunt ca şi oamenii să îşi forţeze nervii auditivi cu tot felul de muzică dată la maxim şi cu ce ne mai deteriorăm noi auzul. Ei vor auzi mai bine decât noi, dar nu înseamnă neapărat că vor reacţiona exagerat şi isteric la anumiţi stimuli.

De asta şi căţeii care sunt utilitari sau căţeii care lucrează pentru MAI sunt obişnuiţi cu absolut toţi stimulii care i-ar putea speria pe alţi căţei. Totul se obţine prin dresaj”, a afirmat Vlad Condurache.

Problemele cauzate de zgomotele puternice sunt destul de frecvente în această perioadă 

„În perioada asta sunt destul de frecvente. Anxietatea îi determine să nu mănânce, să aibă şi alte afecţiuni ale unor organe, care pot să vină de la stresul acesta.  Pancreatite, colecistită, gastrită pot să facă de la stres.  Dar se pot ţine oarecum sub control dacă se începe din timp cu administrarea unor suplimente sau dacă proprietarul ştie cum să-şi liniştească în perioada respectivă căţelul.

Dacă sunt afectaţi în vreun fel pe termen mai lung, se va vedea în comportamentul căţeilor.

Ei refuză să mai mănânce cum trebuie sau refuză complet să mănânce, sunt mai supăraţi, mai afectaţi, au o privire mai speriată, puţin mai greu redevin echilibraţi cum erau înainte.

În cazul în care se observă aşa ceva de către proprietari, ar fi bine un consult la medic pentru a nu neglija până în faze mai avansate anumite afecţiuni care pot să decurgă din stresul provocat de petarde şi zgomote foarte puternice de sărbători”, a subliniat medicul veterinar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. cauza unor dobitoci cu petarde mi-a fugit catelul. Sii altii ca ei, mi l-au luat!…

  2. Nu iesitzi cu Catzelul Afara la 12 noaptea ! Poate face stop cardiac sau sa fuga Catzelul ! Scoatetzi Catelul Afara in Lesa la ora 22 si la ora 2 sau 3 noaptea !

  3. Croații au interzis folosirea petardelor. Nu numai animalele de companie suferă! Suferă toate animalele, inclusiv cele sălbatice! La ce folosește să ne spargem urechile unii altora de sărbători și să ucidem animalele? E o barbarie și um balamuc gratuite, costisitoare, poluante. Unde sunt asociațiile pentru protecția animalelor? Dar cele care luptă cu încălzirea globală? Legea permitea utilizarea pirotehnicelor doar strict în perioada sărbătorilor de iarnă și între anumite ore. Nicidecum de la 1 noiembrie la 30 ianuarie, zi și noapte. Ce s’o fi întâmplat?

  4. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

  5. Pentru animalele fara stapan din orase este crima curata bombardamentul de sarbatori. Avand auzul de zeci de ori mai fin, este o tortura pentru ele. Deseori caini sau pisici maidanezi alearga cu limba scoasa, ochii injectati si vizibil panicati printre masinile care trec cu viteza mare. O crima, pur si simplu.
    Ar trebui gasita o ssolutie tehnica de impacat si capra si varza. Sa se bucure si oamenii, dar fara sa terorizeze animalele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.