Alegerile din Spania – Regula imposibilului

corespondență din Spania de la Manuel Ostos Lopez

 

Una dintre regulile de bază ale democrației este aceea că partidul care câștigă alegerile generale, partidul cu cele mai multe voturi, are dreptul de a forma noul guvern. Dar în Spania, sistemul necesită și majoritate parlamentară.

Partidul Popular (PP) de dreapta conservator a fost câștigător, dar nu are o rezervă de voturi de la alte formațiuni, în afară de sprijinul partidului Vox, pentru a ajunge la acea majoritate în Congresul Deputaților.

Pedro Sánchez în schimb, lider al partidului socialist (PSOE) și al doilea pe lista de rezultate, va putea guverna din nou pentru că are așa-numita „listă Frankenstein” formată din independentiști catalani și basci, pro -ETARRAs, Partidul Naţionalist Basc (PNV) alte formaţiuni minore care pot forma o majoritate în Parlament.

Dreapta câștigă în Spania, dar guvernarea va fi dificilă

Dar cu ce preț? Independentiștii îl vor strânge pe Sánchez să renunțe la puteri în schimbul sprijinului său. Ne putem imagina deja pe Carles Puigdemont plimbându-se pe Ramblas datorită amnistiei care va fi probabil acordată cu anumite condiții.

În ceea ce privește referendumul de autodeterminare, care este cerut și de independentiștii din JxC, ERC și CUP, acesta fiind neconstituțional, nu credem că Pedro Sánchez va merge până la reformarea Magna Carta. Aceasta ar fi o trădare a Constituției și a majorității spaniolilor, deși nu toți au votat pentru dreptul.

Este bună repetarea guvernului Frankenstein? Cu siguranță, nu. Este din nou repetarea unei aventuri care are un impact asupra conștiinței și bunului simț al spaniolilor. Și vor fi patru ani foarte grei pentru Pedro Sánchez, deși sărbătorește (cu Cava sau Champagne?) să continue să stea în Moncloa.

Cei care vor să spargă Spania și cei care nu au condamnat niciodată gruparea teroristă ETA sunt rezerva de voturi care îl va aduce pe Sánchez la putere. Nu va fi foarte elegant, dar, așa cum spunea filozoful francez Geoffroy de Lagasnerie, „Politica este arta imposibilului”. Este multă seriozitate în acea propoziție pentru a justifica schimbarea regulilor estetice și politice, chiar dacă toate liniile roșii sunt depășite.

Bipartidismul este regula generală care guvernează marea majoritate a țărilor democratice: Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit, de exemplu. Nu s-ar înțelege la Washington sau la Londra că, în loc să alterneze, unul dintre cele două mari partide (republicanii și democrații, în SUA; conservatorii și laburistii, în Marea Britanie) ar fi nevoit să recurgă la liberali care nu reprezintă aproape pe nimeni. . .

De aceea, cazul spaniol din acesti generali tinuti pe 23, sunt imaginea unui labirint unde va fi greu de gasit iesirea si in ce conditii. Pe 17 august va fi format Congresul Deputaților și va trebui pregătită învestitura noului șef al guvernului. Pedro Sánchez va trebui să se culce cu cele mai urâte femei cu riduri pentru a fi învingător. Și în Catalonia și Țara Bascilor vor fi lansate artificiile. Arta imposibilului, a spus Lagasnerie.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Si in Romania s-a intamplat la fel, PSD a castigat majoritatea votului la ultimele alegeri si cu toate astea Iohannis a refuzat sa le permita sa fac guvern facand in schimb o struto camila cu PNL si USR. Ironic ca in final PSD a venit la putere

  2. Iată cum majoritatea castiliană (șovină și contestatară de un țăntănar a drepturilor minoritarilor catalani, la fel ca regățenii neolitici în Rregatu’ Rro’) a făcut EXACT ce trebuia să facă pentru a creea condiții Cataloniei ca să-și declare independența! Cu, sau fără „Puigdemont plimbîndu-se pe Ramblas”.
    Cum se numește ce-și face omu’ cu mîna lui? …Manuel (Ostos Lopez) A……[RumBurak Rishi]

  3. Nu este adevarat. Ceva similar s-a intamplat shi in SUA. Au fost atunci 3 candidatzi la preshedentzie. Cele mai multe voturi totushi sub 50% le-a luat Andrew Jackson posesor de sclavi dar ceilaltzi 2 candidatzi anti-sclavagishti s-au aliat shi John Quincy Adams a devenit preshedinte. Din nefericire dupa 4 ani Jackson a devenit preshedinte shi a exterminat bashtinashii Americani shi a ucis multzi Afro-Americani pe care Adams a incercat dar nu a reushit sa-i elibereze din sclavie asha cum tot exterminarea ii ashteapta shi pe bashtinashii din Spania: Catalani, Basci, etc. in caz ca ajung Franchistii PP la putere.

  4. Uneori, ca sa distrugi niste mituri, e bine sa le pui in valoare, pe topogan, cum se spune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.