Americanii anunță un nou ajutor pentru Ucraina. La cât ajunge

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat miercuri un nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina, în valoare de 200 milioane de dolari, cu un accent deosebit pe apărarea antiaeriană şi artilerie, ceea ce creşte sprijinul total al Washingtonului pentru Kiev la 43,9 miliarde de dolari, potrivit DPA şi EFE.

Austin a făcut acest anunţ la începutul unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA la sediul NATO, la care a participat pentru prima dată în persoană preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit miercuri într-o vizită surpriză la Bruxelles.

„Sunt mândru să anunţ un nou pachet de asistenţă de securitate de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina din partea SUA, pachet care cuprinde muniţii pentru un nou sistem de apărare antiaeriană pe care îl vom livra în curând Ucrainei, precum şi muniţii de artilerie şi rachete, muniţii aeriene de precizie, diferite tipuri de arme şi echipamente pentru contracararea dronele ruse”, a afirmat Austin.

„Să nu vă lăsaţi înşelaţi, Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis secretarul american al Apărării după ce escaladarea conflictului între Hamas şi Israel, cuplată cu incertitudinea politică internă de la Washington, a generat îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar american.

Potrivit oficialului american, coaliţia condusă de SUA şi formată din aproximativ 50 de ţări s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor de peste 33 de miliarde de dolari.

„Suntem aici pentru a oferi tot ceea ce este necesar atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să trăiască în libertate. Aşa că astăzi vom vorbi despre nevoile imediate ale Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii flagrante a Rusiei”, a afirmat el.

Secretarul american al Apărării a subliniat că sarcina grupului este să se asigure că nevoile Ucrainei pentru lunile următoare sunt satisfăcute şi să „continue să dezvolte capacităţile de luptă ale Ucrainei pentru a se feri de viitoare pericole”.

SUA anunţă acest pachet de ajutor ca urmare a acordului încheiat la 30 septembrie pentru finanţarea administraţiei americane pentru încă 45 de zile, dar care nu specifică o nouă alocare pentru Kiev.

Austin, care s-a întâlnit mai devreme cu Zelenski, a precizat că un alt aspect ce urmează să fie discutat este „cum să echilibrăm sprijinul nostru imediat pentru apărarea Ucrainei cu asistenţa noastră pe termen lung”.

El a explicat că va cere ţărilor din grup să lucreze la „coaliţii de capabilităţi” similare celor deja existente pentru a furniza Kievului tancuri sau avioane de luptă F-16.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că lunea viitoare se vor împlini 600 de zile de la începutul războiului şi că „‘nimeni nu poate spune cu certitudine câte zile” ţara sa va trebui să-şi apere „independenţa şi identitatea”.

„Epoca noastră nu este un timp al înrobirii naţiunilor”, a spus el, avertizând că ambiţiile Moscovei „nu s-au limitat niciodată la Ucraina”.

„Vrem ca aceste ambiţii să fie înfrânte în Ucraina cât mai curând posibil”, a spus preşedintele ucrainean, subliniind importanţa de a presa Rusia pe câmpul de lupta fără pauză şi a adăugat că Moscova a pierdut iniţiativa în război.

Cu toate acestea, a avertizat Zelenski, Kremlinul are încă „suficiente resurse” pentru a provoca conflicte, subliniind că aceasta se întâmplă în Sahel şi s-ar putea întâmpla în Israel şi în Orientul Mijlociu.

„Nu trebuie să permitem ca acest lucru sa se întâmple”, a pledat el.

„Care sunt punctele forte ale Rusiei? Să fim sinceri. Doar faptul că poate distruge vieţi. Rusia nu este capabilă să facă nimic altceva. Este un furnizor de securitate? Nu. Un susţinător al dezvoltării? Nu. (…) O sursă de creştere economică? Nu. Un terorist? Da, da, da, acesta este singurul lucru, iar acest lucru ameninţă Ucraina şi multe alte naţiuni”, a afirmat Zelenski.

„Apărarea antiaeriană este o parte semnificativă a răspunsului la întrebarea când se va încheia acest război (împotriva Ucrainei) şi dacă se va încheia în mod corect pentru Ucraina”, a subliniat liderul ucrainean.

Protecţia aeriană garantează „o viaţă normală în oraşe”, ca economia să se dezvolte şi ca Ucraina să-şi poată exporta cerealele.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că Ucraina a recucerit deja „50% din teritoriul capturat de Rusia în februarie anul trecut”, dar a avertizat în acelaşi timp că „nu există niciun indiciu că Putin a renunţat la ambiţiile sale” faţă de Ucraina, conform EFE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Rusia ,care evident este in spatele Hamas,si-a agravat si mai mult situatia.Sa nu mai zic si de conducta de gaze si calul de net ,avariate tot de catre rusi. Din rau in mai rau pentru Rusia lui Putin.Si-au adunat si mai multi „prieteni” Daca pana acum Israel era rezervat,acum sigur vor ajuta Ucraina,alaturi de celelalte tari aliate.

  2. In jurul orelor 11,00 cand am vazut si pus aici inregistrarea de la nato cu zelenscy, am spus: e nemultumit si cam dezamagit de ziua de ieri dar e constient ca nu se poate mai mult, a plecat sa raporteze solutia oferita de Romania si nato, cara in Romania ce le trebuie. Comentariul nu l-am gasit pe blog. Pare ca se va si intampla in realitate. Si cand toti latraii se dadeau cu curul de pamant ca ukraina nu mai primeste, i-au taiat americanii de la ajutoare, tocmai a rasarit soarele pe continuitate.

  3. Asta-i cam ZERO fata de 22 de miliarde la cat se asteptau inintea revolutiei din CONGRESS
    si „neasteptatul” 🙁 ATAC din GAZA !

    MDA !

  4. Cum atac ne asteptat din GAZA ? 🙁 Poate MOSSAD-ul nu stia
    straniu prophet mishteaux care „nu da mura-n gura” din motivele lui privat-personale …STIA (?) .

  5. depinde de directia data de LIGA ARABA …azi 😉 !
    (eu sunt mic si evident 😉 nu stiu nimic , de nici-unde pe GLOB !)
    [motanul …Crapatilor !]
    😀
    IQ=?

  6. E limpede pentru toată Planeta, Sistemul Solar ba chiar și întreaga Galaxie !
    NOUL SISTEM DE APĂRARE AA este un Patriot care-l înlocuiește pe cel ce a INFRUNTAT Kinjalul la Kiev, în luptă corp la corp.
    Și a MUTAT DECISIV:
    A ÎNFRÂNT, măRog…😜

  7. Si pot proteja macar Odessa sau ei recuceresc tot?! Planificatorii Pentagon CIA si fratii lor de suferinta de la Bucuresti adica SRI in special cam cum evalueaza analitic domniile lor marele Succes de povestit la Hollywood in Slava Ukraine?
    Berlinul cand bate palma cu Moskwa?

  8. Au luat din banii rusilor blocati in banci, cca 700 miliarde coco,au de unde sa finanteze razboiul 10 u
    Le astupa si gura republicanilor,au si aia nevoie de bani

  9. Citez: „Jens Stoltenberg, a indicat că Ucraina a recucerit deja 50% din teritoriul capturat de Rusia în februarie anul trecut”. Oare ce trage pe nas acest domn? Ăştia sunt cei care ar trebui să ne apere în caz de Doamne-fereşte?
    Iar cele 200 milioane ale americanilor sunt bani de semințe pt. Zelenski; înseamnă 0.2% din cât au prăduit până acum ucrainienii. Au făcut doar un gest, mai mult la mişto.

  10. Putin se plingea ca masina lor de tocat ajutoarele trimise de occident ,nu mai au activitate ,asa ca acum vor incepe din nou sa toace tot ce primesc gindacii ukrainieni.Acum daca o sa vina iarna poate in loc de tancuri si masini blindate ,americanii sa le trimita ukrainienilor sanii .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.