Amprenta de carbon

E o problemă a unei științe care se numește climatologie, un domeniu în care nu avem o tradiție solidă de cercetare. De câteva decenii e pe cale să apară o astfel de tradiție. Deocamdată, domeniul este puternic politizat. Vocile celor care nu cred că așa-zisa carbonificare” ar fi un pericol real și imediat sunt marginalizate. Finanțările pentru cercetare sunt, cum zicem noi, cu dedicație. Primesc fonduri mari cei care prezintă programe de cercetare dedicate pericolului carbonificării planetei.

Este o evidență faptul că a crescut gradul de poluare în ultima sută de ani, dar nu are nimeni statistici pe sute de ani cu privire la decarbonificarea naturală, de care, în natură, este responsabilă vegetația. Plantele prelucrează bioxidul de carbon și eliberează oxigenul din acest compus, care astfel dispare ca atare (ca bioxid).

De când e lumea, vacile eliberează mult bioxid de carbon, dar abia acum se pune problema reducerii șeptelurilor. S-ar mai fi pus oare dacă nu ar fi apărut posibilitatea tehnologică de a produce carne” de… vacă?

Avem acorduri internaționale pentru reducerea amprentei de carbon pe planetă, inspirate de concluziile alarmiste ale unor climatologi. Aceste concluzii sunt judecate linear (determinist), deși câtă e știința despre climă a proclamat de la începuturile ei că evoluțiile climatice sunt haotice, nu deterministe. Această proclamare se traduce așa: nu avem modele stabile pentru a trece de la cauze la efecte, avem doar modele instabile create pe baza matematicii haosului. E celebră zicerea că bătaia de aripi a unui fluture pe o coastă a Pacificului ar putea determina o tornadă pe cealaltă coastă. Ar putea… Nimic nu e sigur, determinist…

Tocmai din pricina acestui nimic nu e sigur, determinist”, bătălia globală de azi pentru reducerea amprentei de carbon nu poate fi bazată pe certitudini științifice, dar vocile științei care subliniază asta sunt amuțite de media mainstream și marginalizate de politicile de finanțare a cercetării.

Una peste alta, actualul război” pentru reducerea amprentei de carbon a devenit o certitudine în prețurile produselor energetice. Care au luat-o în sus încă înainte de războiul din Ucraina. În căutare de energii care să nu polueze planeta, producătorii energiilor actuale au considerat că e cazul să facă azi profiturile pe care nu le-ar mai face mâine? Așa spun unii.

În orice caz, tradiția spre noile tipuri de energii este gestionată acum în așa fel încât a revoltat deja o bună parte dintre consumatorii de produse energetice. Și cine nu e un astfel de consumator?

Nu ar fi putut fi pregătită mai bine această tranziție? Există voci care susțin că s-au opus acestei pregătiri chiar marii producători de energii clasice.

O problemă mai mare decât carbonificarea planetei este, cu siguranță, faptul că energiile clasice se bazează pe resurse care, la un moment dat, vor ajunge la limita de jos a existenței lor fizice (dacă n-au și ajuns). De mult se știa că resursele de țiței și gaz nu sunt eterne. Se știa că va exista o epocă de tranziție spre energii regenerabile și se știa că epoca aceea are a fi una de criză. Această criză a fost amânată. Acum, pare-se, orice amânare ar fi mai gravă decât criza.

Logica aceasta e cunoscută încă din 1971, de la primul raport al Clubului de la Roma, creat anume ca să cerceteze limitele resurselor naturale.

Dacă nu apărea pericolul (pericolul”) carbonificării planetei, marii producători de produse energetice clasice ar fi riscat să-și idolatrizeze profiturile pâîn buza prăpastiei. Prăpastia s-ar fi căscat în fața omenirii dacă finanțarea tranziției spre energii regenerabile ar fi început doar peste 50 de ani. Radicalii spun că s-a căscat deja în 1999, când Saddam Hussein a decis să vândă petrolul Irakului doar pe euro. Atunci a existat o încercare de subminare a hegemoniei dolarului, repede pedepsită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Nu vacile sunt daunatorii principali care distrug planeta, boii si vacile bipezi la vedere sunt criminalii prin toate actiunile si afacerile infricosatoare sau cu substrat final-interes stabilit: decimare. Decat un bou sau o vaca bipeda umblatoare, mai bine o turna de vaci si boi umblatori in 4 picioare fizic! Primii te ucid constienti, dar patrupedele iti fac bine din toate punctele de vedere!

  2. aberatia gloabelor globaliste,furajele nefolosite tot fermenteaza si elimina carbon oxidat

  3. Cu cat creste bioxidul de carbon cu atat mai bine pentru plante!Cu cat elibereaza mai mult oxigen plantele,cu atat mai bine pentru oameni!
    Ce nu au inteles pafaristii eco,este ca natura poate fi tratata ca o o entitate in stare de echilibru ecologic care isi rezolva singura problemele!
    Omul doar poate ajuta cu reimpadurirea,cu extinderea parcurilor,cu plantele in ghivece prin balcoane si in curti
    Si in mod deosebit, cu gestionarea deseurilor menajere,curatirea apelor curgatoare,Romania are 60% din izvoarele Europei si cele mai perfecte paduri, dar grija a disparut de 30 de ani
    Un singur copac asigura prin fotosinteza oxigenul necesar pentru 4 persoane

  4. daca dinozaurii erbivori erau ”cat casa” si copacii in carbonifer uriasi si deci o vegetatie luxurianta care in timpul noptii produce CO2 si ziua O2 sau/si ozon, deci totul era in echilibru la superlativ sau era gigantism, vin azi pigmeii in gandire sa dezvolte teoria chibritului pt ca au inceput sa le placa viermii…vor infometarea si moartea a miliarde de oameni care depind de laptele vacilor si chiar de carne in unele comunitati…bogatii vor manca vaca cobe sau koreeana, iar restul isi vor privi cum le mor bebelusii fara lapte praf sau in general cana de lapte…oribila societate se dezvolta pe Terra parca Iadul…

  5. Pentru un copac tăiat sa se planteze zece și atunci nu ar mai fi nevoie de pseudostiinta climatologie plus ca s-ar cheltui mult mai puti bani.

  6. Numai idotii se leaga de asa zisa poluare a vacii. „Un studiu britanic a relevat faptul ca 15 vase comerciale polueaza intr-un an mai mult decat toate masinile de pe glob la un loc. Acest lucru este cauzat de carburantul de calitate inferioara pe care il folosesc aceste vapoare, motorina folosita in industria navala are de 2.000 ori mai mult sulf decat cea folosita la autovehiculele moderne.

    Cele 90.000 vapoare comerciale din lume polueaza deoarece peste 70% din emisiile acestora sunt eliberate in atmosfera la mai putin de 400 kilometri de tarm. Circa 85% din totalul global al emisiilor de noxe ale vapoarelor sunt eliberate in emisfera nordica a Globului. Transporturile maritime sunt responsabile pentru circa 3.5-4% din schimbarile climatice cauzate de emisii.

    Un cargobot de dimensiuni mari poate sa genereze 5.000 tone de oxid de sulf pe an. Vasele comerciale sunt responsabile pentru 18-30% din intreaga poluare cu oxizi de azot a Pamantului si cu 9% din poluarea cu oxizi cu sulf a Globului. Acest lucru se intampla deoarece fiecare vapor este folosit 24 de ore pe zi, timp de circa 280 de zile pe an.”

  7. ”Soluția simplă și eficientă–METUDA LAPONO -ESCHIMOȘĂ–:nU PENSIONARI,NEPUTINCIOȘI,LENEȘI,CRIMINALI ,-PENTRU ACEȘTIA -ȘI EU SUNT UNUL DINTRE EI-„DESCHISE ICEBERGURI UNDE SĂ FIE DUȘI CEI ENUMERAȚI ȘI LĂSAȚI ACOLO -DUMNEZEU CU MILA -„ÎNTOARCEREA LA NATURA BUNĂ NU LA VARIOLA MAIMUȚEI,NU LA HIV-NU LA COVID” – CLAR ȘI FĂRĂ EXCEPȚII,NIMENI NU ESTE DE NEÎNLOCUIT,OAMENII SUNT TOT MAI MULT ROBOȚI AȘA CĂ FOLOSIREA TASTEI „EXIT” ESTE NORMALĂ! CE ALTE MĂSURI ? DOAR NU AȚI VREA SĂ NU SE DEA FOC -PRIN BOMBARDARE -LA CÂMPURILE PETROLIERE-, SĂ NU MAI FUNCȚIONEZE 15 MILIOANE DE MOTOARE CE ACȚIONEAZĂ AVIOANE,TANCURI,TRANSPORTOARE,AUTOTUNURI,JEEPURI,….(NU-I AȘA CĂ NU SE POATE?),CUM SĂ NU SE DEFRIȘEZE PĂDURILE DIN COLONIILE VECHI ȘI NOI?,CUM SĂ NU SE ARDĂ DEȘEURILE DEMOCRAȚIILOR ÎNAINTATE ÎN COLONIILE PUPU-PUP?,… EHEI ȘI MULTE ALTELE …AȘA CĂ -VENIȚI LA ÎNTÂLNIREA CU ”MOR-MOR”

  8. ..AM UITAT -FLOTELE DE SUBMARINE,CRUCIȘĂTOARE,CORVETE,FREGATE, DRONE, PORTAVIOANE ETC,,,TABERELE MILITARE -DA CUM SĂ DESFIINȚEZI AȘA CEVA?

  9. Uică, vașili-s învinuite nu păntru COdoi, ci păntru METAN, ce-l ‘liberează în atmosferă pă calea opusă minții, șî să duce la Otr’i… Lăsăm la-o-parte că deja s-au găsit soluții simple pentru reducerea emisiei dă metan dă la vași – pur-șî-simplu le pune un cort impermeabel deasupra locului unde paște cireada, șî metanu’-i colectat sus – șî ne ocupăm dă boii cu două picioare șî fără minte: că bou’ stă cu mașîna ca să se joace „Mario 3.1” pă ecranu’ tilifonului șî șîne motoru’ pornit ca să nu-i fie frig sau cald, sau că țirkulă pînă la pr’etinu-s’u ca să beie 10 beri, tot atît! Produce COdoi cît o cireadă dă vași, în timp mai scurt dă 10 ori! Ăsta-i modelu’ amerloc! …Departamentu’ dă Stat dă la Vașin’ton cu tipanița lui dă $$ l-a iesportat deja a’ci șî a realizat Statu’ iEșuat Rrr’, continuă iesportarea în Amerika Latină, Asia dă Sud șî Afrika.
    …ia, imajinează-ț’ atunci 8 melearde dă boi dă diverze colori care stau în avtomobil cu motoru’ pornit, ăia albi ca să le hie cald iarna, ăia negri ca să le hie frig la Ykuator, ăia bălțaț’ ca să le hie șî una, șî alta, cînd să joacă la tilifonu’ mobel… Șî cît gunoi produc (îț’ faci o imajine dacă mer’i la pubela dă la colț șî te uiț’ cît aruncă vecinii în 10 minute, gunoi ce apoi ajunje pă coclaurili Patriei p’în grija(nya) nemernicilor pă care noi îi lăsăm să ajungă primari pă banii noștri) pă lîngă COdoi! Planeta asta, în ritmu’ decis dă amerloci, va muri în 50 dă ani!
    De-aia treb’e ca Imperiu’ Satanei cu capitala pă Potomak să dispsră!

  10. Tot ce sprijina globalizarea nu polueaza ! Cat timp mai suportati toate minciunile presate de presa la comanda si banii marilor bogatani ?
    Viitorul este dezvoltarea locala, Hungaria este un bun exemplu, tara profitand de reteaua complexa din cooperatia neoprita, nedistrusa. Polonia si Helvetia urmeaza exemplul. Productia locala reduce la minim transportul si asigura distributia uniforma a locurilor de munca. Asta cand nu vrei sa faci profit platind munca prost (reteta baseasca) si sa platesti 3 ani somaj.

  11. Bre,pur si simplu cu reducerea septelului de animale pentru ,,binele,,nostru se mai pune de o ,,caramida,,la marea foamete mondiala gandita de mai marii.Pas cu Pas.

  12. Aia in frunte cu Buly Guitz care zic ca vaca polueaza si trebuie lichidata incat sa manance omul insecte si mucegaiuri,in loc de lapte si carne,ar trebui bagati la puscarie pe viata,ca ori sunt cretini si asa de distrusi la cap incat sunt periculosi pentru omenire,ori sunt niste ticalosi lacomi cu interese personale care vor sa distruga normalitatea existentei ca astfel sa-si traga mai multa putere si control,plus banet pe enspe vieti de lux pentru ei,iresponsabili asa cum au creat,cu lacomia lor turbata, aceasta globalizare haotica ce are sa o plateasca acum cam toate popoarele ,pentru ca nici nu poate fi dusa mai departe aceasta globalizare haotica spre si mai rau si nici nu se poate intoarce lumea la normalitatea care a fost inainte,fara dureri economice si in West,dar si in Est.Sau macar,aia mai neajutorti sa fie trimisi inapoi la scoala ca sa invetze Circuitul Carbonului in Natura unde nimic nu se pierde si nimic nu se creaza din nimic,plus ca au sa afle ca vaca nu se hraneste cu combustibili fosili, precum masinile de lux si avioanele particolere ale lui Buly Guitz,marele sustinator al tampeniei cu vaca poluanta,sau Ursula,care se ia dupa ala cu tampenia lui incat,cu siguranta,a chiulit si asta de la scoala.

  13. Mai bine desfintam ‘chinejjjiiii’
    O mare parte din metanul răspândit în natură a fost produs de către microorganisme prin metanogeneză, o formă de respirație anaerobă. Acest proces biologic, desfășurat în mai multe etape, este folosit de microorganisme ca și sursă de energie. Ecuația reacției ce are loc este:

    CO2 + 8 H+ + 8 e− → CH4 + 2 H2O
    Astfel, prin fermentația anaerobă metanul este produs prin fermentarea resturilor vegetale sau animale mai ales pe fundul bălților, metoda putând fi folosită și în cazul epurărilor apelor reziduale. Plantațiile de orez produc metan în timpul procesului de creștere a plantei.

  14. Păi, tocmai nu mai ai gaz pentru ingrășăminte chimice, adică otrăvuri..iar cu vacile nu știii ce să faci, arunci bălegarul in ape curgătoare.. De fapt nu te prinzi și nu inveți de care ar fi utilitățile ”auxiliare”.. Biogazul bre, care in caz e trei patru vaci iți poate incălzi o cameră,.plus rămâne fertilizator de prima calitate.. Mulți deja le folosesc, din Ungaria pân la Suedia.. De ce românu se uită in gura nebunilor și nu are propria inteligență ??? Fosele septice, orice material biodegradabil sunt utilizate și nu există temerea de poluare..Dimpotrivă..

  15. nu-s numai romanii in dilema, deja Noua Zeeland face legi pt amprenta de carbon la vaci, asa ca deja unii au luat-o rau pe aratura, cat despre biogaz si compost sunt studii vechi, numai ca Romania s-a autofaultat renuntand la cercetarile in agricultura montana, generala si pedologie de avem zone desertificate, altele unde au aparut grovurile pe sute de hectare de cernoziom, unii deja au uitat de dl prof. dr. ing. Radu Rey…acum avem austriecii si suedezii specialisti in defrisari pt mobila din PAL si peleti…

  16. Vacile produc balegar care poate inlocui intr-o anumita masura ingrasemintele sintetice obtinut din petrol. Balegarul de la vaci este 100% reciclabil fiind material vegetal util in agricultura ecologica. 100% reintra in circuitul natural al carbonului in natura. Nu necesita cantaitati mari de curent electric pentru a fi produs. Nu polueaza, odata folosit corect. In terenuri nisipoase impreuna cu alte resturi vegetale incetineste desertificarea. Vaca este pe nedrept atacata. Defrisatile masive in ultimii 30 de ani nu le cere UE anchetate sa se vada cine s-a imbogatit in dauna Romaniei si viitorului. Defrisarile duc la inundatii foarte grave cu pagube catastrofale, morti. Pdurile de la munte au capacitatea de a retine apa si fixa terenul incetinind suvoaile de la inundatii.
    Pericolului carbonificării planetei este gresit formulat.

  17. Vaca, Monument al Naturii, protejat cu orice preț! Salvați vaca!

  18. Pai dupa vapoare cea mai intensa poluare a atmosferei o produce aviatai, impactul asupra mediului al aviației apare deoarece motoare de aeronave emite căldură, zgomot, particule și gaze.Ca și alte emisii rezultate din combustibil fosil combustie, motoarele aeronavelor produc emisii, crescând ingrijorările cu privire la impactul lor global și efectul lor local asupra calității aerului.Avioanele emit gaze (CO₂, vapori de apă, oxizi de azot sau monoxid de carbon – legătură cu oxigen să devină CO₂ la eliberare) și particule atmosferice (incomplet ars hidrocarburi, oxizi de sulf, carbon negru), interacționând între ei și cu atmosfera.
    Astea cu vaxile sunt pentru prosti pentru a inlocui carenea naturala cu carnea sintetica, adica rost de noi scumpiri si profituri pentru ideologii green deal.

    Domnilor, atunci cand o problema reala, care poate fi rezolvata pe cai stintifice, determinandu-se toate cauzele, ae transforma in ideologie, chiar religie, are toate sansele sa se transforme intr-o INCHIZITIE ca model, fara nici o baza umana.

    Fanaticii sunt categoria cea mai jegoasa si poluanta pentru omenire pentru ca ei Nu accepta nici un argument care nu convine teoriilor lor. Din pacate sunt si profitori care stimuleaza acesti fanatici ai Green Dealului, care vor sa readuca omenirea la stadiul de rumegatoare acefalica!!!Ei promoveaza sloganul religiei – crede si nu cerceta, adica ce spun ei devine automar axiomatic…

    Poluarea terestra este inferioara poluarii pe apa si in aer, dar aici nimeni nu face nimic. ca doar si ecologistii se deplaseaza la „maretele” lor intalniri cu avionul!!!

  19. N-am mai auzit asemenea aberații privind bovinele! O să ajungă ăștia să pună niște taxe pe vaca din bătătură încât o să fie mai rentabil să n-o ai! Am mai citit un articol: laptele de vacă „provoacă” cancer! Străbunicii mei au trăit până la peste 90 de ani cu lapte de vacă și mămăligă! Bunicii mei la fel! Eu până să mă mut la „oraș” la fel! N-am auzit de cancer până acum în familia mea! Eu sunt un om bătrân de acum dar cred că ce se întâmplă azi e un genocid care va depăși cu mult holocaustul. E posibil să nu mai ajungem nici măcar să discutăm despre această oroare, vom dispărea ca specie!

  20. De la umblatul calare la trotineta, evolutia e fantastica ! Bine ca s-a inventat roata si internetul !

  21. Asa cum smecherii care investisera in vaccinuri ne-au cadorisit cu o epidemie necesara pentru ca ei sa isi recupereze investitia, cam la fel stau lucrurile si cu decarbonificarea. Nu e deloc intamplator ca aceeasi smecheri, aia care nu mai au loc de noi pe planeta, au investit si in masinile electrice, si in carnea de plastic. Cum o buna parte din banii lor se duc la curvele din politica, presa si spitale, vom auzi destule voci in sprijinul lor. Eu unul abia astept sa vad cum vor transporta anual miliarde de tone de bunuri cu camioanele electrice. Un camion electric ar avea probabil in spate 40 de tone de baterii si 10 tone de marfa:-). Eu zic sa incepem decarbonificarea, pe bune!, altfel. Cu avioanele private, cu bolizii de peste 200 cai putere, cu iahturile…adica cu chestiile alea care nu sunt chiar indispensabile vietii unui om normal. Si sa nu il mai aud ca trebuie sa ocrotim planeta pe ala care are 20 de masini, elicopter, iaht, avion supersonic privat… Pe ala l-as pune sa capteze basinile vacilor pentru a isi incalzi casa si pregati mancarea cu gazul metan astfel obtinut! Sper ca nu veti cenzira comentariul!

  22. E uimitor sa vezi cata prostie e ridicata zi de zi la rang de adevar.
    Pana ntr o buna zi cand Adevarul se va ridica sa judece neamul omenesc.
    Atunci sa vedeti voi adevaratele animale pe 2 picioare care polueaza mantuirea neamului omenesc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.