Mărturii din infernul Colectiv

„Am văzut o vâlvătaie care venea spre mine“

„Am văzut o vâlvătaie care venea spre mine“. „Focul pe tavan înainta bizar de repede“, „Am văzut o grămadă de oameni, unii peste alții: se blocaseră, erau acoperiți cu fum“. Sunt doar câteva dintre afirmațiile făcute joi, în fața instanței, de două supraviețuitoare ale tragediei din clubul Colectiv. Andrea Bokor și Ana Maria Adam au povestit magistraților cum au scăpat nevătămate din incendiul în care peste 60 de oameni au murit, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite în data de 31 octombrie 2015.

Andrea Bokor a declarat în fața instanței că i se făcuse rău cu câteva minute înainte să izbucnească flăcările și a ieșit din club pentru a lua o gură de aer; chiar atunci clubul s-a umplut de fum și flăcări, iar cei din interior s-au înghesuit către ieșire.

„În seara respectivă am fost în club pentru a asista alături de prieteni la un concert. (…) Erau foarte multe persoane (n.r. – în clubul Colectiv), de ordinul sutelor. De la bar până la mese, lumea era foarte înghesuită, ca sardelele. Lumea asculta concertul de la intrare. La un moment dat simțeam că mi se face rău și i-am cerut prietenului meu să mă ducă afară. Stând afară, la un moment dat am observat că lumea ieșea, iar în primele secunde am crezut că e o pauză. După câteva secunde am văzut că era fum și panică. Flăcările s-au dus foarte repede, era doar fum. Apoi am văzut o grămadă de oameni, unii peste alții: se blocaseră, erau acoperiți cu fum. (…) Din momentul în care mi s-a făcut rău până în momentul în care am ieșit a durat 20-30 de secunde”, a relatat Andrea Bokor.

Ana Maria Adam a declarat în fața instanței că și-a dat seama că e ceva în neregulă atunci când a văzut artificiile, moment în care a decis să părăsească clubul.

„Era destul de multă lume, cred că erau 100 de oameni, nu pot să apreciez. Pe lângă stâlpi erau un fel de chestii, puteai să pui scrumiera, băutura, un fel de măsuțe. La bar era chiar gol, părea mult mai liber. (…) (n.r. – În timpul concertului) m-am speriat, am zis: <what the fuck, artificii?!> M-am tras mai în spate, am simțit că ceva nu e în regulă: am simțit nevoia să merg la toaletă și să merg să fumez o țigară afară. Când am ieșit de la toaletă – care era lângă bar – am văzut flăcări pe tavan. Nu mai țin minte dacă era fum, dar am văzut o vâlvătaie, așa, care venea spre mine. Unii nu s-au panicat, cred că așteptau să vină cineva cu extinctorul. Eu am ieșit (…) profitând de faptul că era spațiu liber pe lângă bar. La ieșire era înghesuială deja și am fost ajutată de o prietenă. Lumea făcea presiune să iasă, ușa era strâmtă. (…) Am zis (n.r. – în declarația de la urmărirea penală) că focul pe tavan înainta bizar de repede. Când am zis bizar mă refeream la faptul că avea o viteză neașteptată, dar nu știu care era în mod normal viteza de propagare, nu e domeniul meu”, a relatat martora.

Primii 25 de martori au fost citaţi, vinerea trecută, la Tribunalul Bucureşti pentru a da declaraţii în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecaţi patronii clubului, pompierii, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Noul judecător desemnat în acest dosar, Mihai Bălănescu, a hotărât să nu reia procesul de la zero şi a stabilt ca primii martori să fie chemaţi. Cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.