Ambasadorul Norvegiei: Importaţi două treimi din alimente. E o nebunie!

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, a declarat că situaţia din industria alimentară din România este un paradox, menţionând că ţara noastră are un potenţial enorm în energie şi agricultură dar cu toate acestea importăm “două treimi din alimente”.

„Puteţi hrăni 18 milioane de oameni, dar im­portaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“, a spus am­ba­sa­dorul, citat de Ziarul Financiar.

Hovdkinn a făcut această afirmaţie în cadrul unei conferinţe de presă în care norvegienii au anunţat o finanţare ne­ram­bursabilă de 306 milioane de euro pentru România. Banii vor fi cheştuiţi pentru implementarea unor proiecte în domenii precum energia, justiţia sau cultura, cu scopul de a reduce disparităţile economice şi sociale şi de a întări relaţiile bilaterale cu statele din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb. Detalii aici.

“Îmi pare rău să o spun, România este al 12 cel mai mare importator de alimente din lume, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale şi al Nomura Bank din Japonia. În zadar spunem că avem potenţial agricol pentru a hrăni 80 de milioane de oameni, pentru că asta nu este de ajuns dacă nu folosim acest potenţial. Cred că în acest moment, România ar trebui să fie un furnizor de securitate alimentară”, a spus, în octombrie 2012, reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură la Bucureşti, Bogdan Bazgă. El a adăugat atunci că securitatea alimentară este unul dintre cele mai importante elemente ale politicilor agricole naţionale şi al Politicii Agricole Comune a UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.