Ajutor de stat de 1,7 mld. € pentru marea industrie

Guvernul ar putea acorda bani din fonduri de coeziune necheltuite pentru industria energointensivă, aproape închisă de tot, din pricina prețului electricității și gazului. Totul este prevăzut într-un memorandum al Ministerului Economiei ce va fi promovat azi în ședință de Guvern.
Practic, este vorba despre majoritatea companiilor industriale mari care au avut de suferit în contextul crizei energetice, iar ajutorul de stat se dă pe categorii:
Pentru chimie (Azomureș, fabricile oprite din grupul InterAgro – în insolvență care acum sunt scoase la vânzare), o estimare preliminară a bugetului necesar sub formă de ajutoare este de aproximativ 400 milioane euro. “Aceste ajutoare ar trebui să acopere cheltuielile de conservare și repornire. Ele ar trebui furnizate doar în situația repornirii, fondurile urmând să fie transferate la data la care se aprobă în organele societății respective repornirea capacităților, data de referință atât pentru plata cheltuielilor de conservare (ex post) cât și a cheltuielior de repornire (ex ante). Trebuie menționat că aceste intreprinderi, prin închiderea lor, au sprijinit efortul colectiv de reducere a consumului în vederea traversării iernii 2022-2023. De asemenea, redeschiderea lor va avea un impact semnificativ pe diferite componente:
  •  reducerea presiunii determinate de criza alimentară prin reluarea producției de îngrășăminte chimice;
  • absorbție de forță de muncă ceea ce va reduce povara statului pe Fondul de șomaj;
  •  creșterea contribuțiilor la bugetul de stat și bugetele speciale;
  •  reducerea dependenței de importuri”, motivează Economia.
Pentru metalurgie, o estimare preliminară a bugetului necesar sub formă de ajutoare este de aproximativ 700 milioane euro.
„Pentru aceste întreprinderi, este imperativ necesară acordarea de ajutoare de stat, întrucât aceste companii au înregistrat pierderi severe și o crestere a costurilor ceea ce le-a redus masiv competitivitatea. Foarte multe au apelat la credite bancare suplimentare, fiind în momentul de față cu grade de îndatorare ridicate ceea ce face accesul la finanțări foarte dificil. De aceea, acordarea de ajutoare de stat nerambursabile le va permite să redevină bancabile și să își continue activitatea, crescând competitivitatea.
Pentru intreprinderile din a treia categorie, aici putându-se include „sticla și cimentul“, o estimare preliminară a bugetului necesar sub formă de ajutoare este de aproximativ 600 milioane euro. „Pentru aceste întreprinderi, este de asemenea imperativă acordarea de ajutoare de stat, întrucât aceste companii au înregistrat o creștere severă a costurilor ceea ce le-a redus masiv competitivitatea. Creșterea de costuri vine din reducerea parțială de capacități de producție de materii prime și produse finite, recurgând la importuri, ceea ce le crește gradul de expunere la riscuri de piață, pe care în mod normal nu le-ar fi avut. Și aceste intreprinderi au apelat la credite bancare suplimentare, fiind în momentul de față cu grade de îndatorare ridicate ceea ce face accesul la finanțări foarte dificil”
Ca și la categoria de mai sus, acordarea de ajutoare de stat nerambursabile le va permite să redevină bancabile și să își continue activitatea, crescând competitivitatea, mai argumentează reprezentanții Executivului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Deci tara are datorii si acestea cresc vertiginos de la un an la altul, dar are bani necheltuiti pe nu stiu ce fonduri de coeziune. Asta e tara lui Papura Vodă. Cine e de vina ca au pus industria mare pe butuci daca nu Guvernul si UE cu politicile si masurile lor de liberalizare a pietei de energie. Acum e scump, acum e ieftin, asta trebuie sa dispara. In acest domeniu trebuie stabilitate si predictibilitate. Fiecare etapa trebuie sa aiba marja ei de cheltuiala si profit, dar nu sa duci de la cer preturile ca nu stiu ce besina s-a tras in est sau in vest. Aici statul trebuie sa reglementeze la sange pentru a nu se mai repeta astfel de derapaje care falimenteaza industrii, falimenteaza oameni, distrug vieti, produc inflatie, saracesc populatia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.