Alegeri anticipate în Serbia: Vučić, sub tirul acuzațiilor

Sârbii votează duminică în cadrul unor alegeri anticipate percepute drept un efort al preşedintelui Aleksandar Vučić şi al formaţiunii sale politice populiste Partidul Progresist Sârb (SNS) de a-şi asigura un nou mandat de patru ani, după ce două atacuri armate în masă comise anul acesta le-au afectat popularitatea, informează Reuters.

În total, 18 partide şi alianţe se luptă pentru votul celor 6,5 milioane de alegători şi ocuparea celor 250 de locuri din parlament. Pragul este de 3% . Secţiile de votare se deschid la ora 7 (06:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (19:00 GMT).

Două atacuri armate în masă care au avut loc în luna mai, soldate cu 18 morţi, inclusiv nouă elevi de şcoală elementară, au declanşat proteste de stradă care au zguduit domnia de un deceniu a preşedintelui Vucic şi a partidului său. O nemulţumire exacerbată de creşterea inflaţiei, care a ajuns la 8% în luna noiembrie.

Partidele de opoziţie şi organizaţiile de supraveghere a respectării drepturilor omului îl acuză, de asemenea, pe Aleksandar Vučić şi SNS de mituirea alegătorilor, oprimarea libertăţii presei, violenţă împotriva oponenţilor, corupţie şi legături cu crima organizată. Acuzaţii pe care preşedintele sârb şi partidul său le neagă.

Scrutinul parlamentar din 17 decembrie, al cincilea din 2012, coincide cu alegerile locale care au loc în majoritatea municipalităţilor, în capitala Belgrad şi în provincia nordică Voivodina.

Un recent sondaj de opinie realizat de site-ul web Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS în frunte cu 39,8% din voturi, urmat de Alianţa de centru-stânga Serbia Împotriva violenţei cu 25,6% şi de Partidul Socialist (SPS) al lui Ivica Dacic, partener de lungă durată al coaliţiei SNS, cu 8,9%.

„O performanţă electorală puternică a SNS ar consolida continuitatea politicii”, aprecia joi Teneo Intelligence.”Ar putea oferi mai mult spaţiu politic pentru a face compromisuri nepopulare în chestiuni precum mineritul de litiu sau negocierile cu Kosovo, în special cu alegeri la nivel naţional programate abia în 2027″.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie mai întâi să îşi normalizeze relaţiile cu Kosovo, fosta sa provincie cu populaţie predominant albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă de gherilă la sfârşitul anilor 1990. Discuţiile intermediate de UE sunt blocate, iar tensiunile rămân ridicate. Serbia trebuie, de asemenea, să elimine corupţia şi crima organizată, să liberalizeze economia şi să îşi alinieze politicile externe la cele ale UE, inclusiv introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei – un aliat tradiţional al Belgradului – din cauza invaziei sale în Ucraina.

Primele rezultate neoficiale ale scrutinului sunt aşteptate duminică, după ora 21:00 (20:00 GMT). Exit-poll-urile sunt interzise prin lege. Comisia electorală de stat va anunţa rezultatele finale în zilele următoare.

Complicitatea lui Vučić cu Putin și procentul îngrijorător pentru România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. De ce nu cere UE si Ukraniei aceleasi conditii de preaderare/aderare? Pentru ca ura impotriva Rusiei nu are limite si sprijinul pentru Kosovo este asigurat , mai ales de USA( stapan al UE)!!

  2. Vucic e un politician calm, moderat, inteligent..De nu ar fi el, azi cu siguranță am avea un război și la sud west..Li..psește cuiva ?? Mda, licuriciului,.. mai vinde ceva fier vechi

  3. @S-or
    Nănaș, dacă și ăsta școlit prin vest, moderat și civilizat e comunist, tu ești o rîmă păroasă cu țeavă internet în bordei. Ceea ce, realmente ar fi nașpa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.